اعتياد به متادون يكي از انواع اعتياد به مواد مخدر است كه در سالهاي اخير به دليل خاصيت درماني اين دارو و تجويز آن در كلينيكهاي ترك گسترش پيدا كرده است. اگرچه متادون به عنوان يك داروي موثر ميتواند در درمان اعتياد به ساير مواد مخدر كمك كننده باشد با اين حال نبايد از اين واقعيت غافل شويم كه اين دارو خود براي مصرف كننده، اعتياد آور بوده و مشكلاتي را به همراه داشته باشد. در اين مطلب راجع به اعتياد به متادون و نشانهها و عوارض آن صحبت خواهيم كرد. با توجه به اهميت زمان در درمان اعتياد به هرگونه ماده مخدر، اگر شما يا يكي از اطرافيانتان نشانههاي اعتياد به اين ماده را نشان ميدهد بهتر است هرچه سريعتر با يك متخصص در اين باره صحبت كنيد. جهت دريافت راهنمايي هاي لازم با مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو تماس بگيريد.
منبع : اعتياد به متادون
متادون چيست؟
متادون كه با نام تجاري دولوفين نيز در بازار موجود است يك داروي مخدر صنعتي ميباشد كه در آزمايشگاه توليد ميشود. اين دارو به عنوان يك مسكن قوي توانايي كاهش درد را دارد و براي افرادي كه دردهاي متوسط تا شديد را تجربه ميكنند مفيد خواهد بود. از ديگر كاربردهاي آن ميتوان به خاصيت متادون در درمان اعتياد به مواد مخدر مانند هروئين يا مرفين اشاره كرد. اين دارو در واقع همان گيرندههاي مغزي كه هروئين و مرفين بر روي آن عمل ميكنند را تحت تأثير قرار ميدهد و از اين طريق عوارض ناخوشايند سم زدايي اين مواد را كاهش ميدهد. با اين حال تجويز متادون بايد حتماً از نظر پزشك انجام گيرد و مصرف خودسرانه آن ميتواند باعث اعتياد بيمار به اين دارو شود.
بيشتر بخوانيد : انواع مواد مخدر | تاثيرات و مضرات انواع مواد مخدر
چرا متادون اعتيادآور است؟
اين دارو يكي از انواع داروهاي افيوني است كه در آزمايشگاهها و با الهام از تركيبات شيميايي مرفين ساخته ميشود. به همين خاطر مصرف آن درست همانند ترياك و ساير مواد افيوني باعث آرامش و يك احساس خوشايند در فرد خواهد شد. به دنبال تجربه اين لذت، فرد براي تجربه مجدد آن به سراغ مصرف متادون خواهد رفت.
از ديگر دلايلي كه براي اعتياد به متادون ميتوان عنوان كرد اين است كه با مصرف متادون براي يك دوره زماني، تغييراتي در ترشح مواد ضد درد به صورت طبيعي از مغز پيش خواهد آمد به اين معنا كه توانايي كاركرد طبيعي مغز دستخوش تغيير شده و فرد براي تجربه احساس طبيعي بودن ميبايست مرتبا مقداري از اين ماده را مصرف نمايد. در غير اين صورت نشانههاي ناخوشايند جسمي و رواني ترك اين ماده ظاهر ميشود. در اين شرايط براي جلوگيري از اين احساسات منفي، مصرف متادون ادامه پيدا خواهد كرد.
نشانههاي مصرف متادون
اگر به مصرف متادون توسط يكي از اطرافيان خود شك داريد ميتوانيد نشانههاي زير را در او كنترل نماييد. با هربار مصرف متادون و تا زماني كه اثر دارو از بين نرفته باشد شما علائم جسمي و رواني مشخصي را در فرد ميبينيد، در صورتي كه همه يا تعدادي از علائم زير در فرد مورد نظرتان وجود دارد بهتر است براي كسب اطلاعات بيشتر از يك متخصص كمك بگيريد.
- خواب آلودگي
- خشكي دهان
- تنگي نفس
- خارش بدن
- سردرد
- ناتواني در تمركز حواس
- ضربان قلب نامنظم
بيشتر بخوانيد : تست اعتياد به متادون
علائم اعتياد به متادون
وجود برخي رفتارها و علائم خاص نشان دهنده اين است كه فرد نسبت به مصرف متادون اعتياد پيدا كرده است اين علائم و رفتارها شامل موارد زير هستند. در صورت مشاهده اين رفتارها در عزيزانتان و يا اگر خودتان دچار اعتياد شده ايد حتما مقاله ترك متادون را نيز مطالعه نماييد.
افزايش ميزان مصرف
پس از مدتي استفاده از دارو، بيمار متوجه خواهد شد كه ديگر با مصرف متادون به اندازه قبل، احساس آرامش و راحتي نميكند به همين خاطر مقدار مصرف را افزايش ميدهد. اين افزايش ميزان مصرف كه به آن تحمل دارويي گفته ميشود نشان دهنده اين است كه بدن فرد نسبت به مقدار قبلي دارو مقاومت پيدا كرده و تحت تأثير آن قرار نميگيرد.
بروز نشانههاي ترك
نشانههاي ترك به اين معناست كه چنانچه ميان دو وعده مصرف فاصله زماني افزايش پيدا كند و يا مقدار مصرف كاهش داشته باشد علائم جسمي و رواني ناخوشايندي در فرد بروز پيدا خواهد كرد. اين علائم عبارتاند از سردرد، دلدرد، دردهاي عضلاني، سرد يا گرم شدن بيش از حد بدن، اضطراب، پرخاشگري، افسردگي، تب و لرز، ضعف در بينايي، بياشتهايي و بيخوابي.
جستوجوي دارو از علائم اعتياد به متادون
افرادي كه اعتياد به متادون را تجربه ميكنند معمولاً بخش قابل توجهي از زمان خود را مشغول تلاش براي پيدا كردن و استفاده از دارو هستند. اين مسئله باعث ميشود كه آنها ساير وظايف محوله مثل وظايف شغلي يا نقشي كه در خانواده دارند را كنار بگذارند.
بيشتر بخوانيد : انواع مواد اعتياد آور | آشنايي با انواع ماد هاي اعتياد آور
نشانههاي مسموميت با متادون
متادون دارويي است كه تجزيه و دفع آن از بدن به آهستگي صورت ميگيرد. به همين خاطر مقداري از آن در بدن فرد باقي مانده و در صورتي كه فرد در طي اين مدت مجدداً به مصرف دارو بپردازد علائم مسموميت ظاهر ميشود. همچنين ممكن است بيمار در يك نوبت استفاده از متادون به دليل زياده روي علائم مسموميت را نشان دهد. در ادامه اصليترين علائم مسموميت با متادون را بررسي خواهيم كرد. درصورتيكه اين علائم را در فردي مشاهده كرديد هرچه سريعتر او را به مراكز درماني برسانيد.
- سردي بدن
- كاهش ضربان قلب
- كاهش تعداد تنفس
- كاهش سطح هوشياري
- درصورتيكه مسموميت بالا باشد احتمال ايست قلبي و مرگ نيز وجود دارد.
نكته: در صورتي كه از متادون براي ترك اعتياد استفاده مي كنيد، حتما بايد تحت نظر متخصص اين كار را انجام دهيد. گاه حتي نيازي به تجويز دارو وجود ندارد، بنابراين پيش از بدتر شدن شرايط براي ترك اعتياد كليك كنيد.
درمان اعتياد به متادون
معمولاً به اين خاطر كه علائم ترك متادون ميتواند براي سلامتي فرد خطرات جدي را به همراه داشته باشد، توصيه ميشود كه ترك اين دارو زير نظر پزشك و در مراكز درماني صورت بگيرد. در فرايند ترك اعتياد به متادون معمولاً پزشكان ميزان مصرف را به تدريج كاهش ميدهند. اين مسئله باعث كاهش شدت علائم جسمي و رواني ترك ماده مخدر ميشود. درمان پزشكي تا زماني كه متادون به طور كامل از بدن فرد خارج شود و وابستگي فيزيولوژِيكي به اين ماده در بيمار باقي نمانده باشد ادامه پيدا خواهد كرد.
اهميت رواندرماني در ترك اعتياد به متادون
يكي از تجربياتي كه معمولاً افراد درگير با اعتياد به متادون و خانوادههاي آنها تجربه ميكنند شروع مجدد مصرف، پس از ترك است. اين موضوع اهميت استفاده از جلسات مشاوره رواندرماني در كنار درمانهاي طبي را نشان ميدهد. برخي از اقدامات مهم روانشناختي در زمينه ترك اعتياد به متادون را در ادامه با يكديگر بررسي خواهيم كرد.
بيشتر بخوانيد : ترك اعتياد به متادون در خانه
هشياري نسبت به نشانهها
روانشناسان با استفاده از تكنيكهاي رفتاري به فرد كمك ميكنند تا نشانههايي در محيط كه او را نسبت به مصرف مجدد تحريك ميكند شناسايي كرده و براي آنها راه چارهاي پيدا كند. براي مثال ممكن است فرد به اين نتيجه برسد كه هر بار دچار اضطراب ميشود به مصرف مواد مخدر تمايل بيشتري پيدا ميكند و يا در صورت مشاهده برنامههاي تلويزيوني در اين زمينه تمايل به مصرف در او افزايش پيدا ميكند. هنگامي كه فرد نسبت به اين علائم يا پيشايندها آگاه باشد، توانايي كنترل وي بالاتر ميرود.
آموزش راهكارهاي سازگارانهتر
پس از شناسايي پيشايندها قدم ديگري كه ميبايست براي جلوگيري از مصرف مجدد مواد مخدر برداشته شود آشنايي با راهكارهاي مناسب است. براي مثال فردي كه متوجه شده در صورت اضطراب، به مصرف مواد مخدر روي ميآورد ميبايست تكنيكهاي درماني را براي كاهش اضطراب و مديريت شرايط آموزش ببيند تا از راههاي مناسبتري با اضطراب خود روبهرو شود.
ايجاد جلسات خانواده درماني
يكي از مشكلاتي كه براي قربانيان اعتياد به متادون يا هر ماده مخدر ديگري پيش ميآيد اين است كه روابط خانوادگي و دوستانه آنها تحت تأثير اعتياد، با مشكلات جدي مواجه شده است. شايد بتوان گفت وجود همين مشكلات و نبود يك سيستم حمايتي و عاطفي مناسب ميتواند دليلي براي بازگشت مجدد فرد به سمت اعتياد باشد. در جلسات مشاوره، معمولاً روانشناسان با كمك گرفتن از اصول مشاوره خانواده سعي ميكنند تا مشكلات پيش آمده را برطرف كرده و يك سيستم حمايتي و عاطفي مناسب را مجدداً براي فرد تدارك ببينند.
كمك گرفتن از جلسات گروه درماني
شركت در جلسات گروه درماني باعث ميشود كه فرد با جمعي از افرادي آشنا شود كه مشكلاتي مشابه خودش دارند. اين موضوع ميتواند باعث افزايش انگيزه و تمايل فرد به تغيير شود و همچنين زمينه يك رابطه اجتماعي مناسبتر را براي فرد به همراه خواهد داشت.
ساير خدمات مشاوره در زمينه ترك اعتياد به متادون
ايجاد جلساتي براي افزايش انگيزه، پيدا كردن هدفهاي مناسبتر در زندگي، بررسيهاي دورهاي براي جلوگيري از ابتلا به اضطراب و افسردگي به دليل ترك مواد مخدر، از جمله ديگر راهكارهاي جلسات مشاوره براي ترك اعتياد به متادون هستند. جهت دريافت مشاوره ترك اعتياد كليك كنيد.
سؤالات متداول
آيا استفاده از متادون به عنوان مسكن ميتواند اعتيادآور باشد؟
بله؛ اگرچه متادون به عنوان يك داروي مسكن و براي كاهش درد نيز استفاده ميشود اما مصرف مداوم آن ميتواند باعث وابستگي به متادون شود.
نشانههاي مصرف متادون چيست؟
احساس خواب آلودگي، ضعف در هشياري و ناتواني در توجه و تمركز، خارش بدن، خشكي دهان و سردرد از جمله نشانههاي مصرف متادون هستند.
چطور ميتوان با مصرف مجدد متادون پس از ترك مبارزه كرد؟
كمك گرفتن از جلسات مشاوره و رواندرماني علاوه بر درمانهاي فيزيولوژيك و سم زدايي در اين راه بسيار كمك كننده خواهد بود.
سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد
تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل
سراسر كشور :9099070354 استان تهران :9092301539
جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري
شماره تماس با موبايل : 66419012-021
منبع : اعتياد به متادون
- دوشنبه ۰۴ مرداد ۰۰ ۱۳:۴۲
- ۲۹ بازديد
- ۰ نظر