حمله خواب يا ناركولپسي

مشاوره روانشناسي ذهن نو

حمله خواب يا ناركولپسي يكي از نادرترين و شايد در نگاه اول جالب‌ترين بيماري‌هاست. اين بيماران در جريان عادي زندگي و يا همين‌طور كه با شما صحبت مي‌كنند يا به كارهايشان مي‌رسند، ناگهان خوابشان مي‌برد. تعداد كسني كه درگير حمله خواب يا ناركولپسي هستند چندان زياد نيست ولي اين بيماري تأثيرات بسياري روي زندگي بيمار مي‌گذارد. بسياري از كساني كه چيزي راجع به حمله خواب نمي‌دانند اين رفتار را بي‌احترامي به خود تلقي مي‌كنند. گاهي اوقات حتي ممكن است وضع از اين بدتر باشد و حمله خواب در يك جلسه رسمي يا هر موقعيت حساس ديگري روي دهد. براي جلوگيري از اتفاقات ناگواري كه مي‌تواند به دنبال حمله خواب اتفاق بيافتد، اگر نشانه‌هاي آن را در خود يا هريك از اطرافيان مي‌بينيد براي درمان از روانشناس متخصص كمك بگيريد.

 

منبع : حمله خواب يا ناركولپسي

علائم و نشانه هاي حمله عصبي خواب يا ناركولپسي

حمله خواب يا ناركولپسي يكي از انواع اختلالات خواب است. حملات خواب باعث مي‌شوند بيمار در طول روز و در هر موقعيتي ناگهان كنترلش را از دست بدهد و براي مدتي به خواب برود. جالب است بدانيد كه بيمار هيچ كنترلي روي اين حملات ندارد. هر زماني كه حملات شروع مي‌شوند، ناچار به خوابيدن هست. اگرچه ناركولپسي اختلال چندان شايعي نيست اما پيامدهاي منفي آن توجه به اين بيماري را بسيار پراهميت مي‌كند. ازجمله نشانه‌هاي حمله خواب مي‌توان به اين موارد اشاره كرد:

بي‌نظمي در خواب

اولين نشانه براي حملات خواب اين است كه بيمار در طول روز احساس خستگي مي‌كند. گاهي اوقات هم شب‌ها احساس خستگي و خواب‌آلودگي وجود ندارد. درواقع به دليل خواب‌هاي كوتاه‌مدت در طول روز بدن شب‌ها خسته نيست. اما بي‌خوابي يا احساس خواب‌آلودگي اختلال شايعي است كه به هزاران دليل ديگر هم اتفاق مي‌افتد. درنتيجه اگر با اين مشكل مواجه شده‌ايد پيش از قضاوت راجع به بيماري خود با مشاور صحبت كنيد.

ضعف عضلات يا كاتاپلكسي

كاتاپلكسي حالتي است كه ماهيچه‌ها قوام و توانايي خود را از دست مي‌دهند. درواقع ماهيچه‌ها و عضلات بدن شل مي‌شوند. اين حالت از مقدماتي است كه براي ورود به خواب لازم است. كاتاپلكسي معمولاً به دنبال يك حالت هيجاني متوسط تا شديد مثل عصبانيت، ناراحتي يا خوشحالي بروز پيدا مي‌كند.

توهم‌هاي بينايي و شنوايي

بيماران درگير با حمله خواب معمولاً در زمان خواب‌آلودگي يا حتي بيداري ممكن است دچار توهم شوند. در بيشتر اوقات اين توهم‌ها به‌صورت بينايي يا شنوايي هستند، اما ممكن است در حالت‌هاي ديگري مثل لامسه نيز اتفاق بيافتند.

فلج خواب

فلج خواب حالتي است كه به آن بختك هم مي‌گويند. در اين حالت كمي قبل از به خواب رفتن يا بعد از بيدار شدن بيمار احساس مي‌كند كه بدنش به‌طور كامل فلج شده و نمي‌تواند هيچ قسمتي از بدن خود را تكان دهد يا حتي صحبت كند. فلج خواب اختلالي است كه مي‌تواند بدون حملات خواب هم اتفاق بيافتد؛ به همين خاطر اگر تنها دچار همين نشانه هستيد بهتر است راجع به آن با يك متخصص صحبت كنيد.

عوارض و پيامدهاي حمله خواب يا ناركولپسي

اينكه يك نفر در طول روز و زماني كه دارد كارهاي روزمره را انجام مي‌دهد ناگهان خوابش ببرد مي‌تواند موضوع بسيار نگران‌كننده‌اي باشد. اين اتفاق ممكن است در هر زماني و در حين انجام هر كاري براي شما پيش بيايد. به همين خاطر احتمالاً زندگي عاديتان با مشكلات بسياري مواجه مي‌شود.

حمله خواب باعث مي‌شود بيمار در طول روز دائما نگران اين باشد كه نكند خوابش ببرد و اتفاق بدي بيفتد. به همين خاطر به‌تدريج ترس و اضطراب و همين‌طور محدود كردن كارهاي روزانه رخ مي‌دهد. براي مثال بيمار از ترس حمله خواب ديگر رانندگي نمي‌كند. در جلسه‌هاي مهم شركت نمي‌كند؛ سعي مي‌كند هميشه كسي را همراه خود داشته باشد كه اگر خوابش برد از او مراقبت كنند. اين شرايط به‌تدريج سلامت روان وي را هم تحت تأثير خود قرار مي‌دهد. به همين خاطر است كه احتمال بروز بيماري‌هايي مثل اضطراب و افسردگي در اين افراد بيش از ديگران است.

علت و دلايل حمله خواب (ناركولپسي ) چيست؟

دلايل بروز حمله خواب هنوز به‌درستي مشخص نشده است. تحقيقات نشان مي‌دهد مغز بيماران مبتلا به حمله خواب دچار كمبود سلول‌هايي است كه اوركسين يا هيپوكرتين را ترشح مي‌كنند. هيپوكرتين ماده شيميايي است كه به شما در حفظ حالت هشياري و بيداري كمك مي‌كند. به همين خاطر طبيعي است كه با كم شدن آن توانايي بيمار براي حفظ بيداري هم دچار مشكل مي‌شود.

تشخيص اختلال حمله خواب يا ناركولپسي

بعضي از نشانه‌هاي ناركولپسي مثل بي‌خوابي‌هاي شبانه، توهم‌ها و يا فلج خواب در اختلالات ديگري هم ديده مي‌شود. به همين خاطر براي تشخيص قطعي اختلال خواب بايد حتماً از يك متخصص كمك بگيريد. متخصصين با كمك گرفتن از روش‌هاي زير راجع به بيماري شما نظر مي‌دهند.

آزمون چندگانه خواب نهفته

اين آزمون مدت‌زماني كه براي به خواب رفتن در طول روز نياز داريد را اندازه‌گيري مي‌كند. همان‌طور كه گفته شد بيماران مبتلا به حمله خواب به‌صورت ناگهاني و بدون كنترل ارادي به خواب مي‌روند.

آزمون چندگانه خواب يا پلي‌سومنوگرافي

اين آزمون با استفاده از ابزارهاي خاصي در طول خواب شبانه شما انجام مي‌شود. دستگاه‌هايي به بدن وصل شده و ضربان قلب، فعاليت مغز، حركت چشم‌ها و همين‌طور حالت عضلات را بررسي مي‌كنند.

درمان حمله خواب يا ناركولپسي

متأسفانه حمله خواب هرگز به‌خودي‌خود بهتر نمي‌شود. با توجه به پيامدهاي منفي بسياري كه اين بيماري مي‌تواند همراه خود داشته باشد بهتر است براي درمان آن از يك متخصص كمك بگيريد. تا امروز روش درماني مشخصي كه بتواند به‌طور كامل اين بيماري را درمان كند پيدا نشده است. درمان‌هاي حمله خواب معمولاً بيشتر به اين موضوع توجه مي‌كنند كه به شكلي شدت و تعداد حمله‌ها را كاهش دهند. تحقيقات نشان‌دهنده اين است كه تا حد زيادي در اين مسير موفق بوده‌اند. بعضي از اين روش‌ها عبارتند از:

دارودرماني

همان‌طور كه گفتيم داروي مشخصي براي درمان حملات خواب وجود ندارد؛ اما متخصصان از بعضي داروها به‌خصوص محرك‌ها براي درمان اين بيماري استفاده مي‌كنند. محرك‌ها را مي‌توان اولين و اصلي‌ترين اقدام درماني براي مبارزه با حمله خواب دانست. داروي مودافينيل يا پروويجيل يكي از معروف‌ترين اين داروها است. محرك‌ها با افزايش سطح انرژي بيمار در طول روز از احساساتي مثل خواب‌آلودگي جلوگيري خواهند كرد.

ضدافسردگي‌هايي مانند فلووكسامين يا فلوكستين مي‌توانند تا حد زيادي تأثيرات حمله خواب روي عضلات بدن مثل كاتاپلكسي يا فلج خواب را كنترل كنند.

مشاوره براي تغيير سبك زندگي

بيماران مبتلا به حمله خواب بايد با اين واقعيت روبه‌رو شوند كه درگير يك بيماري مزمن شده‌اند. پذيرش اين واقعيت و تلاش براي تغيير سبك زندگي به آن‌ها كمك مي‌كند. يكي از اقدامات اصلي مشاورين كمك به مراجع براي تطبيق و ايجاد تغييرات لازم در سبك زندگي و مقابله با افكار منفي و غم ناشي از بيماري است. ازجمله تغييراتي كه مي‌تواند در زندگي اين بيماران مفيد باشد عبارتند از:

  • ساعت خواب‌وبيداري منظمي داشته باشيد
  • بيشتر از مواد غذايي تازه و سالم استفاده كنيد و مصرف كافئين را به حداقل برسانيد
  • سعي كنيد در هر جمعي كه هستيد حداقل يك نفر را در جريان شرايط خود قرار دهيد
  • از رفتارهايي مثل رانندگي يا كار كردن با وسايل برنده در زمان‌هايي كه تنها هستيد خودداري كنيد
  • ورزش كردن را در برنامه روزانه خود قرار دهيد
  • سعي كنيد كارهايتان را به دسته‌هاي كوچك‌تر تقسيم كنيد
  • تمرينات ذهن آگاهي و مديتيشن را جدي بگيريد
  • مهارت‌هايي براي كنترل هيجانات و مديريت احساساتتان آموزش ببينيد

روان‌درماني

اختلال حمله خواب براي بيمار و همين‌طور اطرافيان او بسيار سخت خواهد بود. به همين خاطر است كه احتمال بروز بيماري‌هاي روحي در اين افراد بيش از ديگران است. يكي از بخش‌هاي مهم درمان اين است كه به بيمار و خانواده او كمك شود تا با اين شرايط كنار بيايند و از خطر بيماري‌هايي مثل اضطراب و افسردگي دور باشند.

براي دريافت مشاوره در زمينه خواب و اختلالت مربوط به آن مي توانيد در هر زمان از روز براي مشاوره تلفني با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو از طريق شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

سؤالات متداول

اختلال حمله خواب چيست؟

حمله خواب يا ناركولپسي يك اختلال خواب است كه باعث مي‌شود بيمار در طول روز ناگهان و بدون اراده به خواب برود.

آيا درماني براي اختلال حمله خواب وجود دارد؟

تاكنون هيچ درمان كامل و مشخصي براي اين بيماري پيدا نشده است. بااين‌حال متخصصان با استفاده از برخي داروها و همين‌طور كمك به بيمار براي تغيير سبك زندگي تلاش مي‌كنند تا تعداد و شدت اين حملات را تحت كنترل دربياورند.

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.