آرشیو اردیبهشت ماه 1402

مشاوره روانشناسي ذهن نو

بلاتکلیفی دختر در رابطه دوستی از مشکلاتی است که این روزها خانم‌های زیادی را درگیر خودش کرده است. وقتی شما درگیر یک رابطه بلاتکلیف باشید مشکلات بسیاری مثل ازدست‌دادن عزت‌نفس را تجربه خواهید کرد. به همین خاطر بسیار مهم است که نشانه‌های یک رابطه بی‌هدف و راه‌های بیرون آمدن از آن را بشناسیم. اگر شریک عاطفی شما هیچ حرفی راجع به آینده نمی‌زند و یا برخلاف حرف‌هایش، کاری برای ازدواج با شما انجام نمی‌دهد باید بگوییم که شما درگیر یک رابطه بلاتکلیف شده‌اید.

این رابطه در کنار تمامی آسیب‌های روحی که برایتان دارد شانس یک ازدواج موفق را نیز از شما خواهد گرفت. به همین خاطر اگر درگیر این رابطه‌ها شده‌اید باید هر چه زودتر راهی برای خروج از آن پیدا کنید. ما در این مطلب راجع به این مسئله صحبت خواهیم کرد. پس اگر شما هم درگیر چنین مشکلی هستید در ادامه همراه ما باشید.

منبع: بلاتکلیفی دختر در رابطه دوستی | چطور تکلیف رابطه ام را مشخص کنم؟

بلاتکلیفی دختر در رابطه دوستی

این روزها بسیاری از دختران و پسران ترجیح می‌دهند که زمانی را برای آشنایی و دوستی با هم بگذرانند. اگر این دوستی واقعاً با هدف شناخت و آشنایی قبل از ازدواج اتفاق می‌افتد بسیار هم خوب است. اما مشکل زمانی پیش می‌آید که آقایان دیریازود در یک رابطه قصدشان برای ازدواج را از دست می‌دهند. تمایل به وقت‌گذرانی و پر کردن اوقات تنهایی، ترس از ازدواج و مسئولیت زندگی مشترک، بی‌اعتمادی نسبت به طرف مقابل و گذشته او از جمله دلایلی هستند که می‌توانند باعث دلسرد شدن آقایان راجع به ازدواج باشند.

این شرایط می‌تواند آسیب‌های روحی و اجتماعی بسیاری را برای خانم به دنبال داشته باشد. به همین خاطر بسیاری از خانم‌ها به دنبال پیداکردن جوابی برای این سؤال هستند که در یک رابطه بی‌هدف باید چطور برخورد کرد؟

نشانه های بلاتکلیفی دختر در رابطه دوستی

قبل از اینکه بگوییم برای بلاتکلیفی دختر در رابطه دوستی چه راهکارهایی وجود دارد، باید نشانه‌های رابطه بی‌هدف را بشناسیم. خیلی وقت‌ها و برای بسیاری از دختران پیش می‌آید که زمان زیادی را صرف یک رابطه بی‌هدف می‌کنند. این اتفاق معمولاً به این خاطر می‌افتد که متوجه بلاتکلیفی دختر در رابطه دوستی نیستند. در حقیقت فرد تصور می‌کند می‌تواند با زمان دادن یا هر راه دیگری مشکلات درون رابطه را برطرف کند. به همین خاطر بسیار مهم است در اولین قدم این را بدانید که به چه روابطی بلاتکلیف گفته می‌شود.

  • اگر طرف مقابل شما صراحتاً این موضوع را بیان کرده که قصدی برای ازدواج ندارد، هرگز فکر نکنید که با زمان دادن یا هر روش دیگری می‌توانید اعتقاد او را تغییر بدهید. این رابطه‌ها معمولاً دیریازود محکوم به شکست هستند.
  • اگر مردی در یک رابطه هیچ صحبتی از آینده نمی‌کند بهتر است کمی جدی‌تر به این مسئله فکر کنید. اگر طرف مقابل شما تصمیم جدی برای رابطه داشته باشد حتماً شما متوجه نشانه‌های آن خواهید شد.
  • یکی دیگر از نشانه‌های رابطه بی‌هدف رفتار متناقض است. اگر طرف مقابل شما در ظاهر از این صحبت می‌کند که قصدش از این رابطه جدی است اما در عمل هیچ قدمی برنمی‌دارد یا دائماً بهانه می‌آورد باید به این رابطه با شک بیشتری نگاه کنید.
  • گاهی اوقات آقایان برای فرار از تعهد به شما می‌گویند که فعلاً برای صحبت‌کردن از آینده زود است؛ اگرچه این حرف در شروع یک رابطه منطقی به نظر می‌رسد اما اگر از رابطه شما زمان مشخصی گذشته و به اعتقاد طرف مقابل هنوز زمان مناسب فرانرسیده شاید بهتر باشد به این فکر کنید که او برایتان بهانه می‌آورد.

خطرات بلاتکلیفی دختر در رابطه دوستی

در این بخش می‌خواهیم کمی بیشتر راجع به پیامدهای ماندن در یک رابطه بی‌هدف صحبت کنیم. طبیعتاً بودن در کنار کسی که دوستش داریم و صحبت‌کردن با او، حال همه ما را خوب می‌کند. گاهی اوقات رسیدن به همین شادی‌های گذرا باعث می‌شود حواس‌مان به آسیب‌های جدی‌تری که به زندگی‌مان می‌زنیم نباشد. به همین خاطر در این قسمت می‌خواهیم کمی بیشتر راجع به آسیب‌های بلاتکلیفی دختر در رابطه دوستی صحبت کنیم. مهم‌ترین این آسیب‌ها به شرح زیر هستند.

شیشه شیر نوزاد یکی از اقلام ضروری است که مادران برای نوزاد خود تهیه می‌کنند. اما نوع و روش انتخاب آن را نمی‌دانند. شیشه شیر نامناسب می‌تواند موجب آزار نوزاد و بی میلی او به خوردن شیر شود. نوزادان زیادی به دلیل نداشتن شیشه شیر مناسب دچار اختلالاتی در رشد فک و کام شان شده اند. پس پدر و مادر باید نسبت به نحوه انتخاب شیشه شیر نوزاد دقت لازم را به عمل آورند. در ادامه نکات و استانداردهای لازم در خصوص انتخاب شیشه شیر نوزاد را آورده ایم.

منبع: شیشه شیر نوزاد | آشنایی با 4 مدل سرشیشه برای نوزدان

شیشه شیر نوزاد

شیشه شیر نوزاد از مهم‌ترین خریدهایی است که باید برای کودک انجام داد. شما هنگام خرید باید به نکاتی مثل اینکه دهان نوزاد اذیت نشود، اندازه شیشه شیر مناسب او باشد و مسائلی که مربوط به تغذیه و رشد کودک دقت کنید.

قبل از هر چیزی باید بدانید، شیشه شیر به 4 بخش تقسیم می‌شود. بخش اول درپوش، بخش دوم سری شیشه شیر، بخش سوم سرپیچ شیشه شیر و بخش آخر بطری شیشه شیر است.

4 بخش شیشه شیر نوزاد هرکدام از جنس و کیفیت مخصوصی برخوردار است. مثلا بطری شیشه شیر از 4 جنس شیشه ای، استیل، سلیکونی و پلاستیکی تشکیل شده است. حتی سر شیشه نیز دارای 4 مدل کلاسیک، ضد نفخ، ارتودنسی و ظاهر سینه مادر است. در این مقاله راجع به شیشه‌شیر نوزاد نکاتی را اشاره کرده ایم که برای انتخاب مناسب برای شما مناسب است. 

انواع بطری شیشه شیر نوزاد

همانطور که گفته شد، شیشه شیر نوزاد از 4 بخش تقسیم می‌شود. در ادامه نکاتی که باید در ارتباط با جنس و اندازه شیشه شیرها دقت کنید را آورده‌ایم.

افراد حسود به دو دسته آسیب زا و خطرناک و کسانی که با نیش و کنایه قصد توهین به ما را دارند؛ تقسیم می‌شوند. این افراد با شایعه پراکنی، انتقادهای تهاجمی، خوشحالی از ناراحتی دیگران، آتوگیری و … قابل شناسایی هستند. پس برای سلامت خودتان هم که شده بهتر است تا جای ممکن از این افراد دوری کنید. و هرگز راز زندگیتان را به آنها نگویید. شاید بعد از لطمه هایی که از این افراد خورده‌اید هنوز نحوه برخورد و شناسایی با آن ها را یاد نگرفته باشید. ما در ادامه نشانه ها و سبک درست برخورد با افراد حسود را یاد داده‌ایم.

منبع: افراد حسود | 6 روش برخورد با آدم های حسود

افراد حسود

افراد حسود از زمان های قدیم وجود داشته اند. و فقط برای دوره زیستن ما نیستند. این افراد معمولا به دو دسته تقسیم می‌شوند. کسانی که قصد توطئه چینی و آسیب به ما را دارند. و کسانی که بی آزارند، اما به شدن توهین و تحقیر می‌کنند. به همین دلیل زندگی و برخورد با این افراد به طور کل دشوار است.

تا زمانی که در زندگی در حال پیشرفت و رشد هستید، باید انتظار ظهور افراد حسود را داشته باشید. شاید در اوایل ناراحت و نگران صحبت های آزار دهنده این افراد باشید. اما به مرور نحوه برخورد با این اشخاص را یاد خواهید گرفت. در این مقاله نیز راجع به برخورد با این افراد صحبت کرده ایم.

نشانه های افراد حسود

معمولا افراد حسود با کنایه و شوخی رفتارهای خاص خود را پوشش می‌دهند. در حالی که در پس چهره خندان شان حسادت خانمان سوزی نهفته است. شما برای آن که فریب این رفتارهای به ظاهر خوش آن ها را نخورید باید در ارتباطات تان محتاطانه حرکت کنید. احتمالا بارها با چنین افرادی برخورد داشته اید اما در آن لحظه متوجه علت رفتارها یا حرف هایشان نشده اید. پس حتما نشانه های زیر را به خاطر سپرده و برای شناسایی افراد حسود به کار ببرید.

هفته اول بارداری از زمان تخمک گذاری آغاز می‌شود. اغلب متخصصان زنان و زایمان اولین روز آخرین پریود را شروع هفته اول بارداری تعیین می‌کنند چرا که مشخص نمودن زمان دقیق تخمک‌گذاری و لقاح بسیار سخت است اما علائم قاعدگی به سادگی قابل تشخیص می‌باشد. درواقع می‌توان گفت که در هفته اول، شما هنوز در دوره‌قاعدگی به سر می‌برید و باردار نیستید. کسانی که به تازگی متوجه بارداری‌خود شده‌اند، تصور می‌کنند که در هفته اول بارداری به سر می‌برند. درحالی که احتمالا هفته چهارم‌بارداری را سپری می‌کنند.

 

در هفته اول بارداری، بدن مادر علاوه بردفع تخمک ماه گذشته، سعی می‌کند یک پوشش رحمی جدید درست کند تا به وسیله آن از تخمک ماه آینده نگهداری نماید. منظور همان تخمکی است که قرار است بارور شده و به یک جنین کامل تبدیل گردد. در ادامه به سوالات مادران در رابطه با‌بارداری در هفته اول خواهیم پرداخت.

منبع: هفته اول بارداری

هفته اول بارداری

هفته اول بارداری از آخرین روز عادت ماهانه شروع می‌شود. پزشکان برای زمان زایمان باردای از این روز شمارش می‌کنند. اما شما در این تاریخ باردار نبودید و احتمالا بعد از 2 هفته (حتی بیشتر) باردار شده اید. اما به دلیل اینکه شما از زمان دقیق تخمک گذاری مطلع نیستید، تاریخ آخرین روز عادت ماهانه مساوی با زمان حاملگی می‌شود.

اگر در هفته اول بارداری باشید باید علائمی مانند نفخ شکم، خستگی، تکرر ادرار، حالت تهوع، خونریزی خفیف، تورم سینه، طعم فلز در دهان، هوس یا تنفر غذایی، حس بویایی قوی و … مواجهه شوید. با مشخصات و واکنشات بدن متوجه خواهید شد که آیا باردار هستید یا خیر. بنابراین جهت کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

وضعیت جنین در هفته اول بارداری

در واقع در هفته اول بارداری، جنین هنوز تشکیل نشده است اما مراحل تخمک گذاری با موفقیت به پایان رسیده است. فرآیند تخمک گذاری در هر سیکل قاعدگی تنها یک بار رخ داده و در طی آن تخمک از تخمدان‌ها آزاد می‌شود. سیکل قاعدگی از روز اول خونریزی شروع شده و تا روز اول خونریزی بعدی خاتمه می‌یابد.

نشانه‌های اولین هفته بارداری

معمولا نشانه‌هایی که در هفته اول بارداری با آن مواجه می‌شوید، علائمی هستند که در دوره قاعدگی آن‌ها را تجربه می‌کنید. علائم اولیه بارداری ممکن است حدود ۳ الی ۷ روز طول بکشد. این علائم به شرح زیر است.

رشد مغز نوجوان یکی از جنبه‌های مهم تکامل انسان در دوران‌بلوغ است. مطالعات پژوهشی مرتبط با عملکرد مغز نشان می‌دهند که مغز نوجوانان و بزرگسالان به شیوه‌هایی متفاوت از هم کار می‌کنند. ملکرد و خصوصیات رشدی مغز نوجوانانبرای مثال در مغز نوجوانان اطلاعات بیشتر توسط آمیگدال پردازش می‌شود که مسئول هیجانات است. در حالی که بزرگسالان فعالیت بیشتری را در ناحیه پیشانی نشان می‌دهند که مسئول تفکر منطقی است. این مسئله می‌تواند به درک ما از اینکه چرا نوجوانان احساسی‌تر و هیجانی‌تر با موضوعات برخورد می‌کنند، کمک کند. برای کسب اطلاع جهت ارتباط مناسب با نوجوان مشاوره نوجوان دریافت کنید.

منبع: رشد مغز نوجوان چگونه است؟ عملکرد مغز در نوجوانان

رشد مغز نوجوان | تفاوت های مغز نوجوانان و بزرگسالان

بررسی‌های انجام شده روی مغز نوجوانان و بزرگسالان نتایج شگفت انگیزی را نشان می‌دهد. پژوهشگران بر این باورند که مهم نیست فرزند شما چقدر باهوش است یا در مدرسه چه نمره‌ای می گیرد، اگر مغز او را در سنین نوجوانی با مغز یک بزرگسال مقایسه کنیم می‌فهمیم که هنوز به تکامل کافی نرسیده است. 

نمونه هایی از تفاوت مغز نوجوانان و بزرگسالان 

در همین راستا مشاهدات آزمایشگاهی بیانگر این نکته هستند که قضاوت منطقی در نوجوان به طور چشمگیری از بزرگسالان ضعیف‌تر است. علت آن هم این است که پردازش اطلاعات در مغز آن‌ها بیشتر توسط ساختاری به نام آمیگدال انجام می‌شود. این ساختار مسئول پردازش هیجانات در انسان است. این در حالی است که بزرگسالان بیشتر از قسمت پیشانی مغز خود بهره می‌برند که این بخش مسئول تفکر منطقی است.

همچنین آن بخشی که احساسات و تصمیم گیری را پیوند می‌دهد، هنوز در سنین نوجوانی در حال رشد و تکامل است. به همین خاطر نوجوانان در تصمیمات خود بیشتر تابع احساساتشان هستند و کمتر بر قوه منطق تکیه می‌کنند.

رشد مغز در نوجوانی تا چه زمانی ادامه دارد؟

بررسی‌ها نشان می دهد که رشد مغزی و در راستای آن افزایش عملکرد در حوزه‌های قضاوت، تصمیم گیری، تفکر منطقی، بازداری و کنترل هیجانات تا 25 سالگی ادامه دارد. در نتیجه می‌توان گفت فرایند رشدی که از نوجوانی آغاز می‌گردد تا اوایل بزرگسالی ادامه خواهد داشت.

در دوران نوجوانی چه اتفاقاتی برای مغز می افتد؟

در سنین نوجوانی مغز انسان از نظر ساختاری با تغییرات شگرفی مواجه می‌شود. این تغییرات تا حد زیادی تحت تاثیر نوسانات هورمونی و تجربیات محیطی قرار دارند. در طی فرایند تغییر، نورون‌های عصبی مسیرهای اطلاعاتی جدیدی را کشف می‌کنند که به شاهراه‌های اطلاعاتی ختم می‌شوند.

در مقابل برخی مسیرهای قدیمی از بین می‌روند و در اصطلاح علمی هرس می‌گردند. به موازات این اتفاقات فرد به مرور از نظر روانشناختی تغییراتی را در خود احساس می‌کند. برای مثال کودک دیروز درمی‌باید که می‌خواهد دیگران او را به عنوان یک بزرگسال بشناسند و هویتی مستقل برایش قائل شوند.

همچنین این تغییرات به تحولاتی در شخصیت او نیز می‌انجامند و باعث می‌شوند دیگران احساس کنند که نوجوان در دوران بلوغ به اندازه کافی از ثبات برخوردار نیست یا تنوع طلبی بیشتری پیدا کرده است.

تکامل مغز در انتهای نوجوانی 

با رسیدن به سنین 20 سالگی مغز نوجوان کم کم به ساختار بزرگسالی نزدیک می‌شود. در این شرایط بین عملکرد قسمت پیش پیشانی مغز و لیمبیک نوعی تعادل شکل می‌گیرد که باعث می‌شود انسان به مرور زمان بتواند همزمان به طور متوازنی از نیروی عقل و احساسات خود استفاده کند و به طور افراطی تحت تاثیر یکی از آن‌ها نباشد.

تغذیه و رشد مغز نوجوان

رشد مغز نوجوان هنوز متوقف نشده و در حال میلینه سازی است. برای تکمیل این فرایند نیاز به چربی سالم مثل امگا 3 دارد. از جمله مواد غذایی حاوی امگا 3 می توان به انواع ماهی ها (مثل قزل آلا، سالمون، ساردین و..)، میگو، خاویار، شاه دانه، دانه چیا، گردو، لوبیا قرمز، روغن سویا، روغن ماهی و… اشاره کرد. همچنین مواد غذایی که حاوی روی هستند نیز بسیار توصیه می‌شود. روی به تنظیم خلق و خو و ایجاد تعادل در سروتونین مغز نوجوان کمک می کند.

تاثیرات منفی مواد دخانی و الکل بر رشد مغز نوجوان

مواد مخدر که شامل ماریجوانا، سیگار، قرص های محرک و… می شوند همگی می توانند فرایند رشد مغز نوجوان را مختلف کنند. به خصوص که در این دوران نوجوان در حال هویت یابی است و از طریق گروه های دوستی ارتباطات اجتماعی خود را شکل می‌دهد. نوجوانانی که دچار مصرف انواع مواد الکلی و مخدر می شوند نمی توانند در گروه های اجتماعی سالمی عضو شوند. این گونه مهارت های ارتباطی آن ها در مسیر درستی رشد نکرده و موجب از هم پاشیدگی رفتاری و شخصیتی در سنین بالاتر می‌شود.

در واقع مواد مخدر و الکل ها علاوه بر تاثیر منفی بر جسم و رشد مغز نوجوان ، ارتباطات او را نیز تحت تاثیر قرار داده و موجب عدم رشد اجتماعی نوجوان خواهد شد.

چگونه به رشد مغز نوجوان کمک کنیم؟

نوع تغذیه، عادات رفتاری و سبک زندگی نوجوان می‌تواند در سرعت و نحوه رشد نوجوان بسیار موثر باشد. برای مثال خوردن برخی مواد غذایی از طریق کمک به فرایند میلین دار کردن سلول‌های عصبی فرایند رشد مغزی را تسهیل می‌کنند از جمله این غذاها باید به خوردن غذاهای حاوی امگا 3 به خصوص ماهی اشاره کرد.

در عوض مصرف مواد مخدر و الکل در سنین حساس نوجوانی با مختل کردن فرایند رشدی تاثیرات بلند مدتی را بر مغز فرد به جای می‌گذارند و منجر به اختلالات مزمنی می‌شوند.

توصیه هایی برای رشد مغز به نوجوانان

بسیار اهمیت دارد که در این دوران در نوع رژیم غذایی خود تجدید نظر کنید، بیشتر به سلامتی‌‌تان اهمیت دهید و از مصرف هرگونه ماده مخدر و نوشیدنی الکلی بپرهیزید. گوش دادن به موسیقی‌های آرامش بخش، ورزش کردن، داشتن دوستان خوب، شرکت در کلاس‌های آموزشی، گذراندن اوقات فراغت به روش‌های سالم، داشتن ارتباط مناسب با والدین و بهره مند شدن از تجربیات آن‌ها در ضمن یک رابطه عاطفی صمیمی از جمله دیگر فاکتورهایی است که می‌تواند در رشد مغز نوجوان تاثیرگذار باشد.

نقش والدین در رشد مغز نوجوان

والدین به شیوه های مختلفی در رشد مغز نوجوان خود دخیل هستند. همانطور که گفتیم تغذیه اهمیت زیادی در رشد مغز نوجوان دارد، پس با فراهم آوردن مواد مغذی و مورد نیاز می‌توانند رشد مغز نوجوان را بهبود ببخشند. حال نوبت به تحریک سیناپس های مغزی می رسد که وابسته به اطلاعات و ارتباطات نوجوان با محیط پیرامون است. والدین با فراهم آوردن شرایط مناسب برای حضور نوجوان در محیط های سالم و غنی می توانند فضایی برای رشد مغز نوجوان فراهم کنند

خدمات مشاوره ذهن نو در جهت رشد مغز نوجوان

خیلی از والدین و مراقبان کودک و نوجوان درباره چگونگی و نیازهای رشدی مغز نوجوان اطلاعات کافی ندارند. شما برای آن که بتوانید در این خصوص اطلاعات کافی بدست آورید باید درباره نوجوانان مطالعه نمایید. همچنین متخصصان نوجوان و خانواده در طی دوره های آموزشی و یا جلسات درمانی به والدین اطلاعات مناسبی می دهند. بنابراین اگر در این خصوص دچار ابهاماتی هستید می توانید با شماره های درج شده تماس گرفته و از خدمات درمانی مشاوره نوجوان استفاده نمایید.

سخن آخر

شاید برایتان عجیب باشد اما رشد مغز در دوره نوجوانی همچنان ادامه دارد. شما به عنوان والدین باید عوامل تاثیرگذار بر این روند رشدی را بشناسید. درست مانند زمانی که او را در شکم خود حمل می کردید حالا نیز باید به تغذیه، آموزش، ارتباطات، نیازهای جسمی و روانی و… او توجه کنید. خیلی از والدین به نیازهای نوجوان اهمیت چندانی نمی‌دهند. و گذر از کودکی را مصادف با بزرگسالی می‌دانند.

در حالی که نوجوانی دوره حساسی است و شما همچنان باید به مسائل فرزندتان توجه داشته باشید. اگر در این زمینه با چالش هایی روبرو شده اید حتما از خدمات روانشناختی استفاده نمایید. درمانگران حیطه روانشناسی به شما راهنمایی های لازم را ارائه می دهند. برای دریافت این خدمات کافی است با شماره های درج شده تماس گرفته تا با برترین متخصصان کشوری مشاوره دریافت کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه رشد مغز نوجوان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید

سوالات متداول

پدر و مادرها چگونه می توانند به رشد مغز فرزندشان در نوجوانی کمک کنند؟

سهم والدین در این مورد این است که رابطه‌ای صمیمی و گرم با فرزندانشان برقرار کنند و بتوانند نیازها و خواسته‌های آن‌ها را در این دوران بشناسند. هرچقدر که تنش‌های میان والد و فرزند بیشتر باشد انتقال دهنده‌های عصبی مرتبط با اضطراب و افسردگی فعالیت بیشتری از خود نشان می‌دهند که می‌تواند آثار روانشناختی بلند مدتی را برای نوجوان به همراه بیاورد. اگر در زمینه رفتار با نوجوان مشکلات زیادی را تجربه می‌کنید بهتر است از یک متخصص روانشناس کمک بگیرید.

رشد مغز نوجوان تا کی طول می کشد؟

طبق بررسی های به عمل آمده عملکرد مغزی نوجوان در حیطه های شناختی، قضاوت، تصمیم گیری، برنامه ریزی و… تا سنین 25 سالگی یا همان اوایل بزرگسالی ادامه دارد.

درمان لکنت زبان در کودکان یکی از دغدغه‌های بسیار مهم والدین است. پدر و مادرها معمولاً از مشاهده لکنت در فرزند خود نگران می‌شوند و می‌ترسند که این مشکل به اعتماد به نفس و روحیه کودک آسیب بزند. باید بدانید که اگر شما از روش‌های برخورد مناسب با کودکی که لکنت دارد آگاه باشید و درمان‌های مناسب را به موقع آغاز کنید، لکنت در همان سال‌های کودکی به مرور محو شده و آسیب‌های روانی ناشی از آن نیز به حداقل می‌رسند. روانشناسان و گفتار درمانگران از جمله مختصصینی هستند که می‌توانند در درمان لکنت زبان کودکان به شما یاری برسانند. 
منبع: درمان لکنت زبان کودکان | درمان قطعی لکنت زبان در کودک

چه زمانی باید برای درمان لکنت زبان کودک اقدام کرد؟

لکنت زبان نوعی اختلال در روانی و فصاحت کلام است که ممکن است اشکال مختلفی به خود بگیرد. برخی افراد در شروع کلام مشکل دارند و برای ادای یک کلمه ممکن است حرف ابتدایی آن را بارها تکرار کنند. مثلاً به جای من می‌گویند م …م… م… م …ن. برخی دیگر ممکن است در میان صحبت ناگهان دچار توقف شده و نتوانند برخی کلمات را تلفظ نمایند. در این حالت فرد نوعی انقباض یا گرفتگی در عضلات حنجره خود تجربه می‌کند که ممکن است در اثر فشارهای روانی ایجاد شده باشند.

روش‌های درمان لکنت زبان کودکان

برای درمان لکنت زبان کودکان روش‌های مختلفی وجود دارد که توسط متخصصینی نظیر گفتار درمانگران و روانشناسان ارائه می‌شود. گفتار درمانگران تمرین‌های زبانی با کودک انجام می‌دهند که به تلفظ هرچه صحیح‌تر لغات و جملات کمک می‌کند. در مقابل از آنجایی که لکنت اغلب ریشه‌های اضطرابی دارد، روانشناسان بر عوامل ایجاد کننده آن تمرکز کرده و به کودک یاری می‌رسانند تا بتواند هیجانات و اضطراب‌های ابراز نشده خود را بیان کرده و به شیوه سالمی با آن‌ها سازگار شود. از جمله روش‌هایی که در درمان‌های روانشناسی مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد. همچنین شما می‌توانید این درمان‌ها را توسط مجرب‌ترین روانشناسان در کلینیک تخصصی کودک نی نی مایند دریافت نمایید.

رفتار درمانی از روش‌های درمان لکنت زبان کودکان

در رفتار درمانی درمانگر بیش از هر چیز به پیشایندها و پسایندهای رفتار تمرکز می‌کند. درنتیجه این مسئله بررسی می‌شود که لکنت بیشتر در چه موقعیت‌هایی اتفاق می‌افتد و به چه پیامدهایی منجر می‌شود. شناسایی عوامل موقعیتی که در ایجاد اضطراب کودک مؤثرند و تقویت تلاش‌های مثبت کودک در جهت رفع مشکل خود، از جمله مهم‌ترین اقداماتی است که در این زمینه به فرزند شما یاری می‌رساند.

بازی درمانی

لکنت تا حد زیادی می‌تواند ناشی از ترس‌ها و اضطراب‌های پنهان کودک باشد. از آنجایی که کودکان ظرفیت کم‌تری برای پردازش هیجانات خود دارند و نمی‌توانند همانند بزرگسالان در مورد احساساتشان صحبت کنند درمانگر از بازی درمانی کمک می‌گیرد تا به کمک آن از عواطف درونی کودک اطلاع  پیدا کند. برای مثال بازی‌هایی مثل نقش بازی کردن و نقاشی در این زمینه بسیار مؤثر هستند. درمانگر در جریان همین بازی‌ها روش‌های مدیریت اضطراب را به کودک آموزش می‌دهد. پژوهش‌ها نشان می‌دهد با کاهش اضطراب‌ها به مرور مشکلات گفتاری نیز خود به خود بهبود می‌یابند.

درمان شناختی رفتاری از روش‌های درمان لکنت زبان کودکان

برای کودکان بزرگ‌تر که درک شناختی بالاتری دارند درمان‌های شناختی رفتاری می‌توانند بسیار مؤثر باشند. در این رویکرد درمانگر به کودک آموزش می‌دهد که ریشه اکثر مشکلات اضطرابی او افکاری است که در ذهنش جریان دارند. افکار ناسازگار با ایجاد هیجانات بسیار منفی می‌توانند به تظاهرات بالینی مختلفی بیانجامد که لکنت یکی از آن‌هاست. کودک در این درمان به مرور نسبت به افکار خود بینش بیشتری پیدا می‌کنند و می‌تواند عقاید ناکارآمد را با باورهای مناسب‌تری جایگزین نماید. این درمان در نهایت با ایجاد احساسات آرامش بیشتر و کاهش اضطراب می‌توانند در بهبود لکنت سهم بسزایی داشته باشد.

نکاتی که در برخورد با کودکان مبتلا به لکنت باید به آن‌ها توجه کنید

برخوردهای شما با کودک مبتلا به لکنت در تداوم یافتن یا بهبود مشکل او نقش بسزایی دارند. برای اینکه بتوانید به فرزندتان کمک کنید زودتر این مشکل را پشت سر بگذارد و روند درمان لکنت زبان کودکان به خوبی سپری شود؛ به نکات زیر توجه فرمایید.

  • هرگز مشکل کودک را دست مایه تمسخر یا شوخی قرار ندهید.
  • زمانی که کودک نمی‌تواند کلمه‌ای را ادا کند او را تحت فشار نگذارید.
  • وقتی کودک نمی‌تواند کلمات را بیان کند صبورانه در کنار او بمانید و نشان دهید او را درک می‌کنید.
  • زمانی را برای گفت‌وگو با کودک اختصاص دهد و اجازه دهید افکار و احساساتش را بیان کند.
  • هرگز برای اصلاح رفتارهای کودک از روش‌هایی که منجر به ایجاد ترس مفرط در او می‌شوند استفاده نکنید.
  • به ترس‌های کودک بی‌توجه نباشید و آن‌ها را نادیده نگیرید. زمانی که می‌بینید او از موضوعی ترسیده تلاش کنید در کنارش بمانید و نشان دهید برای احساسات او ارزش قائل هستید. توجه داشته باشید که اهمیت دادن شما به کودک نقش مهمی در درمان لکنت زبان کودکان دارد.

برای دریافت مشاوره در زمینه کودک می توانید از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی تماس حاصل نمایید.

سؤالات متداول

لکنت دوران کودکی معمولاً تا چه سنی طول می‌کشد؟

اختلال لکنت معمولاً بین ۲ تا ۵ سالگی اتفاق می‌افتد و اگر از نوع پایدار نباشد قبل از ۶ سالگی محو می‌شود. برای تشخیص نوع لکنت لازم است با یک متخصص در زمینه کودک مشورت نمایید. 

شیر دادن به نوزاد به خصوص در روزها و هفته‌های اولیه پس از زایمان می‌تواند یکی از چالش‌های بسیار مهم برای مادران باشد. مسائلی نظیر کمبود شیر، ناتوانی نوزاد در گرفتن پستان مادر و نداشتن برنامه‌ای دقیق برای میزان شیردهی به کودک از جمله موضوعاتی هستند که می‌توانند موجب مشغولیت ذهنی مادر شوند. توجه داشته باشید که شیر خوردن از نیازهای اولیه و اساسی کودکان است که به ایجاد یک پیوند عاطفی عمیق و سبک دلبستگی ایمن در مادر و کودک نقش دارد همچنین رشد جسمی نوزاد را نیز فراهم می‌کند.

از همین رو لازم است که مادران به این موضوع اهمیت داده و هنگام شیر دادن به نوزاد همه حواس خود را به او دهند. گاهی ممکن است هنگام شیر دادن به نوزاد با مشکلاتی مواجه شوید که بهره بردن از مشاوره کودک می‌تواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد.
منبع: شیر دادن به نوزاد | آموزش نحوه شیر دادن به نوزاد

شیر دادن به نوزاد

شیردهی به نوزاد دارای نکاتی است که از همان روز اول باید به آن‌ها توجه داشته باشید. اول اینکه برای شیر دادن به نوزاد بایستی که اتصال تن به تن وجود داشته باشد و کودک خود را کاملا نزدیک خود نگه دارید و تقریبا هر دو ساعت یکبار به او شیر بدهید. برای آشنایی با تعداد دفعات شیر دادن به نوزاد با توجه به سن او کلیک کنید.

اگر می‌خواهید بدانید که نوزاد شما گرسنه است می‌توانید انگشت‌تان را به دهان و لب نوزاد بزنید و از واکنش او متوجه گرسنگی‌اش شوید. در هفته اول 3 تا 5 بار پوشک مدفوعی و 5 تا 6 بار پوشک ادراری نوزاد را تعویض می‌کنید، که طبیعی است. یعنی از تعداد دفعات نیاز به تعویض پوشک می‌توانید متوجه سیر بودن و میزان تغذیه نوزاد بشوید.

شیر دادن به نوزاد در روزهای اول

  • بلافاصله بعد از تولد بهتر است نوزاد چند ساعتی با مادر خود تماس پوست به پوست داشته باشند. یعنی نوزاد پس از تولد در آغوش مادر قرار گیرد.
  • برای زمانی که قصد دارید برای اولین بار به کودک خود شیر بدهید، کودک‌تان را نزدیک سینه خود قرار داده و با سینه خود چفت کنید.
  • نوزادان پس از چند ساعت اول به خواب عمیق می‌روند و شیردهی اولیه بر روی این خواب تاثیر گذار است. نوزاد شما اگر در همان بار اول در شیر خوردن مشکل دارد، نگران نباشید او کم کم می‌آموزد. 

تغذیه با شیر مادر در سه روز اول

  • در روزهای ابتدایی یک نوزاد به مراقبت‌های بسیاری نیاز دارد و مکررا بایستی به او شیر بدهید، زمانی که کودک‌تان در آغوش شماست، با ضربه به سر، مکیدن محکم، دستانی مشت، لرزیدن دهان به شما می‌گوید که شیر میخواهد.
  • در سه روز اول پس از زایمان، شیری که تولید می‌شود، آغوز نام دارد. میزان این شیر بسیار کم است، اما از آنجایی که سرشار از ویتامین، پروتئین، آنتی بادی و عوامل ضد ویروسی است، می‌توان آن را اولین واکسن کودک تلقی کرد.
  • اگر نوزاد شما در سه روز اول شیرخوردن کمی وزن کم کند، طبیعی است
  • باید در نظر داشته باشید که معده نوزاد تازه متولد شده، بسیار کوچک است و همان آغوز با میزان کم برای تغذیه او در روزهای ابتدایی کافی است.
شیر دادن به نوزاد در روزهای سوم تا پنجم
  • در روزهای سوم تا پنجم پس از زایمان، طبیعی است که میزان شیر شما افزایش پیدا کند، که در برخی از مادران به صورت ناگهانی و در برخی دیگر این اتفاق تدریجی است.
  •  از آنجایی که شیر مادر بیشتر می‌شود، ممکن است نوزاد نسبت به روزهای ابتدایی نیز شیر بیشتری بخورد. برخی نوزادان ممکن است حریصانه شیر بخورند که طبیعی است.
  • حتما در زمان شیردهی سینه خود را به درستی در دهان نوزاد قرار دهید، تا شیردهی به درستی انجام شود و سینه‌ها خالی گردد. 
  • برخی مادران به دلیل داشتن شیر زیاد، نوک سینه صاف می‌شود و گرفتن آن برای نوزاد سخت می‌گردد. در این حالت با ماساژ دست، کمی از شیرتان را خالی کنید تا نوزاد راحت تر شیر بخورد.

شیر دادن به نوزاد در روزهای پنجم تا هفتم

  • برنامه شیردهی به نوزاد را تنظیم کنید، به طوری که حداقل ده بار در طول 24 ساعت شیر بخورد.
  • مراقب نشانه‌های گرسنگی کودک خود باشید و زمانی که گرسنه است به او شیر بدهید. 
  • ممکن است در برخی کودکان برنامه تغذیه و شیر خوردن در این بازه زمانی کوتاه منظم نشود، طبیعی است و جای نگرانی نمی‌باشد.
  • در این زمان باید در طول 24 ساعت، سه تا پنج بار پوشک نوزاد خود را عوض کنید.

چالش های مرتبط با شیر دادن به نوزاد

شیر دادن به نوزاد ممکن است در ظاهر ساده به نظر برسد اما در بسیاری از موارد برای مادران چالش‌ها و مشکلات زیادی را رقم می‌زند. این مشکلات می‌توانند باعث بی قراری کودک شده و آرامش روانی مادر را نیز به هم بریزند. از جمله مهم‌ترین مشکلاتی که در این باره وجود دارند باید به موارد زیر اشاره کرد.

1- تخلیه نشدن شیر به میزان کافی

زمانی که کودک به اندازه کافی شیر نمی‌خورد، شیر تولید شده در مجاری سینه مادر تجمع کرده و می‌تواند منجر به شکل گیری توده‌های دردناکی شود. در این شرایط می‌توانید از ماساژ کمپرس آب گرم کمک بگیرید تا به جریان یافتن شیر در سینه شما کمک نماید. اگر درد با وجود مراقبت‌های خانگی بهبود نمی‌یابد بهتر است برای اطمینان یافتن از عدم وجود عفونت به پزشک مراجعه نمایید.

2- داخل بودن نوک سینه‌ها

داخل بودن نوک سینه‌ها می‌تواند وضعیت دشواری را برای شما ایجاد نماید که تغذیه شدن نوزاد را دشوار می‌کند. برای حل این مشکل بیش از هرچیز باید که صبر و حوصله بیشتری به خرج دهید. توجه داشته باشید که در خیلی از مواقع برای حل این مشکل نیاز به انجام کار خاصی ندارید. تنها کافی است تماس نوزاد با پستان شما بیشتر شود تا به مرور نوک آن‌ها برجسته‌تر گردد. شیر دادن به نوزاد با گذر زمان برای تان آسان تر نیز می‌شود. همچنین استفاده از شیر دوش نیز می‌تواند به بیرون آمدن نوک پستان‌ها کمک نماید.

3- خشکی و ترک خوردگی نوک سینه‌ها

خشک بودن نوک سینه‌ها و ترک خوردگی آن‌ها باعث می‌شود که هنگام شیر دادن به نوزاد با درد و سوزش زیادی روبه‌رو شوید. این امر می‌تواند فرایندی لذت بخش را به موضوعی دردناک تبدیل کرده و در ارتباط شما با نوزاد نیز اختلال ایجاد نماید. از همین رو بسیار اهمیت دارد که به موقع برای بهبود آن اقدام نمایید. برای پشگیری از این مشکل توصیه می‌شود از صابون‌ها و سایر مواد الکل دار برای شست و شوی سینه‌های خود استفاده نکنید. همچنین بهتر است نوک سینه‌ها را پس از هر بار شیر دادن چرب کرده و سپس قبل شیردهی مجدد به خوبی آن‌ها را بشویید.

4- کمبود شیر

کمبود شیر نیز یکی از مشکلات بسیار شایع در بین مادرانی است که به تازگی فرزندشان متولد شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد آنچه بیش از هرچیز در کاهش شیر تاثیر می‌گذارد اضطراب و نگرانی است. در نتیجه تلاش کنید در دوران پس از زایمان محیط آرامی را برای خود فراهم کنید و از نداشتن شیر نترسید. هرچقدر بتوانید اضطراب‌های خود را بیشتر کنترل کنید میزان شیر شما نیز بیشتر خواهد شد. اگر احساس می‌کنید که در این زمینه آسیب پذیری زیادی پیدا کرده‌اید و از نظر روحی بسیار حساس شده‌اید بهتر است از یک روانشناس برای بهبود اوضاع خود کمک بگیرید.

5- دچار شدن به خواب آشفته هنگام شیر دادن به نوزاد

نوزاد معمولا در طول شب بارها و بارها از خواب بیدار می‌شود و نیاز به خوردن شیر دارد. این امر در کنار زایمان و خود فرایند شیردهی باعث می‌شود که ضعف بدنی بیشتری پیدا کنید. از همین رو تلاش کنید تغذیه مقوی تری برای خود فراهم کنید تا انرژی بیشتری داشته باشید.

برای آشنایی با نحوه از شیر گرفتن کودک کلیک کنید.

باورهای غلط در مورد شیر دادن به نوزاد

رواج برخی باورهای غلط در مورد شیردهی به نوزاد می‌تواند نگرانی‌های مادران را افزایش داده و یا منجر به اقدامات غلطی از جانب آن‌ها شود. از جمله این باورها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

1- زایمان سزارین شیر مادر را کم می‌کند!

برخی افراد بدون اینکه استناد علمی خاصی داشته باشند به این مسئله تاکید می‌کنند که زایمان سزارین مادر را ضعیف کرده و شیر او را کاهش می‌دهد. در حالی که بسیاری از زنان با وجود داشتن زایمان سزارین شیردهی بسیار مناسبی دارند و پژوهش‌ها از ارتباط سزارین با کاهش شیر حمایت نمی‌کنند.

2- ما از نظر ژنتیکی شیر کمی داریم!

برخی افراد تاکید می‌کنند که داشتن شیر کافی امری ژنتیکی است و در نتیجه به مادر القا می‌کنند که نمی‌تواند به طور مناسبی به فرزند خود شیر بدهد. این در حالی است که شیر دادن به نوزاد تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله عواملی زیستی و روانی قرار دارد. تغذیه مناسب در کنار داشتن روحیه قوی از جمله مهم‌ترین فاکتورهایی هستند که می‌توانند میزان شیر مادر را تحت تاثیر قرار دهند.

3- سینه‌های کوچک شیر کمتری دارند!

تصورات غلطی وجود دارد مبنی بر اینکه اگر سینه‌های مادر کوچک باشد شیر او نیز کمتر خواهد بود یا اینکه از کیفیت کافی برای سیر کردن نوزاد برخوردار نیست. همین مسئله باعث می‌شود بسیاری از مادران دائما در مورد سیر شدن فرزند خود مشغولیت فکری داشته باشند یا بدون اینکه نیاز باشد از شیر خشک کمک بگیرند. همه این موارد در حالی است که پژوهش‌ها نشان می‌دهند میزان و کیفیت شیر ارتباطی با اندازه سینه‌ها ندارند و بسیاری از مادرانی که سینه‌های کوچک‌تری دارند می‌توانند به خوبی فرزندانشان را تغذیه نمایند.

برای دریافت مشاوره در زمینه شیر دادن به نوزاد می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

سوالات متداول درباره شیر دادن به نوزاد

در روزهای ابتدایی پس از تولد نوزاد باید به چه میزان به او شیر داد؟

نوزادان در بدو تولد نمی‌توانند به میزان زیادی شیر بخورند چرا که معده آن‌ها تحمل حجم زیادی از شیر را ندارند. به همین خاطر لازم است که تعداد دفعات شیردهی را افزایش دهید. به طور معمول نوزادان در هفته‌های اول هر 3 یا 4 ساعت نیاز به شیر خوردن دارند.

آیا رژیم گرفتن در دوران شیردهی اشکال دارد؟

مادران در دوران شیردهی به کالری بیشتری نیاز دارند و شیردهی می‌تواند منجر به احساس اندکی ضعف در آن‌ها شود. در نتیجه بهتر است از رژیم‌های غذایی بسیار سخت پرهیز کنید و فشار زیادی به خودتان نیاورید. برای اینکه بتوانید وزن خود را به حالت نرمال برگردانید و در عین حال قدرت بدنی خود را حفظ نمایید بهتر است از یک مشاور تغذیه کمک بگیرید. 

جلوگیری از بارداری می‌تواند با توجه به میزان سلامت و شرایط جسمی طرفین با استفاده از روش‌های مختلفی صورت بگیرد. شاید بتوان استفاده از داروهای ضدبارداری را به‌عنوان یکی از رایج‌ترین و مطمئن‌ترین روش‌های جلوگیری از بارداری معرفی کرد. بااین‌حال روش‌های دیگری نیز برای رسیدن به این هدف وجود دارد. این روش‌ها ازنظر میزان قدرت و عوارضی که می‌توانند به همراه داشته باشند با یکدیگر تفاوت دارند. بهتر است پیش از انتخاب هریک از این روش‌ها با یک متخصص در ارتباط با وضعیت خود و مناسب‌ترین راهکاری که می‌توانید در این زمینه از آن استفاده کنید مشورت نمایید. ما در این مطلب راجع به انواع روش‌های پیشگیری از بارداری و مزایا و معایب هریک از آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

چرا جلوگیری از بارداری؟

 در ارتباط با روش‌های جلوگیری از بارداری و عوارض استفاده طولانی‌مدت از این روش‌ها مسائل بسیاری گفته شده است بااین‌حال همچنان بسیاری از زوجین به دلیل عدم آمادگی برای تولد فرزند از این روش‌ها استفاده می‌کنند.

اگرچه پیشگیری از بارداری می‌تواند عوارض جسمانی را به‌ویژه برای خانم‌ها به همراه داشته باشد بااین‌حال تولد ناخواسته فرزند نیز موضوع ساده‌ای نیست و می‌تواند مشکلات جسمی و روحی بسیاری را برای مادر و فرزند به همراه بیاورد. به همین خاطر بهتر است در کنار مشاوره با متخصصین زنان از یک مشاور کودک نیز در ارتباط با آمادگی‌های لازم پیش از تولد فرزند و هر آنچه می‌بایست راجع به نیازهای فرزندتان بدانید مشورت بگیرید. به خاطر داشته باشید که علاوه بر فرزند آوری نحوه تربیت فرزند نیز ازجمله موضوعاتی است که می‌بایست به آن توجه داشته باشید.

روش‌های جلوگیری از بارداری

همان‌طور که گفته شد روش‌های مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد که بعضی از آن‌ها برای خانم‌ها و برخی دیگر برای آقایان مورداستفاده قرار می‌گیرند. هریک از این روش‌ها ضریب مشخصی از اطمینان خواهند داشت و با توجه به وضعیت سلامت جسمی فرد می‌توان از برخی از آن‌ها استفاده کرد. به‌طورکلی این روش‌ها را می‌توان در چند دسته مختلف قرار داد که در ادامه راجع به آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

روش‌های هورمونی برای جلوگیری از بارداری

شاید شناخته‌شده‌ترین روش‌ها برای جلوگیری از بارداری استفاده از داروهای هورمونی است. استفاده از روش‌های هورمونی اگرچه توانایی بالایی در جلوگیری از بارداری دارند اما در کنار آن می‌توانند تنظیم هورمون‌های بدن را نیز تحت تأثیر خود قرار دهند. همچنین دقت در استفاده صحیح و به‌موقع از این داروها اهمیت بسیاری دارد.

قرص‌های 21 روزه

این گروه از داروها با نام‌های مختلفی در بازار موجود است که از معروف‌ترین آن‌ها می‌توان به قرص ال دی اشاره کرد. این داروها می‌بایست هر شب و رأس ساعت مشخصی مورداستفاده قرار بگیرند. هر دوره استفاده از دارو 21 روز طول کشیده و سپس مصرف دارو برای مدت یک هفته قطع می‌شود تا در این بازه زمانی عادت ماهانه اتفاق بیفتد.

قرص‌های اورژانسی

یکی دیگر از انواع قرص‌هایی که در پیشگیری از بارداری از آن‌ها استفاده می‌شود داروهای جلوگیری اورژانسی هستند. درصورتی‌که شما رابطه جنسی مراقبت نشده داشته‌اید و یا به هر دلیلی ایرادی در شیوه جلوگیری شما وجود داشته است می‌توانید از این دارو استفاده کنید. اگرچه شما می‌توانید تا 72 ساعت پس از پایان رابطه جنسی از این دارو استفاده کنید بااین‌حال بهتر است هرچه سریع‌تر این قرص را تهیه کنید.

به میزانی که زمان استفاده از این دارو با رابطه جنسی شما فاصله کمتری داشته باشد احتمال موفقیت‌آمیز بودن جلوگیری با استفاده از این روش نیز بالاتر خواهد بود. به خاطر داشته باشید که در هر سیکل از عادت ماهانه شما تنها یک‌بار مجاز به استفاده از این قرص هستید و با توجه به عوارض آن معمولاً توصیه می‌شود که به‌طورکلی در طی یک سال نهایتاً یک یا دو بار از این روش استفاده نمایید.

پچ پوستی

پچ های پوستی برچسب‌هایی هستند که در قسمت‌های مشخصی از بدن قرار می‌گیرند و می‌بایست برای مدت سه هفته در محل موردنظر باقی بمانند. درست مشابه آنچه در ارتباط با قرص‌های 21 روزه گفته شد در پایان سه هفته پچ ها برداشته شده و در این بازه زمانی عادت ماهانه اتفاق خواهد افتاد. درصورتی‌که از این روش به‌درستی استفاده شود توانایی آن برای جلوگیری از بارداری تا 99 درصد خواهد بود.

ایمپلنت‌ها

ایمپلنت‌ها وسایل فلزی کوچکی هستند که داخل بدن فرد قرار داده می‌شوند و با افزایش میزان ترشح هورمون پروژستین مانع از تخمک‌گذاری در رحم می‌شوند. ایمپلنت‌ها می‌توانند برای مدت 3 سال در بدن فرد باقی مانده و تا حدود 99 درصد توانایی پیشگیری از بارداری‌های ناخواسته را دارند.

 

روش‌های داخل رحمی برای جلوگیری از بارداری

در روش‌های داخل رحمی، دستگاهی داخل رحم قرار داده می‌شود و از این طریق می‌توان از بروز بارداری ناخواسته پیشگیری کرد.

آی‌یودی (IUD)

آی‌یودی نام وسیله کوچکی است که داخل رحم قرار داده می‌شود. آی‌یودی‌های مسی و هورمونی دو نوع این وسیله هستند. آی‌یودی‌های مسی می‌توانند برای 10 سال داخل رحم بمانند و با آسیب زدن به اسپرم‌ها از بارداری جلوگیری کنند؛ اما آی‌یودی‌های هورمونی برای جلوگیری از بارداری از روش دیگری استفاده می‌کنند. این دستگاه با ضخیم کردن دیواره دهانه رحم مانع ورود اسپرم به داخل آن می‌شود و تا 5 سال نیز قابل‌استفاده هستند. قرار دادن دستگاه آی‌یودی در داخل رحم می‌بایست زیر نظر متخصص صورت گرفته و در فواصل منظمی نیز سلامت محیط داخل رحم موردبررسی قرار بگیرد.

حلقه‌های واژنی

حلقه واژنی نام حلقه پلاستیکی کوچکی است که در داخل رحم قرار داده می‌شود. با توجه به اینکه رحم نمی‌تواند بین جنین و حلقه پلاستیکی تفاوت قائل شود، اجازه لقاح مجدد و شکل‌گیری جنین را نخواهد داد. پس از سه هفته می‌بایست حلقه پلاستیکی برای مدت یک هفته از بدن خارج شود و در طی این مدت قاعدگی رخ خواهد داد.

روش‌های انسدادی برای جلوگیری از بارداری

روش‌های انسدادی به کلیه روش‌هایی گفته می‌شود که در مسیر رسیدن اسپرم به تخمک مانعی ایجاد می‌کنند. این مانع می‌تواند در هر بخشی از مسیر قرار گرفته باشد و درنتیجه برخلاف روش‌های قبلی آقایان نیز می‌توانند از این روش برای جلوگیری از بارداری استفاده کنند.

کاندوم مردانه و زنانه

کاندوم پوششی است که معمولاً از جنس لاتکس ساخته شده و مانع رسیدن اسپرم و تخمک به یکدیگر خواهد بود. کاندوم‌های مردانه بر روی آلت تناسلی قرار گرفته و از این طریق مانع ورود اسپرم به بدن زن می‌شوند. کاندوم‌های زنانه نیز داخل واژن قرار گرفته و از این طریق مسیر رسیدن اسپرم به تخمک‌ها را مسدود می‌کنند. کاندوم علاوه بر توانایی بالایی که در جلوگیری از بارداری دارد می‌تواند از انتقال بیماری‌های عفونی نیز ممانعت کند بااین‌حال مشکلاتی همچون حساسیت به لاتکس و یا از بین رفتن میل جنسی ازجمله مشکلاتی هستند که این روش به همراه دارد.

اسفنج ضدبارداری

اسفنج ضدبارداری وسیله‌ای کوچک و به شکل بالشت است که در انتهای مسیر اتصال واژن به رحم قرار می‌گیرد و مانع ورود اسپرم به داخل رحم خواهد شد. این اسفنج‌ها در کنار مسدودیت فیزیکی که ایجاد می‌کنند حاوی مواد اسپرم کش هستند که این موضوع باعث می‌شود تا در صورت رها شدن اسپرم در بدن زن، شانسی برای زنده ماندن و ایجاد لقاح نداشته باشند. بااین‌حال اسفنج ضدبارداری در حدود 70 تا 80 درصد می‌تواند از احتمال لقاح جلوگیری کند و به همین خاطر معمولاً توصیه می‌شود که از این روش در کنار سایر روش‌های پیشگیری از بارداری استفاده شود.

کلاهک رحم

این وسیله شبیه به یک فنجان یا کلاهک است که از سیلیکون ساخته شده و می‌بایست در انتهای واژن قرار بگیرد. درصورتی‌که کلاهک رحم به‌درستی در جای خود قرار داده شود باعث بسته شدن گردن رحم شده و احتمال ورود اسپرم را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

دیافراگم

دیافراگم نیز مانند کلاهک رحم وسیله‌ای است که در انتهای واژن قرار گرفته و مانع ورود اسپرم به داخل رحم می‌شود با این تفاوت که حتماً باید برای مؤثر بودن این روش همراه با آن از اسپرم کش استفاده شود.

برای دریافت مشاوره در زمینه بارداری می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.

سؤالات متداول درباره جلوگیری از بارداری

1. مطمئن‌ترین روش برای جلوگیری از بارداری چیست؟

معمولاً شناخته‌شده‌ترین روش‌ها برای جلوگیری از بارداری استفاده از قرص‌های ضدبارداری و یا کاندوم‌های مردانه هستند. این روش‌ها با احتمالی بالاتر از 95 درصد مانع بارداری می‌شوند. برای اطلاعات بیشتر می توانید مشاوره جنسی دریافت کنید. 

مشاوره کودک تلفنی به والدین کمک می کند تا بتوانند در رویارویی با مسائل مختلف فرزندانشان بهترین تصمیم را بگیرند. کودکی دوران شکل گیری شخصیت انسان است. آگاهی والدین از روش های صحیح تربیت و آموزش کودک در شکل گیری شخصیت، رفتار کودکشان تاثیر بسزایی دارد.

والدین در این دوران علاوه بر رفع نیاز های شرایط رفاهی مناسب، مالی و … ؛ وظیفه تربیت صحیح، تنبیه، تشویق و پرورش استعداد های کودک را برعهده دارند. از آنجایی که روانشناسی کودک امری پیچیده و حساس است؛ دریافت مشاوره در این زمینه ضرورت دارد. مشاوره کودک نی نی مایند افتخار دارد که در طی این سالیان فعالیت خود توانسته به دو شیوه مشاوره حضوری و تلفنی خدمت رسان هموطنان عزیز باشد. 

 منبع: مشاوره کودک تلفنی ، آنلاین و حضوری

مشاوره کودک | ضرورت مشاوره با مشاور کودک

 

کودکان آسیب پذیر ترین قشر هر جامعه ای هستند. در این دوران کوچکترین اتفاقات تاثیر بسیار زیادی را بر روی شخصیت کودکان در آینده و بخصوص بر روی ضمیر ناخودآگاه آن ها خواهد داشت. از آنجایی که کودکان بیشتر زمان خود را با والدینشان می گذرانند.

طبیعی است که پدر و مادر بیشتر تاثیر رو بر روی کودک و آینده وی داشته باشد. از همین رو دریافت مشاوره کودک تلفنی و حضوری برای والدین لازم است. کودکان توانایی بیان و انتقال افکار و مشکلات درونی خود را به راحتی ندارند و باید مسائل آنها با روش های ویژه مورد بررسی قرار بگیرید.  

مشاوره کودک تلفنی

با توجه به در دسترس نبودن مراکز معتبر در همه جای کشور و تراکم بیش از حد آن‌ها در مناطقی نظیر پایتخت یا شهرهای بزرگ، بسیاری از افراد امکان مراجعه حضوری به این مراکز را ندارند. علاوه بر این مسائلی نظیر شیوع ویروس کرونا باعث شده است که افراد تمایل کمتری به دریافت مشاوره حضوری داشته باشند و خدمات مشاوره تلفنی یا آنلاین کودک را ترجیح دهند.

با توجه به اینکه مشکلات مرتبط با کودکان و نوجوانان یکی از مسائل عمده در مشاوره روانشناسی است؛ امروزه بسیاری از مراکز مشاوره اقدام به ارائه خدمات تلفنی در این زمینه کرده‌اند که این امر کار را برای بسیاری از والدین آسان کرده است. 

مشاوره کودک تلفنی ، آنلاین و حضوری در چه زمینه هایی انجام می شود

در جلسات مشاوره کودک تلفنی و حضوری معمولا موضوعات و مسائل متفاوتی در مورد کودکان مطرح می شود. که در برخی موارد ریشه اصیلی مشکل از نظر پدر و مادر پنهان است و نیاز به ریشه یابی توسط متخصص کودک دارد. ولی به طور کلی از جمله پر تکرار ترین مسائل در جلسات مشاوره کودک تلفنی و حضوری می توان به موارد زیر اشاره داشت :

  • اصرار کودک بر خواسته اش
  • بیش فعالی کودک
  • پرخاشگری کودک
  • مسائل و سوالات جنسی کودکان
  • دروغ گویی
  • زورگویی کودک در محیط خانه یا مدرسه
  • ترس و فوبیا در کودکان
  • گریه و لجبازی کودک
  • عدم تمرکز کودک
  • مشکلات خواب کودک
  • استرس و اضطراب در کودکان
  • مشکلات ارتباطی کودک با سایرین
  • استعدادیابی کودک
  • پرورش و رشد صحیح کودک
  • و سایر موارد 

سوالات متداول مشاوره کودک 

از جمله سوالات متداول در جلسات مشاوره کودک می توان به موارد زیر اشاره داشت :

  • علت پرخاشگری و بی قراری در کودکان چیست ؟
  • با دروغ گویی کودکان چگونه برخورد کنم ؟
  • پاسخ صحیح به سوالات جنسی کودکان چیست ؟
  • چگونه برای فرزندم الگوی مناسبی باشم ؟
  • چگونه در مقابل اصرار و گریه کودک رفتار کنم ؟ 
  • آیا شیطنت های زیاد فرزندم نشانه بیش فعالی اوست ؟
  • نحوه برخورد صحیح با رفتار نامناسب کودک چیست ؟
  • چگونه فرزند خود نسبت به رفتن به مهدکودک علاقه مند کنم ؟
  • طلاق والدین چه تاثیری بر کودک دارد ؟
  • چگونه فرزندم را استعدادیابی کنم ؟
  • شیوه تربیتی متفاوت ( پدر و مادر، مادربزرگ و پدربزرگ، مربیان مهد کودک، معلمان مدرسه و … ) و عدم هماهنگی بین آنها چه تاثیر بر روی کودک دارد ؟
  • چگونه اعتماد به نفس کودکم را بالا ببرم
  • نحوه برخورد صحیح با لجبازی کودک چیست ؟

بعضی ازموضوعاتی که یک مشاور کودک می تواند کمک کند :

اوتیسم کودک

اوتیسم کودک معمولا توسط والدین توسط مشاهده نشانه هایی در رفتار کودک تشخیص داده می شود. این کودکان در انجام کارهای عادی مانند دیگر همسن و سالان خود عمل نمی کنند و رفتار های متفاوتی دارند.

با دیگران ارتباط برقرار نمی کنند. تمایلی به بازی با هم سنانشان ندارند و اغلب اوقات به طور مداوم یک کلمه را تکرار می کنند. مشاوره کودک تلفنی و حضوری به والدین این کودکان کمک می کند تا بتوانند مهارت های رفتاری و کلامی لازم را به این کودکان آموزش بدهند و  کمک فراوانی در درمان این کودکان می کنند.  

بیش فعالی کودک

بیش فعالی کودک نوعی اختلال روانی است که موجب رفتار های خاصی در کودک می شود. این کودکان معمولا پر جنب و جوش هستند و نشانه ای از آرامش در آنها دیده نمی شود.

نکته مهم در تشخیص بیش فعال کودک عدم تمرکز در این کودکان است. مشاوره کودک تلفنی و حضوری ذهن نو به شما در درمان این بیماری کمک می کند.

سوالات جنسی کودکان

اغلب والدین در زمان مواجه شدن با سوالات جنسی کودکان شان شکه می شوند و نمی دانند باید چه رفتار و واکنشی نسبت به این سوالات داشته باشند. عدم پاسخ گویی صحیح به این سوالات کودک سبب می شود تا کودک از راه های اشتباهی جواب خود را بیابد.

در چنین شرایط مشاوره کودک تلفنی و حضوری به شما کمک می کند تا بتوانید یک رفتار اصول و صحیح نسبت به سوالات و مسائل جنسی کودک تان داشته باشید. 

کمرویی و خجالت کودک

کمرویی و خجالت کودک موجب انزوا و تنهایی در کودک می شود و زمینه ساز شخصیت منزوی فرد در بزرگسالی است. این مسئله باید توسط والدین جدی گرفته شود. مشاوره تلفنی کودک به والدین کمک می کند تا با تشخیص علت کمرویی کودک، آن را درمان نمایند.

پرخاشگری کودک

پرخاشگری کودک می تواند دلایل متخلفی داشته باشد. اختلالات روانی، محیط، رفتار والدین و حتی بیش فعالی از جلمه علت های پرخاشگری کودک می باشد. نحوه برخورد صحیح و اصولی با کودکان پرخاشگر از مشاوره کودک تلفنی و حضوری ذهن نو میسر است. 

شب ادراری کودک

شب ادراری کودک یکی از مشکلات شایع در کودکان است. برای درمان این مشکل کودکان ابتدا باید به پزشک مراجعه کنید تا لحاظ جسمی وضعیت کودک را مورد بررسی قرار دهد. مشاوره کودک تلفنی و حضوری به شما کمک می کند تا بتوانید شب ادراری کودک را درمان کنید. 

استعدادیابی کودک

استعدادیابی کودکان یکی از دغدغه‌هایی است که با گسترش دانش پدر و مادران بیشتری را به خود جلب کرده است. پدر و مادرها به دنبال این هستند که توانمندی‌های خاص فرزند خود را کشف کرده و از این طریق بتوانند او را در مسیر درستی هدایت کنند. استعدادیابی به موقع و با روش‌های درست کمک می‌کند تا شانس بیشتری برای موفقیت تحصیلی و شغلی داشته باشند.

روانشناسان بالینی از جمله متخصصینی هستند که با استفاده از تست‌های هوش می‌توانند در این زمینه کمک کنند. کلینیک تخصصی کودک نی نی مایند با تجربه چندین ساله در زمینه استعدادیابی، با روش‌های مختلف شما پدر و مادرهای عزیز را در این زمینه راهنمایی می‌کند.

متخصصین حرفه‌ای در زمینه مشاوره کودک تلفنی ، آنلاین و حضوری

برای اینکه از خدمات مشاوره کودک تلفنی، آنلاین و حضوری استفاده کنید مهم‌ترین قدم این است که بتوانید متخصصین حرفه‌ای در این زمینه را بشناسید و از افراد درستی کمک بگیرید. روانشناسان تحصیل کرده در گرایش بالینی کودک و روانشناسان کودکان استثنایی از جمله کارشناسانی هستند که به‌طور اختصاصی در حوزه کودک و نوجوان آموزش دیده‌اند و می‌توانند به شما در حل مشکلات کودک و کشف توانمندی‌های او کمک کنند.

علاوه بر این روانشناسان بالینی که در دوره‌های تخصصی کودک آموزش‌های ویژه دیده‌اند نیز می‌توانند به شما در زمینه‌های مذکور یاری برسانند. در نتیجه بسیار اهمیت دارد که قبل از مراجعه به روانشناس در مورد مدرک تحصیلی، سوابق آموزشی و کاری او اطلاعات لازم را به دست بیاورید. مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو با گرد هم آوری برترین متخصصان روانشناسی به شما خدمات روانشناسی در زمینه کودک و نوجوان ارائه می‌دهد، این خدمات در قالب تلفنی، حضوری، انلاین و همایش ارائه می‌گردد.

 

چه زمانی باید از مشاوره کودک تلفنی و حضوری کمک بگیریم؟

همان طور که گفته شد مشاوره کودک تلفنی و حضوری پیرامون موضوعات مختلفی می‌تواند به شما کمک کند. از همین رو در صورت مواجهه با هریک از موقعیت‌های زیر بهتر است از یک متخصص حرفه‌ای در زمینه کودک مشورت بگیرید.

– درگیری کودک با اضطراب‌ها و ترس های کودکی نظیر اضطراب جدایی، فوبیا یا ترس مفرط از تاریکی، غریبه‌ها و …

  • درگیری کودک با اختلالات یادگیری و مشکلات مرتبط با مدرسه
  • دچار بودن فرزند به اختلالات رفتاری و مشکلاتی نظیر اختلال بیش فعالی-نقص توجه
  • درگیری با نوجوان در مسیر هویت‌یابی و بروز تنش‌های والد فرزندی
  • مواجه شدن کودک با آسیب‌ها و سوءاستفاده‌های جسمی و جنسی
  • تمایل به افزایش و پرورش مهارت‌های زندگی در کودک یا نوجوان
  • تمایل به کشف استعدادهای کودک

انواع جلسات مشاوره کودک تلفنی و حضوری

جلسات مشاوره کودک تلفنی و حضوری می‌تواند به تنهایی با کودک، با والدین یا با حضور هم زمان والد و فرزند برگزار شود. معمولاً برای کودکانی که سن کمتری دارند درمانگر از روش‌هایی نظیر بازی درمانی برای کشف و بهبود مشکلات استفاده می‌کند چراکه بازی ابزار خوبی است تا بچه‌های کوچک‌تر بتوانند احساسات خود را ابراز کرده و ترس‌ها و نگرانی‌هایشان را با درمانگر در میان بگذارند. در روش‌هایی نظیر خانواده درمانی درمانگر تلاش می‌کند تا هم زمان اعضای خانواده را در جلسه مشاوره حاضر نماید و تعاملات آن‌ها را با کودک مشاهده کند. این کار کمک می‌کند تا الگوهای رفتاری غلط شناسایی شده و روش‌های تربیتی مناسب در طول روند مشاوره تمرین شوند.
طول مدت جلسات مشاوره کودک تلفنی و حضوری استاندارد

طول مدت جلسات مشاوره کودک تلفنی و حضوری مسئله‌ای از پیش تعیین شده نیستند بلکه متناسب با موضوعی که به خاطر آن مراجعه می‌کنید می‌توانند متفاوت باشند. برای مثال برای آموزش مهارت‌های زندگی به کودک ممکن است تنها 6 جلسه درمانی کافی باشد اما برای درمان اختلالاتی نظیر نقص توجه-بیش فعالی یا اختلالات یادگیر، تعداد جلسات بیشتری نیاز است. طول مدت هر جلسه نیز می‌تواند از 45 تا 90 دقیقه متغیر باشد.

علائم هشدار دهنده در مورد مشکلات کودک

کودکان همانند بزرگ‌سالان نمی‌توانند در مورد احساسات خود صحبت کنند و نگرانی‌هایشان را با دیگران در میان بگذارند. آن‌ها اغلب مشکلات خود را در قالب علائم دیگری نشان می‌دهند که شناخت آن‌ها به شما کمک می‌کند در مورد وضعیت روحی روانی فرزند خود آگاهی بیشتری داشته باشید و بتوانید به‌موقع از یک متخصص و مشاور کودک برای حل مشکلات او کمک بگیرید. از جمله این مشکلات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • وجود ترس‌های بسیار مفرط و غیرمنطقی از موضوعات مختلف
  • اشکال در کنترل خشم و بروز پرخاشگری مفرط
  • ناتوانی در برقراری ارتباط با دیگران و تمایل به انزوا
  • از بین رفتن ناگهانی اشتهای کودک که نیاز کودک به مشاوره را دوچندان می‌کند
  • کاهش نمرات تحصیلی و بروز مشکلاتی در مدرسه
  • درگیری در فعالیت‌های پرخطر و آسیب رسان (این مسئله به خصوص در دوران نوجوانی اهمیت بسزایی پیدا می‌کند)

 

مزایا و محدودیت‌های مشاوره کودک تلفنی

از جمله محدودیت‌های مشاوره تلفنی کودک این است که در مورد بچه‌های کوچک‌تر که هنوز به توانایی کلامی بالایی دست نیافته‌اند و امکان برگزاری جلسات فردی وجود ندارد ممکن نیست. همچنین استفاده از روش‌هایی نظیر بازی درمانی به کمک درمانگر نیز از طریق تلفن امکان پذیر نمی‌باشد. در عین حال این محدودیت تنها مربوط به کودکان خردسال است و سایر کودکان بزرگ‌تر، نوجوانان و والدین آن‌ها همگی می‌توانند با استفاده از جلسات مشاوره تلفنی از مزایای آن بهره مند شوند.

از جمله مزیت‌های این روش این است که افراد از هرجای کشور می‌توانند با بهترین متخصصان تماس گرفته و در مورد مشکلات خود و فرزندشان از آن‌ها مشورت بگیرند. علاوه بر این ممکن است فرزندان در سنین نوجوانی نسبت به مراجعه نزد روانشناس مقاومت داشته باشند و تمایلی به جلسات مشاوره حضوری نشان ندهند. مشاوره تلفنی به آن‌ها کمک می‌کند تا بتوانند راحت‌تر با این مسئله کنار بیایند و آزادانه تر مسائل و مشکلات خود را با درمانگر در میان بگذارند.

ملاک‌های مهم برای کمک گرفتن از مشاوره تلفنی کودک

دوران کودکی و نوجوانی دوران بسیار مهمی از زندگی است در نتیجه شما نباید از افراد غیر متخصص برای حل مشکلات یا ارتقای توانمندی‌های فرزندتان کمک بگیرید. این کار ممکن است علاوه بر نداشتن فایده؛ آسیب‌هایی را نیز در پی داشته باشد. در نتیجه قبل از هرچیز ملاک‌های درستی را در ذهن خود تصویر نمایید و به کمک آن‌ها از افراد کارآمد و متخصص کمک بگیرید.

برای اینکه از انتخاب خود مطمئن شوید پیش از هر چیز لازم است با مراکز مشاوره‌ای تماس بگیرید که رسماً از سازمان نظام روانشناسی یا سازمان بهزیستی مجوز رسمی برای فعالیت دارند. همچنین متخصصینی که در زمینه کودک مشاوره می‌دهند باید از حداقل مدرک کارشناسی ارشد در رشته‌های روانشناسی بالینی، روانشناسی بالینی کودک و یا روانشناسی کودکان استثنایی برخوردار باشند. البته شما در مورد مسائلی نظیر برنامه ریزی تحصیلی می‌توانید از افراد تحصیل کرده در گرایش مشاوره نیز کمک بگیرید. علاوه بر مسائل ذکر شده بهتر است سوابق آموزشی و تجربی مشاوران را نیز بررسی نمایید تا بتوانید به بهترین گزینه دست یابید. 

برای دریافت مشاوره در زمینه نوزاد و کودک می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.

سؤالات متداول

پسر 9 ساله من اصلاً تمرکز حواس ندارد و نمرات تحصیلیش خیلی پایین است. نمی‌دونم چطور باید تمرکزش رو بالا ببرم؟

ناتوانی در تمرکز می‌تواند ریشه در مشکلات گوناگونی داشته باشد که از جمله این مشکلات می‌توان به اختلال نقص توجه، دچار بودن به افسردگی و اضطراب اشاره کرد. برای کمک به فرزندتان لازم است که به یک روانشناس کودک مراجعه کرده تا او ابتدا یک ارزیابی بالینی دقیق از فرزندتان به عمل بیاورد و ریشه مشکلات را تشخیص دهد. تا زمانی که تشخیص دقیقی صورت نگیرد راهکارهای بهبود حواس‌پرتی نمی‌توانند کمک زیادی به شما بکنند.

اضطراب جدایی کودکان به احساس اضطراب و ترس شدید نسبت به جداشدن از منبع دلبستگی گفته می‌شود. اگر این ترس شدت زیادی پیدا کند. و عملکرد کودک را تحت تاثیر خود قرار دهد، به عنوان اختلال اضطراب جدایی شناخته می‌شود. اما این ترس در نوزادان و کودکان خردسال معمولا نشانه‌ای از فرایند طبیعی رشد است. یعنی کودکان به طور طبیعی تا دوسالگی این اضطراب در آن‌ها رشد می‌کند. اما پس از دو سالگی این اضطراب باید روند نزولی یافته. و والدین با روش‌های مناسب به کودک برای پشت سرگذاشتن این احساس کمک کنند. در صورتی کودک شما بیشتر از 3 سال سن دارد و دچار اضطراب جدایی است. 
منبع: اضطراب جدایی کودکان | کاهش و درمان اضطراب جدایی

اضطراب جدایی کودکان

اضطراب جدایی کودکان یکی از علائم رشد روانی در سنین نوزادی و خردسالی است. در حقیقت آن‌ها در جریان رشد به مرور مادر و مراقبین اصلی خود را می‌شناسند و در کنار آن‌ها احساس امنیت می‌کنند. در همین راستا طبیعی است که با دور شدن از منبع دلبستگی احساس ترس کنند و تا حدی بی قرار شوند. اما کودکان تا حدود 3 سالگی باید بتوانند این ترس خود را پشت سر بگذارند.

در حقیقت اگر والدین افراد امنی باشند. این احساس را به کودک منتقل می کنند که امنیت تنها در گرو نزدیکی فیزیکی با والدین نیست. و اگر دور بشوند بازهم محبت و مراقبت خود را از فرزندشان دریغ نمی‌کنند. کودک نیز متقابلا یاد می‌گیرد که در نبود والدین چگونه خود را آرام نگه دارد و بر ترس خود غلبه نماید. اگر این مهارت به موقع کسب نشود، ترس از جدایی به اختلال اضطراب جدایی در کودکان تبدیل می‌شود. برای اشنایی با سایر اختلالات استرس در کودکان کلیک کنید.

نشانه های اختلال اضطراب جدایی کودکان

اضطراب جدایی کودکان به ترس شدید کودک نسبت به جداشدن از منبع دلبستگی نظیر مادر گفته می‌شود. که اغلب در بین کودکان بالای 3 سال دیده می‌شود. از جمله علائم اصلی این اختلال باید به موارد زیر اشاره کرد.
احساس ترس و نگرانی شدید درباره دوری از منبع دلبستگی یا مرگ عزیزان

  • نگرانی مداوم و بیش از حد در مورد مرگ پدر، مادر یا سایر عزیزان و یا نگرانی از بروز یک اتفاق بد برای آن‌ها
  • نگرانی دائم در مورد اینکه نکند اتفاق بدی منجر به جدایی از والدین یا سایر عزیزان بشود. مثلا نگرانی از گم شدن یا آدم ربایی
  • خودداری از دور شدن از خانه به دلیل ترس از جدایی
  • خودداری از تنها ماندن در خانه
  • تمایل شدید کودک برای خوابیدن کنار والدین و تجربه مشکلاتی نظیر کابوس‌های شبانه و بیداری مکرر هنگام جدا خوابیدن در طول شب
  • شکایت مکرر از مشکلات جسمانی مرتبط با استرس نظیر دل درد و سردرد هنگام پیش بینی جدایی از والدین

تشخیص اضطراب جدایی کودکان

اضطراب جدایی در کودکان از روش‌های متفاوتی تشخیص داده می‌شود. در ادامه چند روش تشخیص را اشاره کرده ایم.

  • اضطراب و ترس بیش از حد به دلیل نگرانی جدایی از سرپرست
  • استرس و ترس شدید باعث اختلال در زمینه های مهم زندگی
  • ترس از موقعیت هایی مانند: هیولاها، بیماری ها، تاریکی و آدم رباها

علل مؤثر در بروز اختلال اضطراب جدایی در کودکان

علل و عوامل مختلفی می‌توانند در بروز اختلال اضطراب جدایی کودکان تأثیرگذار باشند. و بچه‌ها را در برابر این مشکل آسیب‌پذیر کنند. ما در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

عوامل محیطی

در بسیاری از موارد اضطراب جدایی کودکان در پی تجربیات تلخی اتفاق می‌افتد که ذهن کودک قابلیت پردازش آن را ندارد. برای مثال مواجه با مرگ یکی از اعضای خانواده، طلاق والدین، مرگ حیوان خانگی و تغییرات بزرگی نظیر مهاجرت به این مشکل مبتلا می‌شوند. به همین خاطر بسیار اهمیت‌دارد که در موقعیت‌هایی نظیر موارد ذکر شده برای سلامت روان کودک اهمیت بیشتری قائل شوید. با او در مورد احساساتش صحبت‌کنید و کمک‌نمایید او از فقدان تجربه شده عبور نماید. کمک‌گرفتن از یک روانشناس کودک از جمله گزینه‌هایی است که در این شرایط تا حد زیادی می‌تواند در سازگاری فرزندتان با شرایط محیطی مؤثر باشد.

عوامل ژنتیکی و فیزیولوژیکی

مطالعات زیست شناختی نشان می‌دهند که احتمالاً عوامل وراثتی در بروز اختلال اضطراب جدایی کودکان نقش عمده‌ای بر عهده دارند. نقش وراثت به خصوص در دختران برجسته‌تر است. که این مسئله آسیب‌پذیری کم‌تر پسران در برابر این مشکل را نشان می‌دهد.

شیوع اختلال اضطراب جدایی کودکان

شیوع اضطراب جدایی در کودکان در دوران کودکی چیزی در حدود 4 درصد برآورد شده. با این حال مطالعات همه گیر شناسی نشان می‌دهد هرچقدر کودکان بزرگ‌تر می‌شوند و به سمت نوجوانی پیش می‌روند میزان شیوع این اختلال در آن‌ها بالاتر می‌رود.

راهکارهایی برای کاهش و از بین بردن اضطراب جدایی کودکان

اضطراب جدایی در سنین پایین یا قبل از 2 سال امری طبیعی محسوب می‌شود اما نحوه واکنش والدین به این موضوع می‌تواند در تداوم یا محو شدن این مشکل تاثیر بسزایی داشته باشد. ما در ادامه به چند راهکار اشاره‌کرده‌ایم که در کنار آمدن اضطراب جدایی کودکان بسیار موثر هستند. همچنین شما می‌توانید این راهکارها را توسط روانشناسان ما در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو دریافت نمایید.

1- از بازی‌ها کمک بگیرید

شما می‌توانید به کمک بازی‌های ساده‌ای نظیر قایم موشک به کاهش اضطراب جدایی در کودکان کمک کنید. در جریان این بازی که می‌تواند با هیجان، شوخی و خنده همراه باشد کودک به رفت و آمدهای شما عادت می‌کند و اطمینان می‌یابد که پس از هربار رفتن، آمدنی در کار است. از همین رو در موقعیت های دیگر نیز اضطراب و نگرانی کمتری را از خود نشان می‌دهد.

2- برای کاهش اضطراب جدایی در کودکان به آن‌ها دروغ نگویید

هرگز برای این که کودک را به جدایی عادت دهید در مورد ترک نکردن محیط یا بازگشت سریع به فرزند خود دروغ نگویید. این کار احساس بی اعتمادی را در کودک تقویت کرده. و منجر به اضطراب جدایی کودکان می‌شود.

3- فرصت ارتباط با دیگران را فراهم کنید

بسیاری از کودکان به دلایلی نظیر ارتباطات محدود اجتماعی والدین خود، به طور کلی از غریبه‌ها می‌ترسند. و از همین رو هنگام جدایی از پدر و مادر علائمی نظیر بی قراری و گریه شدید را از خود نشان می‌دهند. برای پیشگیری از این موضوع لازم از همان ابتدای کودکی فرزندتان را با سایر افراد آشنا کنید. و فرصت بودن در کنار آن‌ها را نیز در اختیارش قرار دهید. کودکانی که ارتباطات بسیار محدودی داشته‌اند اغلب جدایی از والدین در سنین بالاتر در محیط‌هایی نظیر مهد کودک یا مدرسه برای آن‌ها بسیار سخت و استرس زا خواهد بود. و باعث اضطراب جدایی کودکان می‌شود.

4- جدایی را تمرین کنید

برای اینکه کودک به نبود گه گاه شما عادت نماید لازم است که این موضوع را تمرین کند. به همین منظور می‌توانید از زمان‌های بسیار کوتاه شروع کرده و گاهی فرزندتان را با یک فرد مطمئن نظیر مادر یا همسر تنها بگذارید. شما می‌توانید از زمان‌های بسیار کم شروع کنید. و به تدریج به زمان این جدایی‌ها بیفزایید. توجه داشته باشید که طول مدت جدایی را تنها زمانی افزایش دهید که کودک به جدایی‌های قبلی کاملا عادت کرده باشد. در غیر این صورت اضطراب جدایی کودکان رخ می‌دهد.

5- از محیط خانه شروع کنید

برای تمرین جدایی ترجیحا بهتر است از محیط خانه خودتان آغاز کنید. مشاهدات نشان می‌دهد کودکان در محیط های غریبه به طور کل اضطراب بیشتری دارند. و جدایی از والدین در این شرایط برایشان سخت تر است. به همین خاطر سعی کنید تمرین‌های جدایی را از محیط امن خانه آغاز کرده و پس از سازگاری کودک با این شرایط آن را به موقعیت‌های دیگر نیز تعمیم دهید. در غیر این صورت اضطراب جدایی کودکان رخ می‌دهد.

درمان اختلال اضطراب جدایی در کودکان

در مواردی که راهکارهای خانگی پاسخگو نیستند و اضطراب جدایی عملکرد کودک را در حوزه‌های مختلف نظیر تحصیل مختل می‌کند؛ لازم است که از یک روانشناس برای بهبود اوضاع کمک بگیرید. روانشناسان در درمان اختلال اضطراب جدایی کودکان یکی از دو رویکرد کودک محور یا خانواده محور را انتخاب می‌کنند. البته برخی درمانگران نیز التقاطی عمل کرده و از هر دو روش در کنار هم استفاده می‌نمایند.

رویکرد فرد محور

در این روش که معمولاً برای کودکان بزرگ‌تر به کار می‌رود جلسات مشاوره با کودک و بدون حضور والدین برگزار می‌شود. طبق این رویکرد درمانگر از روش‌هایی نظیر بازی درمانی و تکنیک‌های شناختی و رفتاری برای کمک به اضطراب جدایی در کودکان استفاده می‌کند. در طی جلسات درمانی کودک یاد می‌گیرد که احساسات خود را با درمانگر در میان بگذارد و روش‌های سالم حل اضطراب‌ها را یاد بگیرد.

رویکرد خانواده محور

برای درمان اضطراب جدایی کودکان، در رویکرد خانواده محور مادر و کودک، یا هردوی والدین همراه با کودک در جلسات حضور می‌یابند و درمانگر تعاملات آن‌ها را مورد مشاهده قرار می‌دهد. پس از مشاهدات و بررسی‌های دقیق الگوهای ناسالم ارتباطی برای والدین توضیح داده می‌شود. در واقع درمانگر تلاش‌می‌کند به والدین‌بیاموزد که چگونه در کنار مستقل بارآوردن فرزند خود اطمینان و امنیت کافی را نیز در اختیار او قرار دهند. و به او کمک کنند با اضطراب‌های درونی خود مقابله کند.

کلام آخر

اضطراب جدایی در کودکان یکی از عمده شکایات والدین است. عوامل مختلفی برای اختلال اضطراب‌جدایی درکودکان مشخص شده است. اما با کمک از روانشناس والدین می‌توانند به کودکان خود کمک کنند. که تا بزرگسالی درگیر این اختلال نباشند. مرکز مشاوره نی نی مایند به شما والدین عزیز خدمات حضوری و تلفنی ارائه می‌دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اضطراب جدایی در کودکان با شماره درج شده تماس حاصل فرمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه اضطراب جدایی کودکان می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

سؤالات متداول

آیا بزرگسالان نیز ممکن است به اختلال اضطراب جدایی دچار شوند؟

بله، درست است که این اختلال بیشتر در بین کودکان دیده می‌شود، اما اگر به موقع درمان نشود می‌تواند تا بزرگسالی نیز همراه فرد باقی بماند.

برای درمان اختلال اضطراب جدایی در کودکان باید به چه متخصصی مراجعه کنم؟

روانشناسان متخصص در حیطه کودک و نوجوان کارشناسانی هستند که می‌توانند در این حیطه به شما کمک کنند. برای آگاهی بیشتر درباره روند دریافت مشاوره کودک کلیک کنید.