دير خوابيدن كودك علاوه بر دردسرهايي كه براي والدين ايجاد ميكند، باعث آسيب به روند رشد و عوارض نامطلوبي بر رفتار و حتي توانايي يادگيري كودك ميشود. والدين بايد بدانند كه كودكشان قوه تشخيص كافي براي تصميم گيري و برنامه ريزي روزانه را ندارند، بنابراين اين پدر و مادر هستند كه بايد براي حفظ سلامت جسمي و رواني فرزندشان به خواب او هم توجه كنند. اگر ساعات خواب فرزندتان منظم نيست يا مشكلات متعددي با روند خواب او داريد حتما بايد براي حل مساله به دنبال چاره باشيد. شايد خواب نامنظم كودك تا دوسالگي رايج باشد، اما معمولا كودكان بعد از دوسالگي خواب منظمي دارند و در غير اين صورت والدين بايد براي نظمدهي به آن تلاش كنند.
بيشتر بخوانيد : نشانه هاي كودك سالم
منبع : دير خوابيدن كودك
علت دير خوابيدن كودك
دير خوابيدن كودك در سنين مختلف ميتواند از عوامل گوناگوني نشات بگيرد. براي مثال نوزاداني كه تازه به دنيا آمدهاند ممكن است هنوز با ريتم شبانه روز خو نگرفته باشند. همين مسئله باعث ميشود كه خواب آنها در طي روز طولانيتر از شب باشد. در نتيجه هنگامي كه ميخواهيد استراحت كنيد آنها تازه سر حال شدهاند!
همچنين نداشتن ريتم درست براي شير خوردن، پرورش يافتن در محيط پر تنش، عدم توجه والدين به موضوعاتي نظير در آغوش كشيدن كافي كودك، وجود استرسهاي زياد و ساير مسائلي از اين دست رايجترين دلايلي هستند كه ميتوانند به بيخوابي يا ديرخوابيدن كودك بيانجامند. اگر با جستجو و كاوشهاي روزمره نميتوانيد علت دير خوابيدن فرزند خود را كشف كنيد بهتر است پيش از هر اقدامي ابتدا با يك روانشناس متخصص در حيطه كودك مشورت نماييد. براي دريافت مشاوره كودك كليك كنيد.
جلوگيري از دير خوابيدن كودك
1- به مرور خواب روز را كم كنيد
نوزادان در ابتدا ممكن است 14 الي 17 ساعت از شبانه روز را در خواب بگذرانند. اما آن ها به مرور تا پايان دو سالگي خوابشان كمتر شده و به ساعات خواب بزرگترها نزديك ميشوند. در همين راستا بسيار اهميت دارد كه بتوانيد به مرور فرزند خود را طوري هدايت كنيد تا بيشترين ساعات خواب بيوقفه خود را در طول شب داشته باشد.
دلايل بسياري وجود دارد كه باعث ميشود پدر و مادرها نتوانند اين اصل را رعايت كنند. براي مثال ممكن است والدين حوصله گريههاي كودك در طول روز را نداشته باشند. خيلي از آنها به محض اينكه ميبينند فرزندشان ناآرام است او را براي خوابيدن آماده ميكنند. همين مسئله باعث ميشود كه كودك بيشتر انرژي خود را از خواب روز به دست بياورد و نتواند شب به موقع بخوابد.
2- كودك را در طول روز بيش از حد خسته نكنيد
برخي از والدين فكر ميكنند اگر فرزندشان به خصوص نوزادان در طول روز اصلا استراحت نكند، شب ميتواند يك خواب طولاني و عميق را تجربه كند. در حالي كه جالب است بدانيد در اكثر مواقع اين طور نيست. چرا كه خستگي بسيار نوزادان را كلافه كرده و باعث بروز تنش و بيقراري شبانه آنها ميشود. در نتيجه اجازه بدهيد كودك در طول روز چرتهاي آرامي داشته باشند. هرچقدر آنها در طول روز آرامش بيشتري را احساس كنند، شب نيز زودتر و با خيالت راحتتر به خواب ميروند.
3- به تدريج فرزندتان را براي جدايي آماده كنيد
يكي از مهم ترين دلايل دير خوابيدن كودكان به خصوص در سنين نوپايي ترس جدايي از والدين است. اگر فرزندتان تاكنون پيش شما ميخوابيده به يكباره او را در اتاقش رها نكنيد. سعي كنيد شبها زماني را براي بودن در كنار او اختصاص دهيد. كمي در كنارش بمانيد و با بوسه و نوازش براي خوابيدن آمادهاش كنيد. لازم است به فرزندتان اين احساس را انتقال دهيد كه به فكرش هستيد و به امنيت او اهميت ميدهيد.
4- يك برنامه روتين براي خواب كودك ترتيب دهيد
براي اينكه كودك بتواند به موقع بخوابد بايد يك نظم خاص براي او ترتيب دهيد. اين كار به فرزندتان كمك ميكند تا بداند چه انتظاري داشته باشد. براي مثال ميتوانيد هرشب چند دقيقه را به كتاب خواندن همراه كودك اختصاص دهيد. سپس از كودك بخواهيد به دستشويي برود، مسواك بزند، شما را در آغوش گرفته و در نهايت به رخت خوب برود. دقت كنيد كه نظم خواب فرزندتان هرشب بايد سر يك ساعت خاص اجرا شود.
5- ساير ترس هاي كودك را جستجو كنيد
كودكان در سنين خردسالي قوه تخيل قوي دارند. به همين خاطر ممكن است در ذهن خود تصورات ترسناكي از مفاهيمي نظير تاريكي بسازند و از چيزهايي نظير غولها، اشباح يا شخصيتهايي كه در كارتونها ميبينند بترسند. بسيار اهميت دارد كه به طور واضح از بچهها در مورد ترسهايشان بپرسيد و به آنها نشان دهيد ترسهايشان واقعيت ندارند. البته در اين راه هرگز نبايد احساسات كودك را كوچك بشماريد يا او را مسخره كنيد. اگر ترسهاي كودك خيلي شديد شدهاند بهتر است به يك روانشناس مراجعه نماييد. براي آشنايي با روانشناسي كودك كليك كنيد.
عوارض دير خوابيدن كودك
دير خوابيدن كودك يك امر جانبي نيست بلكه ميتواند عوارض جدي را براي سلامت جسماني و رواني او به همراه داشته باشد. از جمله مهمترين عوارض دير خوابيدن كودك ميتوان به كاهش يافتن سرعت رشد قد،كاهش عملكرد تحصيلي،افت خلق و بروز افسردگي دوران كودكي، افزايش ريسك چاقي و بروز مشكل با والدين اشاره كرد. در نتيجه اگر فرزندتان دچار بيخوابي شده يا شبها به موقع نميخوابد بهتر است هرچه زودتر براي بهبود اين مشكل يك اقدام جدي انجام دهيد. براي درمان بي خوابي كودكان كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه كودك ميتوانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.
سوالات متداول
آيا دير خوابيدن كودك مي تواند باعث مريض شدن او شود؟
كم خوابي از نظر جسماني و رواني به كودكان آسيب مي زند و مي تواند منجر به بروز مشكلات مختلفي شود. از جمله اين مشكلات مي توان به كاهش سرعت رشد و بروز مشكلات روانشناختي نظير افسردگي اشاره كرد.
منبع : دير خوابيدن كودك
- پنجشنبه ۳۱ تیر ۰۰ ۲۳:۱۶
- ۸۳ بازديد
- ۰ نظر