قرص فنوباربیتال یک داروی ضد اضطراب و آرام بخش از دسته باربیتورات‌هاست اما با اثر بخشی در درمان صرع بیشتر شناخته می‌شود. این دارو نیز مانند سایر داروها در کنار فواید و خاصیت‌های درمانی بسیار زیاد، عوارض جانبی و موارد منع مصرفی نیز به همراه دارد که در صورت عدم توجه به آن‌ها یا مصرف خودسرانه و بیش از حد می‌تواند عواقب جبران ناپذیری به بار بیاورد. به همین دلیل ضروری است که اطلاعات خود را در زمینه داروی مصرفی‌تان افزایش دهید و تحت نظارت یک فرد متخصص از آن استفاده نمایید. ضمن اینکه بهترین روش مصرف این است که همزمان با درمان دارویی از خدمات مشاوره نیز استفاده شود. عمل کردن به توصیه‌های روانشناس می‌تواند نتایج مثبتی را در بهبود وضعیت سلامت شما به همراه داشته باشد. در ادامه مطلب به بررسی کامل داروی فنوباربیتال می‌پردازیم. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه مشاوره استرس کلیک کنید.

منبع: قرص فنوباربیتال | نحوه مصرف و عوارض داروی فنوباربیتال

قرص فنوباربیتال و مکانیسم اثر آن

فنوباربیتال یک داروی ضد صرع است که برای درمان بی خوابی و اضطراب نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو از یک طرف اثر مهاری گاماآمینوبوتیریک اسید را افزایش می‌دهد و از طرف دیگر اثر تحریکی گلوتامیک اسید را کم می‌کند و بدین ترتیب با مهار انتخابی سلول‌های عصبی غیر‌طبیعی، مانع انتشار امواج از کانون صرعی می‌شود. این دارو به روش خوراکی و یا تزریق مورد استفاده قرار می‌گیرد. از طریق خوراکی سریعاً جذب و در بافت‌های بدن و مغز انتشار می‌یابد. این دارو توسط کبد متابولیزه می‌شود و راه دفع آن از طریق کلیوی است؛ حدود 30-20 درصد دارو بدون تغییر دفع می‌شود. نیمه عمراین دارو 118-53 ساعت است. زمان شروع اثر دارو از راه خوراکی 60-20 دقیقه، از راه عضلانی تا حدودی سریع‌تر از راه خوراکی و از راه وریدی حدود 5 دقیقه است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه داروهای ضد اضطراب کلیک کنید.

 

مقدار مصرف قرص فنوباربیتال برای سنین مختلف

این دارو با توجه به سن و وضعیت فرد توسط پزشک دوز بندی می‌شود. به طور کلی می‌توان گفت میزان دوز معمول آن در سنین مختلف به شرح زیر است:

1. فنو‌باربیتال خوراکی

افراد بالغ: 100 تا 200 میلی گرم قرص فنوباربیتال روزانه در سه دوز با یک دوز واحد قبل از خواب تجویز می‌شود.

کودکان: 4 تا 6 میلی گرم بر کیلوگرم فنوباربیتال روزانه هر 12 ساعت یا به صورت دوز واحد قبل از خواب تجویز می‌شود.

2. فنو‌باربیتال تزریقی

افراد بالغ: 100 تا 320 میلی گرم فنوباربیتال به فرم خوراکی یا تزریقی عضلانی تجویز می‌شود.

کودکان: 3 تا 6 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت تک دوز تجویز می‌گردد.

برای کسب اطلاعات در زمینه باربیتورات‌ها کلیک کنید.

 

عوارض جانبی داروی فنوباربیتال

از عوارض جانبی قرص فنوباربیتال می‌توان به افت فشار خون، اضطراب، کابوس شبانه، بیش فعالی در کودکان، اختلال در توجه، عصبانیت، حالت خماری، راش پوستی، استفراغ، یبوست، کم ادراری، آنمی، مگالوبلاستیک ترومبوسیتوپنی درد محل تزریق، اسپاسم حنجره، کاهش تعداد تنفس، کم خونی، کاهش میل جنسی و اختلال در حافظه اشاره کرد در صورت بروز عوارض حتما با روانپزشک یا مشاور تماس بگیرید.

برای آشنایی با سایر انواع باربیتورات ها کلیک کنید.

موارد منع مصرف قرص فنوباربیتال

_حساسیت شدید به قرص فنوباربیتال
_سابقه سوء مصرف مواد
_اختلالات تنفسی
_برونکوپنومونی
_پورفیری
_افسردگی با سابقه تمایلات خودکشی
_تداخل داروی فنوباربیتال با ویتامین D

پزشکان معتقدند که استفاده همزمان قرص فنوباربیتال و ویتامین D باعث می‌شود متابولیسم کبدی ویتامین D به ماده غیرفعال افزایش پیدا کند و در نتیجه جذب کلسیم در بدن رو به کاهش بگذارد. به منظور جلوگیری از این پیامد پزشکان پیشنهاد می‌کنند غذاهای غنی از ویتامین D بیشتر مصرف شود. مکمل‌های ویتامین D و کلسیم ممکن است موردنیاز باشد.

نکته: در صورت داشتن هرگونه بیماری و مصرف دارو، به پزشک خود اطلاع دهید تا متناسب با آن‌ها دارو تجویز کند.

 

موارد احتیاط قرص فنوباربیتال

_در صورت فراموش شدن یک نوبت مصرف دارو به محض به یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شود ولی اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرارسیده، از مصرف نوبت فراموش شده و دوبرابر کردن مقدار مصرف بعدی خودداری نمایید.

_درطول مصرف دارو از مصرف خودسرانه سایر داروها و فراورده‌های حاوی الکل اجتناب شود.

_در صورت بروز سرگیجه، خواب آلودگی یا منگی، باید مراقبت‌های لازم را انجام داد و از کارهایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند خودداری نمود.

_در صورت کاهش اثربخشی دارو پس از چند هفته، از افزایش مصرف دارو بدون تجویز پزشک جدا خودداری نمایید.

_این دارو نباید بیش از مقدار توصیه شده مصرف شود چرا که خطرات جانی به همراه دارد.

برای آشنایی با سایر درمان‌های جایگزین مقاله درمان اضطراب را بخوانید.

داروی فنوباربیتال و زردی نوزاد

به طور معمول مدت زمان زردی نوزادان به 28 روز اول تولد اطلاق می‌شود که در این دوره تقریبا ۶۰ درصد نوزادان رسیده و ۱۰۰ درصد نوزادان نارس دچار زردی می‌شوند. برخی پزشکان به منظور کاهش زردی نوزاد اقدام به تجویز قرص فنوباربیتال می‌نمایند در حالی که استفاده از این دارو سبب خواب آلودگی نوزاد می‌گردد. نوزاد خواب آلود میل کمتری به تغذیه از شیر مادر خواهد داشت و در نتیجه دچار سو تغذیه می‌شود. در ابتدای مصرف داروی فنوباربیتال برای کاهش زردی کودک، والدین به اشتباه خوابیدن نوزاد را به جهت بهبود وضعیت سلامتی او می‌دانند اما پس از گذشت چند رو فنوباربیتال اثرات منفی خود را نشان می‌دهد و نوزاد نیاز به بستری شدن پیدا می‌کند.

 

پژوهش‌های انجام شده در مورد داروی فنوباربیتال

پژوهش‌های متعددی در رابطه با موارد مصرف و یا منع مصرف داروی باربیتال توسط محققین انجام گرفته است. محمد عبدالهی از جمله پژوهشگرانی است که به اتفاق چند تن از همکاران خود به بررسی و تعیین مقدار سریع قرص فنوباربیتال در موارد مسمومیت به روش طیف سنجی فرابنفش پرداخت. یافته‌های این محققان حاکی از این موضوع بود که مسمومیت با فنوباربیتال عمدتا با آرام بخشی، اختلالات نورولوژیک، افت فشار خون، میوز و هیپوکسی همراه است و تاثیر طیف فرابنفش می‌تواند به عنوان یک درمان موثر بکار رود.

برای دریافت مشاوره در زمینه قرص فنوباربیتال می‌توانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید

آخرین تحقیقات علمی روانشناسی

 

ورود به صفحه

سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید

تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل

سراسر کشور :9099070354

 

جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری

شماره تماس با موبایل : 02191002360

منبع: قرص فنوباربیتال | نحوه مصرف و عوارض داروی فنوباربیتال

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.