حمام كردن نوزاد يكي از هيجان انگيزترين لحظاتي است كه والدين پس از به دنيا آمدن فرزندشان تجربه ميكنند. نوزادان اغلب از تماس آب ولرم با پوست خود احساس آرامش ميكنند و از حمام رفتن لذت ميبرند. با اين حال بسياري از پدر و مادرها به خصوص در تجربيات اول خود از حمام بردن نوزاد ميهراسند و نميدانند چه زماني بايد براي اين كار اقدام كنند. در واقع بهترين زمان براي اولين حمام، 24 ساعت پس از به دنيا آمدن نوزاد است كه باعث ميشود از بروز سرماخوردگي و خشكي پوست جلوگيري شود. ما در ادامه تلاش كردهايم تا دراين باره توضيحات بيشتري را در اختيار شما قرار دهيم پس تا انتهاي مطلب با ما همراه باشيد. براي دريافت مشاوره كودك كليك كنيد.
منبع : حمام كردن نوزاد
بهترين زمان براي اولين حمام كردن نوزاد
اولين حمام نوزاد متناسب با سياستهاي پزشكي و بهداشتي مناطق مختلف متفاوت است. در سالهاي گذشته بسياري از بيمارستانها حدوداً دو ساعت پس از تولد نوزاد او را استحمام ميكردند. اين در حالي است كه امروزه سازمان بهداشت جهاني (WHO) توصيه ميكند كه حداقل 6 ساعت پس از به دنيا آمدن كودك به او فرصت دهيم و پس از گذشت اين زمان بگذاريم كه او اولين حمام خود را تجربه نمايد. در همين راستا سازمان بهداشت جهاني بهترين زمان براي اولين حمام را 24 ساعت پس از به دنيا آمدن كودك ميداند.
براي شناخت بيشتر در زمينه مراقبت از نوزاد در هفته هاي اول كليك كنيد.
چرا بايد براي اولين حمام كمي صبر كنيم؟
همان طور كه گفته شد سازمان بهداشت جهاني امروزه حمام كردن نوزاد بلافاصله پس از تولد را توصيه نميكند بلكه پيشنهاد ميدهد در صورت امكان يك روز براي آن صبر كنيد و يا حداقل 6 ساعت آن را به تعويق بياندازيد. اگر در مورد علل اين موضوع كنجكاو هستيد ما در ادامه به توضيحات بيشتري در اين باره پرداختهايم.
حمام كردن نوزاد و تأثيرگذاري آن بر دماي بدن و قند خون
مطالعات نشان ميدهند كودكاني كه بلافاصله پس از تولد حمام ميشوند بيشتر در معرض سرماخوردگي قرار ميگيرند و دچار هيپوترمي يا همان كاهش زياد دماي بدن ميشوند. همچنين حمام كردن در ساعات اوليه زندگي نوزاد، استرسي جزئي را به او وارد ميكند كه اين مسئله ميتواند در افت قند خون آنها يا همان بروز هيپوگليسمي نيز تأثير گذار باشد.
ساعات اوليه تولد زماني براي پيوند با مادر و شيردهي
مطالعات علمي بيانگر اين نكته هستند كه نوزادان پس از تولد نياز عاطفي زيادي به تماس پوستي و جسماني بسيار نزديك با مادر خود دارند. اگر آنها در همان ساعات ابتدايي از مادر خود جدا نشوند و بتوانند از شير او تغذيه كنند نسبت به ساير كودكان راحتتر ميتوانند با مادر ارتباط برقرار كنند و با سهولت بيشتري شيرخوردن را آغار مينمايند. پژوهشي كه در همين زمينه انجام شد نشان داد نوزاداني كه در بيمارستانها ابتدا براي استحمام برده ميشوند نسبت به نوزاداني كه در بدو تولد در آغوش مادر قرار ميگيرند مشكلات بيشتري در جهت خوردن شير از سينه مادر تجربه ميكنند.
حمام كردن زود هنگام نوزاد و بروز خشكي پوست
نوزادان پس از تولد اغلب پوشش سفيدرنگي روي پوست خود دارند كه حالتي مومي شكل داشته و ورنيكس نام دارد. ورنيكس به عنوان يك مرطوب كننده طبيعي براي بدن كودك عمل ميكند و خاصيت آنتي باكتريايي نيز دارد. انجمن متخصصان طب اطفال آمريكا پيشنهاد ميدهند كه بگذاريد اين ماده اندكي روي پوست كودك بماند تا پوست حساس و ظريف آنها با خشكي مواجه نشود. اين امر به خصوص براي كودكان نارس كه در زايمان زودهنگام به دنيا آمدهاند از اهميت ويژهاي برخوردار است.
براي اطلاعات بيشتردرباره نوزاد تازه متولد شده كليك كنيد.
توصيههايي براي حمام كردن و شستن نوزاد در خانه
حمام كردن نوزاد در خانه به خصوص در تجربيات اول براي والدين هيجان انگيز و دلهرهآور است. توصيههاي زير به شما كمك ميكنند تا اين كار را با سهولت بيشتري انجام دهيد.
1- قبل از حمام كردن نوزاد همه چيز را آماده كنيد
براي آنكه نيازهاي كودك، گريههاي او و وظايف مختلفي كه داريد شما را سردرگم و كلافه نكند، تلاش كنيد تا قبل از بردن نوزاد به حمام ابتدا همه چيز را آماده كنيد. براي مثال ميتوانيد لگنچه كوچكي را از آب پر كنيد، ليف مخصوص شست و شوي كودك و حوله را در دسترس خود قرار دهيد و وسيلهاي نظير يك فنجان كوچك را براي ريختن آب روي بدن نوزاد در نظر بگيريد.
2- براي حمام كردن نوزاد او را روي سطحي صاف قرار دهيد
لازم است كه هنگام حمام كردن نوزاد مكان صاف و امني را در نظر بگيريد و او را روي آن قرار دهيد. توجه داشته باشيد كه اين فضا بايد به گونهاي باشد كه هم نوزاد روي آن احساس راحتي داشته باشد و هم شما روي كودك خود مسلط باشيد. سطحي كه كودك روي آن قرار ميگيرد ميتواند چيزي نظير ميز تعويض يا يك تشكچه ابري مخصوص حمام كودك باشد. در حين شست و شوي نوزاد همواره مراقب غلتيدن يا خطر افتادن او باشيد به همين منظور در حين حمام كردن كودك يك دست خود را به صورت حائل جلوي او نگه داريد تا امكان بروز هر گونه خطر را كاهش دهيد.
3- براي حمام كردن نوزاد ابتدا از شستن صورت او شروع كنيد
حمام كردن نوزاد لازم است كه آرام آرام و با شكيبايي كامل انجام شود. در همين راستا ابتدا از شستن صورت فرزندتان شروع كنيد. براي اين كار از يك پارچه مرطوب شده استفاده نماييد و آرام آن را روي صورت نوزاد بكشيد. توجه داشته باشيد كه همان ابتدا آب را مستقيماً روي صورت نوزاد نريزيد و نگذاريد كه آب وارد دهان و چشمهاي كودك شود.
در مراحل بعدي آرام آرام بدن كودك را وارد آب ولرم كنيد تا در نهايت بتوانيد او را به طور كامل در لگنچهاي كوچك قرار دهيد و تمام بدنش را بشوييد. استفاده از اين روش كمك ميكند تا فرزندتان از قرار گرفتن در حمام نهراسد و ناسازگاري كمتري از خود نشان دهد. اگر حمام كردن نوزاد به شيوه اصولي انجام شود ميتواند امري بسيار آرام بخش براي او باشد و به كاهش بيقراريهاي فرزندتان كمك كند.
4- هنگام حمام كردن، نوزاد و محيط او را گرم نگه داريد
در حين حمام كردن نوزاد تلاش كنيد تا او را در حوله مناسبي بپيچيد و آرام آرام هنگام شستن نقاط مختلف بدن حوله را از روي او برداريد. در اين فاصله تلاش كنيد تا از مناسب بودن دماي حمام براي فرزندتان آگاه باشيد و بيش از اندازه او را در محيط سرد نگه نداريد.
سؤالات متداول
نوزادان هر چند وقت يك بار به حمام رفتن نياز دارند؟
نوزادان همانند بزرگسالان يا كودكان بزرگتر از خود به حمام كردن روزانه و مكرر نياز ندارند چراكه آنها كمتر عرق ميكنند و در نتيجه كمتر نيز كثيف ميشوند. تقريباً دوبار حمام در هفته ميتواند در طول يك سال اول زندگي براي نوزادان كافي باشد.
پس از آوردن نوزاد به خانه از چه زماني حمام كردن منظم او را ميتوانيم شروع كنيم؟
براي اين كار ابتدا بايد منتظر بهبود ناحيه ناف كودك، افتادن و خشك شدن بند ناف او باشيد. تلاش كنيد تا اولين حمامهاي نوزاد تا حد امكان كوتاه باشد تا او به مرور به فضاي آن عادت كند و سازگاري بيشتري نشان دهد.
منبع : حمام كردن نوزاد
- پنجشنبه ۳۱ تیر ۰۰ ۲۳:۱۰
- ۸۲ بازديد
- ۰ نظر