مشكل تغذيه كودك اغلب براي مادران دغدغه بسيار زيادي ايجاد ميكند. چرا كه فرزند آنها در اين برهه زماني در سنين رشد قرار دارد و عدم دريافت مواد غذايي مناسب ميتواند به بروز مشكلات سلامتي جدي بيانجامد. به طور كلي مشكل تغذيه كودكان را ميتوان به دو دسته بدغذايي يا بياشتهايي و پرخوري و دچار شدن به چاقي دوران كودكي تقسيم كرد. پدر و مادران موظفاند براي رفع اين مشكلات به موقع اقدام كرده و از پيشروي آن جلوگيري نمايند. براي رفع بد غذايي كودك كليك كنيد.
منبع : مشكل تغذيه كودك را چگونه درمان كنيم
راه حل براي مشكل تغذيه كودك وقتي خيلي لاغر است
پس زدن غذا و بياشتهايي يكي از مشكلات تغذيهاي بسيار رايج در كودكان است. براي مثال ممكن است فرزندتان از خوردن هر غذايي استقبال نكند، تنها در برابر يك گروه غذايي خاص از خود تمايل نشان دهد و به طور كلي سليقه غذايي محدودي داشته باشد. اين امر باعث ميشود كه نتواند انواع مواد غذايي مورد نياز بدنش را به دست بياورد و در نهايت دچار لاغري و سوءتغذيه شود. در ادامه به چند توصيه براي حل اين موضوع اشاره كردهايم. براي آشنايي با نشانه هاي بي اشتهايي كودك كليك كنيد.
1- الگوي مناسبي براي فرزندتان باشد
بچهها در سنين كودكي اكثر رفتارهاي خود را از طريق يادگيري مشاهدهاي فرا ميگيرند. براي مثال وقتي كودكان ميبينند كه شما هر غذايي را نميخوريد يا در برابر بسياري از غذاها از احساس ناراحتي نشان ميدهيد، آنها نيز به سادگي اين الگوي رفتاري را تقليد كرده و ميگويند خيلي از غذاها را دوست ندارند. در نتيجه اگر به هر دليلي نظير رژيم غذايي ميخواهيد از خوردن برخي غذاها صرف نظر كنيد، بايد جلوي كودك بيشتر مراقب گفتار و رفتار خود باشيد و به عنوان يك الگوي خوب براي او عمل كنيد.
2- مشكل تغذيه كودك با زور تشديد مي شود
هرگز با روشهاي تند و برخوردهاي سخت گيرانه كودك را به خوردن غذا مجبور نكنيد. اين كار باعث ميشود كه او نسبت به وعدههاي غذايي شرطي شده و غذا خوردن را كاري عذاب آور ببيند. همين موضوع او را روز به روز بي اشتهاتر خواهد كرد.
3- به جاي تنبيه بر تشويق تمركز نماييد
اگر فرزندتان خوب غذا نميخورد او را تنبيه نكنيد. در نظر داشته باشيد كه رواشناسان تربيتي تنبيه را به عنوان آخرين گزينه براي تاثيرگذاري بر رفتار كودك ميشناسند. در نتيجه لازم است رفتار نادرست را ناديده بگيريد و بيشتر بر جنبههاي مثبت تاكيد نماييد. براي مثال به جاي اينكه دائما از بدغذايي كودكتان حرف بزنيد و به خاطر اين كار او را تنبيه كنيد، هر وقت كه او ميل خوبي به غذا نشان داد او را تشويق كرده و به او نشان دهيد كه همواره شاهد تغييرات مثبت او هستيد.
4- وعده هاي غذايي را براي كودك جذاب كنيد
براي اينكه كودك اشتهاي بيشتري نسبت به غذا داشته باشد، بايد وعدههاي غذايي را براي او جذاب كنيد. براي اين كار ميتوانيد از روشهاي مختلفي كمك بگيريد. مثلا سعي كنيد همه اعضاي خانواده هنگام وعدههاي غذايي دور هم جمع شويد و فضايي صميمانه ايجاد كنيد، ظرف غذاي مخصوص و كودكانه براي فرند خود تهيه كنيد و از او بخواهيد بشقاب خود را آنطور كه دلش ميخواهد تزئين كند. همه اين كارها به او كمك ميكنند تا بتواند ميل بيشتري نسبت به غذا پيدا كند.
5- با علل روانشناختي و جسماني بي اشتهايي آشنا باشيد
بياشتهايي و بدغذايي كودك هميشه يك مشكل رفتاري ساده نيست. بلكه اين مسئله گاهي اوقات ميتواند از يك اختلال جسمي يا روانشناختي نشات بگيرد. از همين رو اگر ميبينيد مدتهاي طولاني است كه فرزندتان از غذا خوردن لذت نميبرد، حتما از يك متخصص براي رفع او مشكل او كمك بگيريد.
براي مثال بياشتهايي ميتواند علامتي از يك اختلال اضطرابي يا افسردگي در دوران كودكي باشد. روانشناسان با بررسي وضعيت سلامت روحي و رواني كودك به شما كمك ميكنند تا از اين موضوع اطلاع پيدا كرده و به طور ريشهاي بر بياشتهايي فرزند خود غلبه نماييد.
مشكل تغذيه كودك وقتي اضافهوزن دارد
برخي كودكان با اشتهاي زياد، خودكنترلي بسيار پاييني دارند و دوست دارند همه خوراكيها را امتحان كنند. علاقه مفرط آنها به غذاهاي شيرين و چرب ميتواند مشكلات زيادي را در آينده براي آنها به همراه بياورد كه از جمله آنها بايد به چاقي، كند شدن روند رشد، بروز مشكلات دنداني و… اشاره كرد. براي اينكه بتوانيد اين شرايط را مديريت كنيد به كار بستن توصيههاي زير ميتواند تا حد زيادي به شما كمك نمايد.
1- چاقي نشانه سلامت نيست !
متاسفانه در بسياري از فرهنگها والدين فكر ميكنند هرچقدر فرزندشان تپلتر باشد، سالمتر است. اين باور غلط باعث مي شود كه مراقب الگوي تغذيه فرزندتان نباشيد و زمينه چاقي او در بزرگسالي را نيز فراهم كنيد. در همين راستا سعي كنيد به نمودار رشد و وزن ايده آل توجه كنيد و اجازه ندهيد فرزندتان بيش از حد مجاز وزن بگيرد. در همين راستا بايد در صورت مشاهده افزايش بي رويه وزن در كودك به يك متخصص مراجعه كرده و در مورد سلامت فرزندتان با او مشورت كنيد.
عكس
2- زمينه را براي تحرك بيشتر كودك فراهم كنيد
در گذشته اگر بچهها اشتهاي زيادي داشتند از سوي ديگر به دليل زندگي در خانههاي حياط دار و انجام بيشتر بازيهاي بدني كمتر دچار اضافه وزن ميشدند. اما امروزه با آپارتماني شدن اكثر ساختمانها و افزايش محبوبيت بازيهاي كامپيوتري اكثر بچهها بيشتر اوقات روز خود را بدون هيچ تحرك خاصي ميگذرانند كه همين امر باعث ميشود دچار چاقي و مشكلات سلامتي مرتبط با آن شوند.
از همين رو اگر ميبينيد فرزندتان استعداد چاقي دارد، اشتهاي زيادي از خود نشان ميدهد و اكثر اوقات پرخوري ميكند علاوه بر اصلاح الگوي تغذيه او لازم است كه تغييراتي را در سبك زندگياش به وجود بياوريد. براي مثال تلاش كنيد زمانهاي خاصي را براي انجام بازي فيزيكي با او اختصاص دهيد. اگر در محيط خانه امكان اين كار وجود ندارد از رفتن به پارك و فضاهاي سبز كمك بگيريد.
3- كودك را به خوردن غذاهاي سالم عادت بدهيد
اين شما هستيد كه از ابتدا با در اختيار گذاشتن غذاهاي مختلف سليقه غذايي فرزندتان را شكل ميدهيد. توجه داشته باشيد كه كودكان به طور طبيعي نسبت به طعم شيرين تمايل بيشتري از خود نشان ميدهند. اين علاقه نبايد باعث شود كه در بيشتر وعدهها به فرزندتان غذاي شيرين بدهيد. اين كار ميتواند زمينه بروز ديابت و انواع مشكلات سلامتي جدي را فراهم كند. سعي كنيد از همان ابتدا كه كودك غذاخور ميشود بشقاب او را از مواد غذايي سالم نظير ميوه، سبزيجات و غذاهاي كم چرب پر كنيد و او را به سبك تغذيه غلط عادت ندهيد.
4- جلوي پرخوري خودتان را بگيريد
همانطور كه در مورد بدغذايي گفته شد در زمينه پرخوري نيز والدين الگوهاي بسيار تاثير گذاري براي فرزندان خود در سنين كودكي هستند. اگر شما خود همواره در كنترل غذايتان مشكل داشته باشيد و نزد كودك بيش از حد غذا بخوريد، احتمال اينكه او نيز رفتار شما را تكرار نمايد تا حد زيادي وجود خواهد داشت.
5- از يك متخصص براي بهبود مشكل كودك كمك بگيريد
جلوگيري از پرخوريكودك در بسياري از اوقات براي پدر و مادرها كار آساني نيست. چرا كه كودك در مقابل محروم شدن از مقدار غذاي دلخواه خود ممكن است رفتارهايي نظير لجبازي، گريه و زاري از خود نشان دهد و در نتيجه اوضاع را براي والدين خود دشوار سازد. در اين شرايط كمك گرفتن از يك متخصص تغذيه و مشورت با يك روانشناس متخصص در حيطه كودك و نوجوان به شما كمك ميكند تا بتوانيد در اين شرايط بهترين واكنش را از خود نشان دهيد. براي دريافت مشاوره كودك كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه كودك ميتوانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.
منبع : مشكل تغذيه كودك را چگونه درمان كنيم
- پنجشنبه ۰۷ مرداد ۰۰ ۰۰:۳۹
- ۱۹ بازديد
- ۰ نظر