پرخوري كودكان اگر متوقف نشود آسيبهاي جبران ناپذيري به سلامت كودك وارد خواهد كرد، يكي از اين آسيبها تجمع چربي و ناتواني در كاهش وزن در بزرگسالي است. اين كودكان حتي در بزرگسالي نيز دچار مشكل اضافه وزن بوده و اين موضوع احتمال ابتلاي آنها به بيماريهاي مرتبط با چافي را افزايش خواهد داد. والدين موظفاند توجه ويژهاي بر تغذيه و رژِيم كودكشان داشته باشند. چرا كه كودكان قدرت قضاوت ناقصي دارند و پدر و مادر بايد تا زماني كه به بلوغ برسند به آنها براي حفظ سلامتي و رشد بهتر ياري برسانند. اگر نميدانيد چگونه از فرزندتان مراقبت كنيد، حتما از خدمات مشاوره كودك استفاده نماييد.
منبع : پرخوري كودكان و راه درمان پرخوري عصبي كودك
دلايل پرخوري كودكان
زمينه وراثتي
پرخوري كودك ميتواند تحت تاثير عوامل وراثتي و ژنتيكي قرار داشته باشد. والديني كه خودشان چاق هستند و پرخوري ميكنند به احتمال بيشتري كودكشان از هنگام تولد چاق هستندو پرخوري ميكند و عمدتاً اين رفتار را در سنين بعدي هم انجام ميدهد. در نتيجه ميتوان گفت يكي از علل پرخوري مربوط به مسائل زيستي كودك ميباشد.
عادات غذايي بد به دليل پرخوري كودكان
طبق نتايج مطالعات محروم كردن كودك از غذا و يا رژيم سخت براي مدت طولاني ميتواند باعث افزايش پرخوري و چاقي كودك شود. همچنين عدم رعايت وعدههاي غذايي و يا مصرف غذاهاي مضر مانند فست فود و يا غذاهاي پر چرب ميتواند ميل كودك به خوردن غذاي زياد را افزايش دهد. علاوه بر اين، بينظمي و نخوردن وعدههاي اصلي غذايي باعث ميشود تا كودك هميشه احساس گرسنگي بكند و ميل زيادي به پرخوري در وعدههاي مختلف غذايي داشته باشد.
بيشتر بخوانيد: بدغذايي كودك
فعاليت بدني
كودكاني كه فعاليت بدني زيادي انجام ميدهند، سوخت و ساز بدنشان افزايش پيدا ميكند و بيشتر ميل به پرخوري پيدا ميكنند. انجام فعاليت بدني زياد باعث مصرف كالري ميشود و در نتيجه كودك احساس گرسنگي پيدا ميكند و براي رفع گرسنگي به پرخوري روي ميآورد. خوردن غذا در وعدههاي اصلي و مصرف غذاهاي مغذي ميتواند كالري مصرف شده را بدون پرخوري زياد به بدن كودك بازگرداند.
تاثير رسانههاي اجتماعي و گروه همسالان
امروزه يكي از علل پرخوري در كودكان و يا حتي بزرگسالان تحت تاثير رسانههاي اجتماعي و گروه همسالان قرار دارد. كودكان با مشاهده اينكه برخي دوستانشان مواد غذايي مختلفي مصرف ميكنند خودشان هم ميل به پرخوري پيدا ميكنند. علاوه بر اين ميتوان نقش تبليغات را در ارتباط با اين مسئله در نظر گرفت. تبليغات مواد غذايي براي كودكان به گونهاي طراحي ميشود كه كودك با مشاهده آنها تحريك شود و ميل بيشتري به مصرف آنها پيدا ميكند. اين دسته از خوراكيها معمولاً ارزش غذايي چنداني ندارند اما به دليل ادويههاي بكار رفته در آنها كودك ميل بيشتري براي خوردن آنها پيدا ميكند.
مشاهده و الگوبرداري كودك
كودكان اكثرا اعمال و فعاليتهايشان را از طريق مشاهده والدين يا اطرافيانشان ياد ميگيرند. اگر الگوي كودك كسي باشد كه پرخوري ميكند و چاق است، تحت تاثير او قرار ميگيرد و ميل به خوردن مواد غذايي مختلف در او زياد ميشود.
پريشانيهاي روانشناختي از دلايل پرخوري كودكان
يكي از مسائل جدي و اساسي در ارتباط با پرخوري كودكان پريشانيهاي روانشناختي است. پريشانيهاي روانشناختي نظير استرس، اضطراب و افسردگي و… ارتباط نزديك و مستقيمي با پرخوري در كودكان دارند. به طور كلي كودكاني كه مشكلات هيجاني و روانشناختي را تجربه ميكنند به احتمال بيشتري به سمت پرخوري ميروند.
اختلالات خوردن
اختلالات خوردن ميتوانند يكي از عوامل اصلي پرخوري باشند. هر پرخوري را نميتوان جزئي از اختلال خوردن در نظر گرفت. به عبارتي صرفاً بر اساس پرخوري كودك نميتوان او را مبتلا به اختلال خوردن در نظر گرفت. اختلالات خوردن داراي ملاكها و معيارهايي براي تشخيص هستند كه ارزيابي و تشخيص آن بايد توسط يك متخصص انجام شود.
درمان پرخوري كودكان
دارو درماني پرخوري كودكان
در مواردي پرخوري كودك به دليل يك مشكل زيستي يا پزشكي مانند كم كاري تيروئيد است. در چنين شرايطي ميتوان از دارو درماني براي كنترل و مديريت تغذيه كودك بهره برد.
اصلاح عادات غذايي
پرخوري ميتواند با عادات غذايي بد كودك مرتبط باشد، در نتيجه با اصلاح عادات غذايي ميتوان وضعيت پرخوري كودك را مديريت كرد. همچنين اصلاح عادات غذايي والدين باعث ميشود تا كودك هم شيوه غذا خوردن خود را اصلاح كند، زيرا كه كودكان بسياري از اعمالشان را از والدين خود تقليد ميكنند. با كاهش وعدههاي غذايي به سه وعده اصلي و خوردن مواد غذايي مغذي ميتوان پرخوري كودك را مديريت كرد.
مديريت استرس و هيجانات منفي
همانطور كه پريشانيهاي روانشناختي ميتوانند به وجود آورنده و يا شدت دهنده پرخوري كودك باشند، برطرف كردن و درمان اين پريشانيهاي روانشناختي نظير استرس، هيجانات منفي، افسردگي و… ميتواند به وضعيت خوردن كودك كمك كند. با شناسايي عوامل استرسزا و عوامل به وجود آورنده هيجانات منفي كودك، ميتوان پرخوري او را كاهش داد.
ورزش كردن
ورزش براي كاهش وزن و درمان پرخوري كودك موثر است. درست است كه فعاليت بدني زياد باعث ميشود تا كودك ميل به پرخوري داشته باشد، اما اگر ورزش در كنار رژيم غذايي صحيح انجام شود ميتواند راهكار مناسبي براي كاهش وزن و رفع عادت پرخوري كودك باشد.
مراجعه به متخصص
در مجموع در ارتباط با درمان پرخوري كودك بهتر است از يك متخصص تغذيه و روانشناس كودك كمك بگيريد. زيرا پرخوري ميتواند به علل مختلفي روي دهد و درمان زماني اثربخش است كه علت مشكل به درستي مشخص شده باشد.
براي دريافت مشاوره در زمينه كودك ميتوانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.
سوالات متداول
پرخوري ميتواند به علل مختلفي روي دهد، به طور كلي مجموع عوامل زيستي، رواني و اجتماعي در پرخوري كودك نقش دارند، و نميتوان علت پرخوري كودك را تنها در مسائل روانشناختي در نظر گرفت. براي ارزيابي بيشتر در ارتباط با پرخوري فرزندتان ميتوانيد از يك متخصص تغذيه يا روانشناس كودك كمك بگيريد.
منبع : پرخوري كودكان و راه درمان پرخوري عصبي كودك
- چهارشنبه ۰۶ مرداد ۰۰ ۰۰:۵۱
- ۳۴ بازديد
- ۰ نظر