شايد ازدواج در 15 سالگي تا چند دهه پيش بسيار مرسوم بود. اما امروزه با مطرح شدن موضوع كودك همسري و پيگيري حقوق كودكان و نوجوانان بسياري از فعالين حقوق مدني به دنبال تصويب قانون منع ازدواج براي افراد زير هجدهسال هستند. چرا كه در اين سنين دختر/پسر هنوز از نظر رواني براي يك تصميم گيري مستقل آماده نيست و در بسياري از موارد قرباني اجبار و زور خانوادهها ميشود. 15 سالگي سني است كه اشتياق جنسي ظاهر ميشود و خيلي مواقع والدين نگران به انحراف كشيده شدن فرزندشان هستند. اما بايد گفت ازدواج راه حل آن نيست و براي جلوگيري از برخي مسائل بهتر است از متخصصان نوجوان كمك بگيريد.
منبع : ازدواج در 15 سالگي
علل گرايش به ازدواج در 15 سالگي
عوامل مختلفي ميتوانند در تصميمگيري براي ازدواج در سن پايين دخيل باشند كه در ادامه به چند مورد از مهمترين آنها اشاره كردهايم. براي آشنايي با معايب و مزاياي ازدواج زودهنگام كليك كنيد.
1- تجربه عشق آتشين در نوجواني
دوره نوجواني زماني است كه ميل جنسي بيدار ميشود و نوسانات هورموني به تشديد عواطف و احساسات ميانجامد. در اين شرايط كساني كه در يك رابطه عاطفي قرار ميگيرند معمولا عشق پرشوري را تجربه ميكنند كه در اصطلاح به آن عشق آتشين گفته ميشود. كساني كه درگير عشق آتشين هستند معمولا آينده نگري كمتري دارند، نميتوانند به دنبال دلايل منطقي براي تصميم خود بگردند و ميخواهند خيلي سريع براي دستيابي به احساسات خوشايندتر، زندگي مشترك خود را آغاز كنند.
اين تصميمگيري شتابزده با گذشت زمان و فروكشي هيجانات معمولا به پشيماني و بروز تعارض در زندگي زوجين ميانجامد. از همين رو بسيار اهميت دارد كه نوجوانان قبل از تصميمگيري و اقدام جدي براي ازدواج از ويژگيهاي دوره نوجواني آگاه شده و در ارتباط با يك روانشناس متخصص در حيطه كودك و نوجوان قرار بگيرند. روانشناس به آنها كمك ميكند تا با يادگيري مهارت كنترل هيجاني از تصميمهاي احساسي پيشگيري نمايند.
2- ازدواج در 15 سالگي به خاطر فقر
بررسيها نشان ميدهند كه ازدواج در 15 سالگي و به طور كل ازدواج در سنين پايين بين كساني كه از جايگاه اقتصادي و اجتماعي پايين برخوردار هستند، بيش از همه اتفاق مي افتد. اين مسئله به خصوص براي دختران بيش از همه صدق ميكند. در حقيقت در جوامع كم درآمد خانوادهها بيش از همه احتمال دارد كه دخترانشان را خيلي زود شوهر بدهند تا هزينههاي كمتري را متحمل شوند. اما از آنجايي كه ازدواج پسران هزينههاي بيشتري براي والدين به همراه دارد و همچنين پسرها نوعي نيروي كار محسوب ميشوند، اين اتفاق كمتر براي پسرها ميافتد.
3- باورهاي مذهبي
بسياري از افراد و خانوادهها به دليل باورهاي مذهبي بر ازدواج سنپايين تاكيد ميكنند. آنها بر اين باورند كه بلوغ جسماني نشانگر آمادگي دختر و پسر براي قرار گرفتن در زندگي زناشويي است و بايد به فرزندان كمك كرد كه هرچه زودتر براي ازدواج اقدام كنند. امروزه با پيشرفت علم و اهميت يافتن بلوغ رواني فشارهاي مذهبي براي ازدواج در 15 سالگي كم رنگتر شده است. با اين حال هنوز هم اين مسئله در بسياري از خانوادهها ديده ميشود.
4- زمينه فرهنگي مرتبط با ازدواج در 15 سالگي
ازدواج در 15 سالگي يا حتي سنين پايينتر از آن در برخي فرهنگها مسئلهاي رايج و جا افتاده است. در اين فرهنگها لزوما باورهاي مذهبي موجب گرايش به ازدواج در سنين پايين نميشود؛ بلكه اين مسئله ميتواند بخشي از آداب و رسوم آن فرهنگ باشد كه سالهاي سال تكرار شده است.
5- بارداري ناخواسته
در جوامعي كه روابط جنسي آزادتر است بارداري نوجوانان يكي از دغدغههاي بسيار مهم است كه ميتواند در تصميم گيري آن ها براي ازدواج نقشي مهم و اساسي ايفا كند. از همين رو بسيار اهميت دارد كه نوجوانان از پيامدهاي بارداري و درگيري در روابط جنسي محافظت نشده آگاه باشند و آموزشهاي كافي در اين زمينه دريافت نمايند.
پيامدهاي ازدواج در 15 سالگي
طبق نظر روانشناسان و ساير كارشناسان سلامت، 15 سالگي هنوز جزء دوره نوجواني محسوب ميشود. اين دوره ويژگيهاي خاص خود را دارد كه باعث ميشود احتمال بروز پيامدهاي منفي پس از ازدواج بالاتر برود. از جمله اين پيامدها ميتوان به موارد زير اشاره كرد. براي آشنايي با بهترين سن ازدواج كليك كنيد.
1- پشيمان شدن از ازدواج با بالا رفتن سن
همانطور كه گفته شد نوجوانان بيش از همه دست به تصميم گيري هيجاني ميزننند و كمتر مي توانند آينده نگري داشته باشند. همين مسئله باعث ميشود كه بسياري از عوامل مهم را هنگام ازدواج ناديده بگيرند. در اين شرايط طبيعي است كه با افزايش سن و گذر از دوران نوجواني دختر يا پسر از ازدواج خود پشيمان شود و ملاكهاي جديدي براي انتخاب همسر پيدا كنند. براي آشنايي بيشتر مقاله ملاك انتخاب همسر را بخوانيد.
2- حل و فصل نشدن بحرانهاي نوجواني
در دوره نوجواني دختر/پسر چالشها و بحرانهاي مختلفي را تجربه ميكنند. براي مثال در پي بحران هويت بايد دريابند چه كسي هستند، در زندگي چه اهدافي دارند و ميخواهند خود را چگونه تعريف كنند. بسياري از كساني كه در اين دوره ازدواج ميكنند گويي به يكباره به مرحله بزرگسالي و چالشهاي آن پا ميگذارند، بدون اينكه چالشهاي مرحله قبل را پشت سر گذاشته باشند. از همين رو ممكن است با گذشت سالها تازه به فكر اين بيافتند كه چرا علايق خود را دنبال نكردهاند و حتي در مورد هويت خود نيز نوعي سردرگمي را تجربه كنند.
3- پايين ماندن سطح تحصيلات و مهارت ها
ازدواج در بسياري از موارد دغدغههاي زيادي را به زندگي افراد وارد ميكند كه باعث ميشود درس و مدرسه را كنار بگذارند. در اين ميان عواملي نظير مخالفت مرد با تحصيل همسر نيز به اين مسئله دامن ميزند. در نتيجه بسياري از متخصصان بر اين باورند كه بهتر است افراد حداقل تحصيلات عمومي (در كشور ما ديپلم) را تا 18 سالگي پشت سر بگذارند و پس از آن براي ازدواج اقدام نمايند.
4- افزايش مواجهه با خشونت خانگي
آمارها نشان ميدهند دختراني كه در سنين پايين نظير 15 سالگي ازدواج ميكنند بيش از همه در معرض انواع خشونتهاي خانگي و سوء استفادههاي جسماني و رواني قرار دارند. اين مسئله به خصوص زماني كه اختلاف سني در ازدواج بسيار زياد است و مرد جايگاه اقتصادي و اجتماعي بالاتري دارد بيشتر ديده ميشود.
درخواست ازدواج نوجوان در 15 سالگي
علاوه بر عوامل ذكر شده، گاه با وجود مخالفت خانواده دختر يا پسر قبل از رسيدن به سن قانوني تمايل به ازدواج دارد. گاه اين تمايل براي دوست شدن و برقراري ارتباط عميق با جنس مخالف پيش ميآيد كه والدين را مستاصل ميكند. ارتباط با جنس مخالف يكي از نگرانيهاي والدين است كه باعث تنشهاي زيادي هم براي نوجوان و هم براي خانواده ميشود. از آنجا كه در اين شرايط قرار گرفتيد، بهتر است هر چه زودتر براي بررسي وضعيت و يافتن راه حل مناسب مشاوره خانواده و مشاوره نوجوان دريافت كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه ازدواج مي توانيد در هر زمان از روز براي مشاوره تلفني ازدواج با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو از طريق شماره 02166419012 تماس بگيريد.
سوالات متداول
آيا ازدواج در 15 سالگي محكوم به شكست است؟
ازدواج در سنين پايين لزوما با خطر شكست مواجه نيست، بلكه در اين شرايط ريسك خطر بالاتري وجود دارد كه لازم است قبل از اقدام جدي براي ازدواج مورد توجه قرار بگيرد.
سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد
تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل
سراسر كشور :9099070354 استان تهران :9092301539
جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري
شماره تماس با موبايل : 66419012-021
منبع : ازدواج در 15 سالگي
- دوشنبه ۰۴ مرداد ۰۰ ۲۲:۰۴
- ۳۴ بازديد
- ۰ نظر