ترس از زنبور (apiphobia) یا (melissophobia)، در واقع به ترس غیر منطقی، شدید و مداوم از هر نوع زنبور یا نیش آن گفته میشود که پاسخ اضطرابی فوری ایجاد میکند. همچنین زنبور هراسی یکی از انواع اختلالات فوبیای خاص است که در دسته اختلالات اضطرابی قرار میگیرد. عوامل مختلفی مانند تجربه ناگوار، رفتارهای آموخته شده و عوامل فردی میتواند در ایجاد این اختلال نقش داشته باشد. این بیماران خود میدانند که ترسشان منطقی نیست، با این حال قادر به کنترل آن نیستند. خوشبختانه فوبیا و مخصوصا ترس از زنبور درمان پذیر بوده و از روشهای گوناگونی برای بهبود افراد میتوان بهره برد. در ادامه به علل، علائم و بهترین راهکارهای درمان زنبور هراسی خواهیم پرداخت پس همراه ما باشید. برای آشنایی با سایر انواع فوبیای حیوانات کلیک کنید.
منبع: ترس از زنبور | آشنایی با علل و بهترین راهکارهای درمان زنبور هراسی
ترس از زنبور
ترس از زنبور یا ترس از نیش زنبور یکی از ترسهای رایج در بین مردم است و نوعی فوبی خاص محسوب میشود. این ترس ممکن است بسیار زیاد باشد و منجر به اضطراب شدید شود. افراد مبتلا به ترس از زنبور، ترسی عمیق و غیر منطقی از زنبور یا موقعیتهایی که در ارتباط با زنبور است دارند. با گذشت زمان، دایره این ترس گستردهتر خواهد شد. برای مثال فرد از تصویر زنبور یا شنیدن کلمه زنبور نیز خواهد ترسید. به دنبال گسترده شدن ترس، فرد رفتارهای خود را محدودتر میکند تا از مواجهه با زنبورها اجتناب ورزد.
چه عواملی باعث ایجاد ترس از زنبور میشود؟
فوبیای مربوط به حشرات، نوع متداولی از هراسهای خاص است. با این حال، هنوز دقیقا مشخص نیست چه عواملی باعث ایجاد این فوبیا میشود. اعتقاد بر این است که عوامل زیر در ایجاد ترس از زنبور نقش دارند.
تجربیات منفی
فوبیای زنبور ممکن است به یک تجربه پریشانی یا ناخوشایند مرتبط باشد. به عنوان مثال، احساس درد ناشی از نیش زنبور یا داشتن واکنش بد به نیش زنبور میتواند منجر به ترس از زنبورها شود.
رفتارهای آموخته شده
فرد ممکن است بر اساس اطلاعاتی که دریافت میکند این ترس را یاد بگیرد. برای مثال مواردی مانند مشاهده ترس والدین از زنبورها یا شنیدن اخبار یا هشدارهای مربوط به “زنبورهای قاتل” به فرد میآموزد که برای محافظت از خود، باید از زنبورها فاصله بگیرد.
عوامل فردی
هرکس ترس و اضطراب را به روش خاصی پردازش میکند. برخی از افراد ممکن است به طور طبیعی نسبت به سایرین، آمادگی بیشتری برای واکنشهای اضطرابی نسبت به مسائل داشته باشند.
برای آگاهی بیشتر در زمینه اختلالات اضطرابی کلیک کنید.
علائم ترس از زنبور چیست؟
علائم فوبیای زنبور میتواند شامل علائم روانی و جسمانی باشد. در صورتی که تمام این علائم یا برخی از آنها برای حداقل 6 ماه، در فرد باقی مانده باشد، وی دچار ترس از زنبور یا فوبیای زنبور است.
علائم روانی
- احساس ترس و اضطراب شدید هنگام فکر کردن یا دیدن زنبورها
- فرد با توجه به این که از ترس غیر منطقی خود آگاه است اما احساس اضطراب غیر قابل کنترل دارد
- اجتناب از موقعیتها و مکانهایی که ممکن است در آن جا زنبور وجود داشته باشد
علائم جسمانی
- افزایش ضربان قلب
- تعریق زیاد
- لرزش
- گرفتگی یا درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- سرگیجه
- حالت تهوع
ترس از زنبور در کودکان
کودکان به خوبی بزرگسالان، قادر به بیان احساساتشان نیستند. از طرفی ممکن است آنها نام احساسی که تجربه میکنند را به خوبی ندانند. علائم ترس از زنبور که در بالا گفته شد، میتواند در کودکان، به صورت بیقراری، گریه، بدخلقی و یا سایر روشها دیده شود.
درمان ترس از زنبور
درمان شناختی رفتاری
هدف درمان شناختی رفتاری تغییر شیوه تفکر و رفتار فرد در مورد موضوع ترس است. یک متخصص بهداشت روان به واسطه تکنیکهایی با فرد همکاری خواهد کرد تا به وی در درک و مدیریت احساس اضطراب کمک کند.
در طول فرآیند درمانی، متخصصان این ایده را در فرد تقویت میکنند که ترس از زنبور به طور کلی بی خطر است. همچنین ممکن است تمرینات تنفس و ریلکسیشن را به فرد آموزش دهند تا بتوانند با فوبیای زنبور مقابله کنند.
برای آشنایی بیشتر در زمینه درمان فوبیا کلیک کنید.
مواجهه درمانی
همانطور که از نام این روش درمانی پیداست، قرار گرفتن در معرض محرک استرس زا به صورت تدریجی یا یکباره است. هدف مواجهه درمانی این است که فرد با گذشت زمان پاسخ خود را تغییر دهد و به فرد در مدیریت بهتر احساس اضطراب کمک کند. این روش درمانی اغلب با درمان شناختی رفتاری ترکیب میگردد.
غرقه سازی از روشهای درمان ترس از زنبور
در این روش، فرد به طور ناگهانی و یکباره با تعداد زیادی زنبور، مواجه میشود. اکثر افراد در این شرایط به دلیل ترسی که احساس میکنند میخواهند موقعیت را ترک کنند. نکته مهم درمان این است که نباید به فرد اجازه ترک محیط داده شود. باقی ماندن فرد در این شرایط باعث تجربه یکباره اضطراب و درمان خواهد شد.
حساسیت زدایی منظم
عواملی نظیر غیر اخلاقی بودن و مشکلاتی نظیر آن، باعث شد تا حساسیت زدایی منظم، بیشتر از غرقه سازی توجه درمانگران را به خود جلب کند. در این روش به فرد آموزش داده میشود که با استفاده از تکنیکهایی نظیر انقباض و انبساط عضلات و یا تکنیکهای تنفس منظم، اضطرابش را کنترل کند. بعد از یادگیری موفقیت آمیز این مسئله، فرد میبایست یک فهرست از عواملی که باعث ترس میشوند، به ترتیب اولویت مشخص کند. در مرحله سوم، درمانگر فرد را با موضوعی که کمترین ترس را در وی ایجاد میکرده، مواجه میکند و فرد باید بر اساس تکنیکهایی که آموزش دیده، با اضطرابش مقابله کند. هنگامی که وی توانست، اضطرابش را در این مرحله کنترل کند، مرحله بعدی فهرست به وی ارائه می شود. برای آشنایی با جدیدترین روش های درمان استرس کلیک کنید.
استفاده از واقعیت مجازی در درمان ترس از زنبور
استفاده از تکنولوژی واقعیت مجازی در سالهای اخیر، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. در این تکنیک فرد با استفاده از واقعیت مجازی با موضوع ترس یعنی زنبور روبهرو میشود. با توجه به امکانات واقعیت مجازی که باعث میشوند فرد تصور کند در همان محیط قرار گرفته، وی احساس میکند واقعا در میان زنبورها قرار دارد. استفاده از واقعیت مجازی، باعث میشود که فرد با امنیت بیشتری با موضوع ترس مواجه شود. طبق تحقیقات استفاده از این تکنولوژی به اندازه مواجهه واقعی در درمان ترس از زنبور سودمند است.
دارو درمانی
داروها معمولاً برای درمان فوبیای خاص مثل ترس از زنبور استفاده نمیشوند. با این حال، در برخی موارد، آنها ممکن است به صورت کوتاه مدت برای کمک به کاهش علائم اضطراب کمک کننده باشند. عمدتا از داروهای بنزودیازپین نظیر آلپرازولام و یا لورازپام که نوعی آرام بخش و داروی ضد اضطراب هستند برای افراد مبتلا به فوبی خاص استفاده میشود. همچنین داروهای بتا بلوکر، میتواند برخی از علائم جسمی مانند فشار خون بالا و ضربان قلب را کاهش دهد.
ذکر این نکته ضروری است که اگر نسبت به نیش زنبور حساسیت دارید، مهم است که با پزشک شخصی خود در ارتباط باشید تا یک درمان مناسب دریافت کنید.
برای شناخت بیشتر در زمینه داروهای ضد اضطراب کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از زنبور میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
خیر، داروها صرفا باعث کاهش علائم ترس از زنبور میشوند و نمیتوانند بیماری را به طور کامل درمان کنند.
- چهارشنبه ۰۹ آذر ۰۱ ۲۰:۲۲
- ۳۱ بازديد
- ۰ نظر