هوش طبيعت گرا اولين بار توسط گاردنر بيان شد. هوارد گاردنر بيان كرد كه هر يك از ما هوشهاي مختلفي داريم و يكي از آنها هوش طبيعتگرايي است. شايد شنيدن اين اسم براي شما جالب باشد و ندانيد كه هوش طبيعتگرايي به چه مسائلي توجه دارد. اما بهتر است بدانيد اين هوش از زمان انسانهاي نخستين و براي شناخت شرايط محيطي مورداستفاده قرار ميگرفته و امروزه هم در ايجاد احساس آرامش يا حال خوب براي ما اهميت بالايي دارد. سطح اين هوش را ميتوان از دوران كودكي شناسايي و پرورش داد، براي آن كه زمينه رشدي مناسب را براي فرزندتان محيا كنيد، ميتوانيد براي استعداديابي كودكتان به متخصصان مراجعه نماييد. براي دريافت خدمات مشاوره كودك كليك كنيد.
منبع : هوش طبيعت گرا چيست
هوش طبيعت گرا چيست؟
هوش طبيعتگرا به معناي توانايي فرد براي برقراري ارتباط با محيط، شناسايي گياهان و حيوانات مختلف و دستهبندي آنها بر اساس شباهت يا تفاوتها است. پدران و مادران ما در گذشته تلاش بسياري براي شناخت محيط اطرافشان داشتهاند.
آنها با دقت كردن به انواع حيوانات و رفتار آنها توانستند از خودشان در مقابل موجودات خطرناك مراقبت كنند و يا با تامل در فصلها و نشانههايي كه خبر از بارندگي يا گرما ميدادند، صنايعي مثل كشاورزي و خانهسازي را ايجاد كنند و حتي از گياهان و خواص آنها براي تهيه دارو يا غذا نيز استفاده كردند. به نظر ميرسد هوش طبيعتگرايي كه از آن صحبت ميكنيم هم باقيمانده و يادگاري از اجدادمان باشد.
بيشتر بخوانيد : سن استعداديابي كودكان
ويژگيهاي كساني كه هوش طبيعت گرا بالا دارند
حساسيت نسبت به محيط اطراف
اين افراد معمولاً بهراحتي متوجه تغييرات جزئي در محيط اطرافشان ميشوند و نسبت به آن واكنش نشان ميدهند.
علاقهمند به كشف طبيعت
آنها به گشتن در طبيعت و آشنايي با گياهان يا حيوانات يك منطقه، علاقه بالايي نشان ميدهند. همينطور استفاده از وسايلي مثل ذرهبين، ميكروسكوپ يا هر چيز ديگري كه باعث شود طبيعت را بهتر ببينند، براي آنها اهميت بسياري دارد.
يادگيري در محيط باز
كساني كه هوش طبيعتگراي بالايي دارند، معمولاً دوست دارند در محيطهاي باز و فضاي آزاد راجع به موضوعات مختلف آموزش ببينند. آنها در اين شرايط يادگيري بالاتري دارند و بهخصوص زماني كه چيزي را ببينند يا بتوانند آن را لمس كنند، بهتر در ذهنشان تثبيت ميشود.
علاقه به طبيعتگردي
سفر براي كسي كه هوش طبيعتگراي بالايي دارد، زماني دلچسبي است بهخصوص كه در مناطق بكر و ناشناخته باشد. اين موضوع به قدري بارز است كه در يكي از سؤالات تست هوش گاردنر راجع به اين هوش پرسيده ميشود كه اگر قرار باشد به مسافرت برويد، آيا ترجيح ميدهيد بهجاي اقامت در يك هتل مجلل از يك چادر در وسط طبيعت استفاده كنيد؟
علاقه به حيوانات و گياهان
اگر هوش طبيعتگراي بالايي داشته باشيد، احتمالاً نسبت به گياهان و حيوانات بسيار حساس و مهربان هستيد و ميتوان انواع مختلفي از آنها را در محيط زندگيتان پيدا كرد.
اهميت هوش طبيعتگرايي
شايد براي بسياري از شما اين سؤال پيش آمده باشد كه هوش طبيعتگرا در دنياي امروزي چه اهميتي دارد و چرا بايد به آن توجه داشته باشيم؟ در پاسخ به اين سؤال بهتر است به مشكلاتي مثل آلودگي هوا يا آب اشاره كنيم. اين روزها اهميت محيط زيست و پيدا كردن راههايي براي حفظ آن چيزي نيست كه بخواهيم انكار كنيم يا راجع به آن نشنيده باشيم. كساني كه هوش طبيعتگرايي بالايي دارند رابطه بسيار خوبي با محيطزيست برقرار ميكنند و به همين خاطر شايد بسيار مهم باشد كه اين هوش را در كودكانمان پرورش دهيم. بهعلاوه بايد گفت آنهايي كه رابطه خوبي با طبيعت دارند، معمولاً سلامت روان بالاتر و احساس بهتري هم نسبت به زندگي خود دارند. براي آشنايي با ساير انواع هوش كودكان كليك كنيد.
مشاغل متناسب با هوش طبيعت گرايي
- گياهپزشكي
- دامپزشكي
- محيطباني
- گياهشناسي
- جانورشناسي
- مهندسي كشاورزي
- هواشناس
- منجم
- زيستشناس
پرورش هوش طبيعت گرا
گاردنر معتقد بود تمامي هوشها از زمان تولد و بهصورت فطري در ما وجود دارند، اما هركداممان با توجه به نوع تربيت و شرايط زندگي بعضي از آنها را بيشتر پرورش ميدهيم. درنتيجه اگر ميخواهيد هوش طبيعتگرايي را در خود يا فرزندتان پرورش دهيد ميتوانيد به اين موضوع اميدوار باشيد كه با كمي تمرين شرايط بهتر خواهد شد. براي آشنايي با روشهاي استعداديابي كودكان كليك كنيد. از بهترين راهكارهايي كه براي پرورش هوش طبيعتگرا ميتوانيد استفاده كنيد بايد به اين موارد اشاره كرد:
1- محيط زندگي خود را تغيير دهيد
از اولين و سادهترين كارهايي كه ميتوانيد انجام بدهيد اين است كه چند گلدان براي خانه تهيه كنيد يا در باغچه حياطتان گل بكاريد. اگر به دنبال تقويت هوش طبيعتگرايي در فرزندان خود هستيد، ميتوانيد در اين راه از آنها هم كمك بخواهيد. آنها ميتوانند براي آب دادن به گياه يا هر مراقبت ديگري به شما كمك كنند.
2- سفر كنيد
برنامههاي مربوط به طبيعتگردي را در فهرست كارهاي هفتگي يا ماهيانه خود قرار دهيد. به خاطر داشته باشيد كه اين برنامه ميتواند حتي قدم زدن در يك پارك يا كوهنوردي باشد و نيازي نيست از برنامههاي بسيار پيچيده يا پرهزينه استفاده كنيد.
3- دقت داشته باشيد
سعي كنيد به محيط اطراف خود و اجزاي آن دقت كافي داشته باشيد. در مسير خود درختان و گياهان را ببينيد و تا جاي ممكن به جزئيات آنها دقت داشته باشيد. حتي ميتوانيد زماني را براي نگاه كردن به آسمان و شكل ابرها اختصاص دهيد.
4- به تفاوتها حساس باشيد
سعي كنيد گياهان يا ساير چيزهايي كه در طبيعت ميبينيد را با يكديگر مقايسه كنيد و تفاوت ميان آنها را مشخص كنيد. براي اين كار ميتوانيد حتي از اينترنت، افراد محلي يا انواع كتابها كمك بگيريد. از اين طريق اطلاعاتتان راجع به انواع موجوداتي كه در طبيعت هستند، افزايش پيدا ميكند.
هوش طبيعت گرا در كودكان را چطور تشخيص دهيم؟
امروزه روشهاي متعددي براي شناخت هوش برتر كودكان به وجود آمده است. متخصصان با انجام تستهاي مختلف برترين هوش كودك را شناسايي كرده و آموزشهاي لازم را ارائه ميدهند. براي كشف استعداد كودكان كليك كنيد. برخي زا راه هاي شناخت هوش طبيعت گرا عبارتند از:
- نسبت به محيط اطراف خود و گياهان و حيوانات كنجكاو هستند
- از لمس كردن پديدههاي مختلف در طبيعت لذت ميبرند
- در نقاشيها، بازيها يا خيالپردازيهاي اين كودكان اكثر اوقات نشانههايي از طبيعت ميبينيد.
- آنها در فضاي باز و بهخصوص با ديدن و لمس كردن بهتر ياد ميگيرند.
راههايي براي تقويت هوش طبيعت گرا در كودك
- يك دفترچه براي فرزندتان درست كنيد و از او بخواهيد چيزهايي كه در طبيعت ميبيند را در آن يادداشت كند.
- در داستانها و بازي با كودك سعي كنيد از عناصر طبيعت هم استفاده كنيد.
- رفتن به طبيعت را در برنامه هفتگي كودك قرار دهيد.
- با توجه به شرايط زندگيتان مراقبت از يك گل يا حيوان را به كودك بسپاريد.
- همراه آنها به طبيعت علاقه نشان دهيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه كودك ميتوانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.
سؤالات متداول
هوش طبيعتگرايي يعني چه؟
اين هوش به توانايي فرد در برقراري ارتباط با محيط و شناخت و دستهبندي گياهان و جانوران توجه دارد
چطور هوش طبيعتگرايي را در فرزندم تقويت كنم؟
سعي كنيد گشتن در طبيعت را بهعنوان بخشي از برنامه هفتگي كودك قرار دهيد، از آنها بخواهيد مشاهداتشان از طبيعت را در يك دفترچه يادداشت كنند و يا مراقبت از يك گل يا حيوان را به آنها بسپاريد.
منبع : هوش طبيعت گرا چيست
- دوشنبه ۱۱ مرداد ۰۰ ۲۲:۱۵
- ۳۱ بازديد
- ۰ نظر