ب 2 يا بوپرنورفين يكي از داروهاي مخدر است كه معمولاً براي كاهش دردهاي شديد تجويز ميشود. همچنين از اين دارو در مراكز ترك اعتياد نيز استفاده ميشود. بوپرنورفين ميتواند عوارض و دردهاي ناشي از ترك داروهاي افيوني مثل ترياك يا هروئين را كاهش دهد و تا حدودي ميل به مصرف مجدد اين مواد را نيز مهار ميكند و از اين طريق زمان بيشتري را در اختيار فرد قرار ميدهد كه آگاهانه با اعتياد و وسوسه خود، مبارزه كرده و سبك زندگي مناسبتري را انتخاب نمايد. با اين حال مصرف طولاني مدت اين دارو باعث بروز نشانههاي اعتياد در فرد خواهد شد. از آن جا كه تداخل دارويي ب2 بسيار خطرناك است بايد پيش از شروع مصرف در ارتباط با شيوه و مدت مصرف آن از يك پزشك و متخصص ترك اعتياد كمك بگيريد تا در آينده دچار مشكلات نشويد. در ادامه به طور كامل درباره بوپرنورفين صحبت خواهيم كرد.
منبع : ب 2 يا بوپرنورفين
بيشتر بخوانيد : داروهاي ترك اعتياد | موثرترين دارو ها براي ترك اعتياد
داروي ب 2 يا بوپرنورفين
داوري بوپرنورفين (buprenorphine) يا ب 2 كه با نام تجاري سوبوتكس (subutex) نيز در بازار موجود است يكي از انواع داروهاي مخدر و از خانواده اپيوئيدها يا داروهاي افيوني مثل ترياك و هروئين ميباشد. در مراكز درماني از اين دارو در مقدار و دوز كنترل شده براي كاهش دردهاي متوسط تا شديد استفاده مي شود.
در سال 2002 ميلادي اداره غذا و داروي آمريكا اعلام كرد كه ميتوان از اين دارو در مراكز ترك اعتياد استفاده كرد؛ زيرا همانطور كه گقته شد بوپرنورفين به خوبي ميتواند علائم ترك در بيماران داراي سوءمصرف مواد افيوني را كاهش دهد. با اين حال بنا به نظر اداره غذا و دارو آمريكا، ترك اعتياد نيازمند يك كار تيمي از جانب متخصصان پزشكي، روانپزشكي، روانشناسي و مددكاران است و دارو صرفاً جزئي از اين فعاليت گروهي به حساب ميآيد. در نتيجه اگر شما يا اطرافيان قصد استفاده از اين دارو براي ترك مواد مخدر را داريد بهتر است اين موضوع را زير نظر يك تيم درماني قابل اعتماد به انجام برسانيد تا در آينده دچار مشكلات بيشتري مثل اعتياد به بوپرنورفين نباشيد.
بيشتر بخوانيد : انواع مواد اعتياد آور
اعتياد به بوپرنورفين ( ب 2 )
در ابتدا بايد به اين نكته اشاره كرد كه بسياري از بيماران درگير با اعتياد به بوپرنورفين از اين دارو براي كاهش نشانههاي ترك ساير مواد مخدر استفاده نكردهاند و از ابتدا به همين دارو، اعتياد پيدا ميكنند. براي مثال ممكن است در طي يك بيماري شديد و براي كاهش درد ناشي از ترك مواد مخدر به طور مثلا در ترك متادون از بوپرنورفين استفاده شده باشد و به تدريج وابستگي به اين دارو در فرد ايجاد شود. بوپرنورفين بيشترين تأثير اعتيادآوري را در افرادي كه پيشازاين سابقه مصرف مواد افيوني را نداشتهاند، ايجاد خواهد كرد.
تقريباً تمامي داروهاي افيوني اين ويژگي را دارند كه مصرف آنها باعث ايجاد تغييراتي در مغز فرد ميشود و بدون استفاده از دارو، مغز توانايي فعاليت مناسب خود را از دست ميدهد. در نتيجه اين موضوع، فرد براي رسيدن به شرايط نرمال مجبور به استفاده دائم از اين دارو و به عبارتي اعتياد به آن است. از اين رو به جاي اقدامات خودسرانه حتما براي ترك اعتياد به مراكز مربوطه مراجعه نماييد.
علائم اعتياد به بوپرنورفين ( ب 2 )
بر اساس يافتههاي روانشناسان، سه ويژگي كه به آنها مثلث اعتياد نيز گفته ميشود در اكثر بيماران درگير با سوءمصرف مواد مخدر ديده ميشود. در صورتيكه هريك از اين علائم را در خود يا اطرافيانتان مشاهده ميكنيد بهتر است هرچه سريعتر با يك متخصص در زمينه اعتياد به مواد مخدر صحبت كنيد.
بالا رفتن تدريجي ميزان مصرف
بهتدريج و با استفاده از يك ماده مخدر، بدن و مغز فرد نسبت به دارو مقاومت پيدا ميكند. زماني كه اين مقاومت در فرد ايجاد ميشود وي احساس خواهد كرد كه با مصرف ميزان قبلي دارو به اندازه سابق احساس لذت نخواهد كرد. در نتيجه ميزان مصرف را افزايش ميدهد. بالابردن دوز مصرفي ماده اعتيادآور، اصليترين نشانه بروز تحمل در فرد است.
مشكلات جسمي يا روحي در صورت عدم مصرف
دومين نشانه بروز اعتياد به يك ماده در بيمار اين است كه فرد در صورت مصرف كمتر از دوز هميشگي يا طولاني شدن فاصله زماني بين دو مصرف، احساس ناخوشايندي را چه به لحاظ روحي و چه به لحاظ جسمي تجربه ميكند. با توجه به نوع ماده مصرفي، وجود علائم جسمي يا رواني و نشانههاي هريك ميتواند متفاوت باشد. براي كسب اطلاعات بيشتر راجع به يك ماده مخدر خاص، بهتر است از يك متخصص كمك بگيريد.
تلاش براي جست و جو و مصرف مواد مخدر
آخرين نشانهاي كه در فرد بروز پيدا ميكند و بيش از همه به چشم اطرافيان نيز ميآيد اين است كه بيمار تلاش بسياري را براي پيدا كردن و مصرف ماده مورد نظرش انجام ميدهد. آنها ممكن است بسياري از وظايف و فعاليتهاي خود را كنار بگذارند و به جاي آن به دنبال ماده مورد نظرشان باشند.
نشانههاي اعتياد به بوپرنورفين ( ب 2 )
بوپرنورفين همانند ساير داروهاي افيوني علاوه بر روان و مغز بيمار جسم را نيز درگير ميكند. به همين خاطر نشانههاي اعتياد به اين دارو به دو دسته نشانههاي جسمي و رواني تقسيم ميشود كه در ادامه آنها را بررسي خواهيم كرد. در صورت مشاهده هر يك از اين علائم در خود يا اطرافيانتان براي اطلاع از وضعيت سلامت يا اعتياد با يك متخصص مشورت نماييد، مشاوره تلفني به شما اين امكان را ميدهد تا در كوتاهترين زمان با متخصصان مربوطه صحبت نماييد. در ادامه توجه داشته باشيد كه تمامي اين علائم باهم در يك فرد بروز پيدا نميكند و ممكن است تنها برخي از آنها ديده شود.
نشانههاي جسمي اعتياد به بوپرنورفين
- سرگيجه
- تاري ديد
- از دست دادن اشتها
- احساس درد يا سوزش در معده
- حالت تهوع و استفراغ
- مشكلات تنفسي
- احساس خستگي و بي حالي
نشانههاي رواني اعتياد به بوپرنورفين
- مشكلات مربوط به خواب بهويژه بيخوابي
- احساس افسردگي
- ضعف در تمركز
- مشكلات حافظه
نشانههاي ترك بوپرنورفين
درصورتي كه فرد به اين دارو اعتياد پيدا كرده باشد با كاهش دوز مصرفي يا كنار گذاشتن مصرف دارو نشانههاي جسمي و رواني در وي ايجاد ميشود كه به معناي تمايل بدن براي مصرف مجدد ميباشد. عليرغم اينكه بوپرنورفين نسبت به ساير داروهاي افيوني ضعيفتر است با اين حال اعتياد به اين ماده براي مدت بيشتري فرد را درگير ميكند و نشانههاي ترك براي مدت طولانيتري نسبت به ساير مواد افيوني در بدن باقي خواهد ماند. برخي از اين نشانهها شامل موارد زير هستند.
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس درد و كوفتگي عضلاني
- بيخوابي
- مشكلات مربوط به تمركز
- سردرد
- اسهال
- تب
- لرزش
- اضطراب
- افسردگي
- تغييرات خلقي
- تحريكپذيري
- وسوسه بيشازحد براي مصرف
نشانههاي مسموميت با بوپرنورفين
در صورت مصرف بيش از حد اين دارو، علائم مسمويت در فرد ظاهر ميشود كه با توجه به ميزان مصرف ميتواند نشانههاي مختلفي را شامل شود. با توجه به خطرناك بودن بروز اين نشانهها بهتر است هرچه سريعتر بيمار را به يك مركز درماني انتقال دهيد. نشانههاي مسموميت با اين دارو ميتواند شامل علائم زير باشد.
- سرد شدن پوست بدن
- آهسته شدن ريتم تنفسي
- كاهش سطح هوشياري
- غش
- كما و يا مرگ
درمان اعتياد به بوپرنورفين ( ب 2 )
يك اشتباه رايج براي رهايي از اعتياد به بوپرنورفين اين است كه بيماران به يك باره ميزان مصرف خود را به صفر ميرسانند. اين كار علاوه بر خطرات جسمي كه ميتواند به همراه داشته باشد، معمولاً نتيجه موفقيت آميزي نيز به همراه نخواهد داشت؛ زيرا علائم جسمي با شدت ظاهر شده و دير يا زود فرد را به مصرف مجدد براي رهايي از علائم سوق ميدهند. بهتر است در اين زمينه با يك متخصص مشورت كنيد و درمان را زيرنظر وي شروع كنيد. به طور غالب رهايي از اعتياد به بوپرنورفين دو مرحله دارد كه در ادامه به آنها اشاره خواهيم كرد. جهت دريافت مشاوره ترك اعتياد كليك كنيد.
مرحله سم زدايي
در اين مرحله بيمار زير نظر پزشك، ميزان مصرف دارو را به تدريج كاهش ميدهد تا جايي كه به صفر برسد. معمولا در شديدترين حالتهاي اعتياد به اين دارو اين مرحله براي حدود يك ماه طول خواهد كشيد. با پايان مرحله سم زدايي نشانههاي جسمي مربوط به ترك نيز در فرد از بين خواهد رفت.
مرحله بازپروري
اگرچه علائم جسمي ترك بوپرنورفين با پايان سم زدايي تمام ميشود اما نشانههاي رواني براي مدت طولاني تري باقي مانده و نياز به توجه جدي دارند. بروز دورههاي افسردگي ميتواند يكي از اين مشكلات باشد كه ممكن است براي چندين ماه نيز به طول بيانجامد. با شدت پيدا كردن اين بيماري ممكن است فرد اقدام به خودكشي يا آسيب زدن به خود كند. به همين خاطر پيگيري جلسات بازپروري و دريافت مشاوره از متخصصين روانشناسي اهميت بسياري دارد. در طي اين جلسات آگاهي بيمار نسبت به مواد مخدر و دلايل اعتياد افزايش پيدا ميكند و درنتيجه احتمال روي آوردن مجدد به مواد مخدر كاهش مييابد.
علاوه بر اين استفاده از جلسات گروه درماني و آشنايي با افرادي كه در شرايط مشابه به سر ميبرند باعث وجود اين باور در بيمار ميشود كه تنها او با اين مشكل دست و پنجه نرم نميكند. آموزش تكنيكهاي مديريت هيجانات، يادگيري فعاليتهاي سازنده و بهبود مشكلات خلقي از ساير مزاياي اين جلسات هست.
بيشتر بخوانيد : تست اعتياد به ب2
براي دريافت مشاوره در زمينه اعتياد مي توانيد در هر زمان از روز براي مشاوره ترك اعتياد تلفني با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو از طريق شماره 02166419012 تماس بگيريد.
سؤالات متداول
آيا مصرف بوپرنورفين بهتر از متادون است؟
به طور كلي بوپرنورفين نسبت به متادون ضعيفتر است و احتمال بروز نشانههاي ناخوشايند در مصرف آن كمتر از متادون است اما تجويز هريك از اين داروها ميبايست با نظر متخصصين انجام بگيرد. جهت آشنايي با قرص و اعتياد به متادون كليك كنيد.
براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد
آخرين تحقيقات علمي رووانشناسي
ورود به صفحه
سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد
تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل
سراسر كشور :9099070354 استان تهران :9092301539
جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري
شماره تماس با موبايل : 66419012-021
منبع : ب 2 يا بوپرنورفين
- یکشنبه ۱۰ مرداد ۰۰ ۲۱:۲۷
- ۳۳ بازديد
- ۰ نظر