در هفته يازدهم بارداري جنين همانند يك انسان كوچك شكل گرفته و رحم در حال بزرگتر شدن است. در اين هفته جنين ميتواند دستانش را مشت كند يا با پاهايش لگد بزند، در نتيجه حركات جنين در داخل شكم بيشتر ميشود. مادر نيز ممكن است علائمي مانند يبوست، سردرد، تهوع و خستگي را تجربه كند با اين حال حالت تهوع و استفراغ ناشي از حاملگي در اين هفته كمتر ميشود. با توجه به تغييراتي كه در هفته يازدهم صورت ميگيرد آشنايي با اين مسائل ميتواند سبب شناخت و درك بهتر وضعيت و كاهش نگرانيهاي ناشي از آن شود. در كنار توجه به سلامت جسماني بهره بردن از مشاوره روانشناسي نيز در راستاي بهبود سلامت روان مادر نقش بسزايي دارد. در ادامه به بررسي كامل هفته يازدهم خواهيم پرداخت پس همراه ما باشيد.
منبع : هفته يازدهم بارداري چه تغييراتي رخ مي دهد؟
وضعيت جنين در هفته يازدهم بارداري
در اين هفته از بارداري بدن جنين به طور كامل تشكيل شده و حدود 50 ميليمتر طول و 8 گرم وزن دارد. شكلگيري استخوانها و ريشههاي دندان هم به تدريج شروع ميشود. علاوه بر اين انگشتهاي دست و پا از يكدگير جدا شدهاند و جنين ميتواند دستانش را مشت كند يا با پاهايش لگد بزند، در نتيجه در اين هفته حركات جنين در داخل شكم بيشتر ميشود. با اين حال اين حركات در داخل شكم براي مادر خيلي قابل تشخيص نيست.
از ديگر تغييرات رشدي جنين ميتوان به تناسب اندازه سر با بدن، رشد ناخنهاي پا، رشد گوشها و راههاي تنفس انتهاي بيني، زبان، كام و نوك سينه اشاره كرد. همچنين در اين دوران امكان تعيين جنسيت كودك وجود دارد اما هنوز تشخيص قطعي و دقيق از طريق سونوگرافي زود است.
وضعيت مادر در هفته يازدهم بارداري
در اين هفته از دوران بارداري شكم و رحم رشد ميكند و وزن هم افزايش مييابد. برخي از مادران در سه ماه اول بارداري وزن زيادي اضافه نميكنند اما به طور ميانگين در اين مدت بين 1 تا 2.5 كيلوگرم وزن اضافه ميشود. اگر افزايش وزن نداشتيد نگران نشويد زيرا در سه ماهه بعدي ميتوانيد اين افزايش وزن را جبران كنيد. علاوه بر اين برخي از مادران در هفته يازدهم بارداري ممكن است علائمي مانند يبوست، سردرد، تهوع، خستگي، تكرر ادرار و حساس شدن پستانها را تجربه كنند. با اين حال در هفته يازدهم حالت تهوع و استفراغ ناشي از حاملگي كمتر ميشود اما ممكن است همچنان تهوع صبحگاهي وجود داشته باشد.
از آنجايي كه توليد مايع آمينوتيك و خون در اين هفته در بدن مادر زياد ميشود، در نتيجه بدن به مقدار بيشتري آب نياز دارد. تغييرات ناشي از هورمون و سطح خون در اين هفته حتي ميتواند بر وضعيت مو، ناخن و پوست هم تاثير بگذارد، به طوري كه ممكن است رشد آنها كم يا زياد شود. احساس كوفتگي و خستگي در اين هفتهها طبيعي است حتي اگر فعاليتي هم انجام ندهيد باز هم احساس خستگي ميكنيد.
يكي ديگر از تغييراتي كه در اين زمان ممكن است تجربه كنيد درد در نواحي بين ناف و كشاله ران است. در صورت وجود گرفتگي و درد در اين نواحي ميتوانيد به متخصص مراجعه كنيد و داروي مورد نظر را مصرف نماييد. به ياد داشته باشيد كه تحت هيچ شرايطي در دوران بارداري به صورت خودسرانه دارويي مصرف نكنيد.
مراقبتهاي لازم در هفته يازدهم بارداري
معاينه توسط متخصص
تا هفته يازدهم بارداري بهتر است حتما يك پزشك متخصص زنان و زايمان براي خود مشخص كنيد و تحت نظارت قرار بگيريد. در اولين جلسه سعي كنيد تا همسرتان هم حضور داشته باشد. در اين جلسات معمولا آزمايشها و معاينات سه ماهه اول بارداري انجام خواهد شد.
مراقبت از وضعيت دندانها
يكي از مسائلي كه بسياري از مادرها به آن توجه نميكنند، وضعيت بهداشت دهان و دندان است. به طور كلي توصيه ميشود قبل از تصميم براي بارداري اگر دندان خرابي داريد حتما به دندان پزشك مراجعه كنيد سپس براي باردار شدن اقدام كنيد زيرا مواد بيحسي كه براي رفع مشكلات دندان استفاده ميشود ممكن است بر روي جنين تاثير منفي بگذارد. با اين حال در اين دوران بهتر است هميشه مسواك بزنيد و از نخ دندان استفاده كنيد و به بهداشت دهان و دندان خود رسيدگي كنيد.
غربالگري سه ماهه اول بارداري
غربالگري سه ماهه اول بارداري براي مشخص كردن برخي از اختلالات ژنتيكي انجام ميشود كه انجام برخي از اين آزمايشها فقط از حدود هفته يازدهم به بعد امكان پذير است. يكي از اين آزمايشها سونوگرافي NT است كه از هفته يازدهم تا سيزدهم بارداري صورت ميگيرد. در اين نوع از سونوگرافي پزشك با اندازهگيري مايع پشت گردن جنين، امكان تشخيص برخي از اختلالات ژنتيكي مانند سندرم داون و تريزومي 18 را ميدهد.
نمونهبرداري پرزهاي جفتي CVS
در برخي شرايط علاوه بر غربالگري سه ماهه اول بارداري، نياز است تا خانمها آزمايش ديگري هم انجام دهند. در واقع در صورت ناهنجار بودن غربالگري سه ماهه اول، سن بالاي مادر و سابقه اختلالات ژنتيكي در خانواده از آزمايش نمونهبرداري پرزهاي جفتي نيز استفاده ميشود.
تغذيه سالم در هفته يازدهم بارداري
خوردن شير در اين دوران ميتواند براي مادر مفيد باشد. شير داراي ويتامين A است و مواد مغذي مانند كلسيم و فسفر دارد كه براي رشد اسكلت و استخوان و دندانها لازم ميباشد. ميتوان هر 24 ساعت يك ليتر شير مصرف كرد با اين حال اگر به خوردن شير حساسيت داريد حتما اين مسئله را به پزشك خود اطلاع دهيد تا مواد و داروهاي جايگزيني برايتان در نظر بگيرد. براي بدست آوردن اسيدفوليك مناسب در اين دوران ميتوان از عدس نيز استفاده كرد. عدس براي تشكيل مغز و سيستم عصبي ضروري است و همچنين محافظ قدرتمندي در برابر اختلالات ژنتيكي مرتبط با لوله عصبي ميباشد.
علاوه بر اين خوردن مايعات زياد نيز براي متعادل نگه داشتن سطح مايع بدن ميتواند مفيد باشد. خوردن زياد غذاهايي مانند ماهي، غذاهاي با كالري بالا، افزودنيهاي غذايي مانند مونوسديم كلومات و مواد غذايي با سديم بالا در اين دوران توصيه نميشود زيرا مصرف اين مواد ميتواند عوارض جانبي مختلفي بر بدن مادر و جنين بگذارد.
ورزش كردن
ورزش كردن ميتواند راهي موثر براي رفع خستگي و كوفتگي باشد. ورزش روزانه و آسان همچون پيادهرويهاي كوتاه مدت ميتواند مفيد باشد. براي دريافت برنامه ورزشي متناسب با شرايطتتان بهتر است به متخصص مراجعه كنيد.
مراقبتهاي روانشناختي
علاوه بر مراقبتهاي جسماني، خانمهاي باردار بايد به سلامت روان خود هم توجه داشته باشند. اضطراب و استرس و به طور كلي هيجانات منفي شديد ميتواند باعث توليد هورمونهايي در بدن مادر شود كه بر جنين اثر منفي ميگذارد. همچنين به دليل وجود چالشهاي موجود در دوران بارداري از قبيل محدوديت در برقراري رابطه جنسي با همسر برخي زوجين دچار اختلافاتي با يكديگر ميشوند كه ميتواند براي سلامت مادر و جنين مضر باشد. بهتر است براي كاهش مشكلات و افزايش سلامت روان خود در طول دوران بارداري حتما با يك روانشناس گفتوگو كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه كودك ميتوانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.
سوالات متداول
اينكه دقيقا در چه زماني ميتوانيد جنسيت كودكتان را به درستي تشخيص دهيد به روش آزمايشي شما بستگي دارد. ميتوان با استفاده از آزمايشها و روشهاي مختلف در هفته يازدهم بارداري جنسيت جنين را مشخص كرد اما به طور كلي تشخيص جنسيت جنين از طريق سونوگرافي هنوز دقيق و قطعي نيست.
منبع : هفته يازدهم بارداري چه تغييراتي رخ مي دهد؟
- پنجشنبه ۰۷ مرداد ۰۰ ۲۲:۰۳
- ۴۷ بازديد
- ۰ نظر