تجربه اولین پریود با رسیدن بهبلوغ برای دختران رخ می دهد. بدن دختران دچار تغییرات هورمونی زیادی میشود و از مهمترین این تغییرات میتوان به اولین عادت ماهانه اشاره کرد. اولین تجربه پریود برای دختران با علائم جسمانی و روانی متعددی همراه میگردد. به طور مثال اولین قاعدگی باعث اضطراب شده و فرد خونریزی بسیار کم و لکهبینی را تجربه میکند. باید توجه داشت که تا دوسال بعد از اولین تجربه، معمولاً پریود نامنظم رخ میدهد. با این حال عوامل گوناگونی در تجربه زمان اولین پریودی نقش دارند اما آنچه که اهمیت دارد نوع رفتار مادر با فرزند دختر خود است. مادران باید بتوانند فضایی آرام و صمیمیانه فراهم کنند و اطلاعات کافی را در اختیار فرزند خود به شیوههای مختلفی قرار دهند. در ادامه بیشتر درباره این موضوع صحبت خواهیم کرد پس همراه ما باشید. برای دریافت مشاوره جنسی کلیک نمایید.
فهرست مطالب
- چرخه عادت ماهانه
- آشنایی با علائم اولین پریود | اولین پریود چگونه است؟
- مدت و طول اولین پریود
- میزان خونی که از افراد در اولین پریود خارج میشود؟
- عوامل موثر بر زمان اولین پریود
- سابقه خانوادگی
- وزن | اولین پریود
- استرس
- مصرف داروها | اولین پریود
- نحوه رفتار مادر با اولین تجربه اولین پریود دختر
- در زمان اولین پریود چه باید کرد؟
- تاثیر اولین قاعدگی روی بدن
- بهترین سن بروز اولین پربود
- با اولین پریود می توان باردار شد؟
- آمنوره یا پریود نشدن
- سخن پایانی
برای دریافت مشاوره در زمینه اولین قاعدگی میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره جنسی تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
چرخه عادت ماهانه
سن بلوغ برای دختران سرشار از تغییرات بدنی و هورمونی است. برخی از این هورمونها بدن را در یک سیکل قاعدگی برای بارداری آماده میکند. در چنین شرایطی سطح هورمون استروژن و پروژسترون افزایش مییابد و منجر به ضخیم شدن دیوار رحم میشود که محیط رحم را برای کاشت تخمک آماده میکند. پس تخمکگذاری توسط تخمدانها انجام میشود.
در این دوره تخمک به سمت لوله رحم حرکت میکند و اگر در این دوره اسپرم مرد با تخمک زنان لقاح نکند سطح هورمون کاهش مییابد و در نتیجه بارداری رخ نمیدهد، این مسئله باعث میشود تا دیواره رحم که با لایههایی ضخیم شده بود ریزش پیدا کند و این ریزش منجر به خونریزی و خروج از واژن میشود. این فرایندی است که هر ماه به طور طبیعی برای دختران و زنان در صورت عدم لقاح اسپرم با تخمک از سنین بلوغ تا دوران یائسگی رخ میدهد. برای آشنایی بیشتر با دستگاه تناسلی زنان کلیک نمایید.
آشنایی با علائم اولین پریود | اولین پریود چگونه است؟
اولین پریود معمولا برای دختران اضطراب آور است زیرا دختر هیچ تجربه مشابهای قبل از آن نداشته است. همچنین ولین تجربه پریود معمولا به نسبت سایر دفعات متفاوت میباشد. به طور میانگین دختران در سنین 11 تا 14 سالگی اولین پریود خود را تجربه میکنند. با این حال بسته به شرایط مختلف مانند بلوغ زودرس یا دیررس، سن پریود شدن میتواند در بازه 8 تا 16 سالگی هم قرار بگیرد.
خونریزی در اولین دوره پریود معمولاً بسیار کم و با لکهبینی همراه است. باید توجه داشت که تا دوسال بعد از اولین تجربه، معمولاً پریود نامنظم رخ میدهد، این مسئله نشان دهنده آن است که در این مدت ممکن است دختری چند ماه پریود نشود و یا میزان خونریزی طبیعی یا غیرطبیعی داشته باشد. عمدتاً پریودهای نامنظم و نوسانات در این دوره نشان دهنده مشکل جدی نیست و یک فرایند طبیعی میباشد.
علاوه بر مسائلی مانند تغییرات هورمونی و خونریزی در دوران عادت ماهانه، دختر با اولین پریود تغییرات و نوسانهای خلقی را هم تجربه میکند. احساس غم، افسردگی و زودرنجی و تحریکپذیری در این دوره بسیار طبیعی است و نشان دهنده مشکل خاصی نیست چراکه بعد از چند روز دوباره به حالت قبل برمیگردد. از جمله علائم دیگر قبل از اولین قاعدگی میتوان به رشد سینهها، رشد موهای ناحیه تناسلی و ترشحات واژن اشاره کرد.
حتما مقاله آشنایی با بدن زنان کلیک کنید.
مدت و طول اولین پریود
معمولا مدت و طول اولین پریود در دختران متفاوت است. اما در بیشتر موارد این زمان بین سه تا هفت روز است. گاهی شاهد طولانی تر شدن و یا کوتاه تر بودن این دوران نیز هستیم که به عوامل مختلفی بستگی دارد.
میزان خونی که از افراد در اولین پریود خارج میشود؟
معمولا در اولین پریود ، افراد خونریزی کمی داشته و رنگ خون آنها نیز صورتی یا قهوه ای است؛ یا حتی ممکن است توده هایی نیز در آن وجود داشته باشد. به مرور ممکن است خونریزی دختران سنگین تر شده و یا در همین حد باقی بماند. از طرفی بیشترین میزان خونریزی در همان دو روز ابتدایی و یا نهایتا سه روز است و بعد از آن میزان خونریزی کاهش پیدا کرده و یا حتی تبدیل به لکه بینی میشود.
عوامل موثر بر زمان اولین پریود
به طور کلی اکثر دختران بین سنین 11 تا 14 سالگی برای اولین بار دچار پریود میشوند. عوامل مختلفی بر زمان اولین تجربه پریود تاثیر گذار است که در ادامه به این موارد اشاره کردهایم.
سابقه خانوادگی
تجربه پریود میتواند تحت تاثیر ویژگیهای خانوادگی و وراثتی باشد. معمولا زمان پریود شدن دختر همانند مادرش است و این ویژگی را از او به ارث میبرد. به عنوان مثال اگر مادری در سن 15 سالگی پریود را تجربه کرده باشد به احتمال زیاد دخترش هم در همان سن اولین تجربه پریود خود را بدست میآورد.
وزن | اولین پریود
وزن میتواند بر روی تعادل هورمونی تاثیرگذار باشد. به عنوان مثال کم زنی میتواند تعادل هورمونی را برهم زند و باعث تعویق افتادن پریود شود. معمولا اگر وزن فعلی بدن 10 درصد کمتر از وضعیت وزن مورد انتظار باشد میتواند مانع فعالیت مناسب جهت قاعدگی شود. همچنین افزایش وزن و چاقی هم میتوان تجربه اولین پریود را به تاخیر بیاندازد. زمانی که تعادل هورمونها و یا تعادل چربیها برهم خورده باشد تجربه اولین قاعدگی دیرتر انجام میشود.
استرس
علاوه بر مسائل جسمانی، مسائل روانی مانند استرس هم میتوانند اولین تجربه پریود را به تاخیر بیاندازند. علت استرس هرچه که باشد میتواند منجر به تاثیر بر پریود شود. این مسئله حتی میتواند در دورههای بعدی پریود هم تاثیرگذار باشد و فقط منحصر به اولین تجربه پریود نیست.
مصرف داروها | اولین پریود
مصرف برخی از داروهای مختلف مانند داروهای ضد سرطان، تنظیم فشار خون، ضد آلرژی، داروهای ضد افسردگی و… میتواند منجر به برهم خوردن سطح هورمونها و تاخیر پریود شود. به طور کلی یکی از عوارض ناشی از داروهای مختلف تاخیر در تجربه پریود است.
حتما درباره علائم بلوغ دختر و چگونگی صحبت در این باره بخوانید.
نحوه رفتار مادر با اولین تجربه اولین پریود دختر
اگر اولین بار است که دچار پریود میشوید بهتر است این مسئله را با مادر خود درمیان بگذارید و با او صحبت کنید. به عنوان یک مادر اگر دختری دارید که از گفتگو و صحبت مستقیم در این باره خجالت میکشد میتوانید کتاب یا سیدیهای آموزشی مختلفی در اختیارش قرار دهید. مادران در هنگام اولین تجربه پریود دخترشان باید بتوانند فضایی آرام و صمیمیانه فراهم کنند و علائم و مسائل پیش آمده را برایشان توضیح دهند.
همچنین با توجه به شرایط دخترشان میتوانند در تهیه موارد و لوازم مورد نیاز این دوره مانند پد نوار بهداشتی، تامپون، کاپ قاعدگی و… به دخترشان کمک کنند و باعث کاهش خجالت و شرم دخترشان بشوند. دختران قبل از اینکه اولین دوره پریود را تجربه کنند باید نحوه استفاده از پد بهداشتی را بدانند. برای یادگیری این منظور میتوانند از مادرشان کمک بگیرند یا از آموزشهای مرتبط با این مسئله در اینترنت و کتابها استفاده کنند.
در زمان اولین پریود چه باید کرد؟
طبیعتا دختران در زمان اولین پریود دچار ترس و واهمه شده و دقیقا نمیدانند که باید چه کنند و یا همواره استرس این موضوع را دارند که دیگران متوجه آن شوند. اما باید به آنها آرامش داده و از اقداماتی که باید در این دوران انجام دهند؛ آگاه شان کنید. بهتر است دختران همواره یک لباس زیر اضافی، دستمال کاغذی، نوار بهداشتی و مسکن همراه داشته باشند. محصولات بهداشتی زیادی امروزه وجود دارد که دختران میتوانند از آنها استفاده نمایند. مانند لباس زیرهای مخصوصی که برای همین دوران است و احتمال نشتی خون را بسیار کاهش میدهد.
تاثیر اولین قاعدگی روی بدن
فراموش نکنید اولین پریود ، شما را وارد مرحله جدید از زندگی تان میکند. این بدان معناست که بدن شما آماده بارداری است و باید برای داشتن رابطه جنسی، از وسایل پیشگیری استفاده کنید و یا حتی میتوانید ازدواج کنید. در این حالت بدن، مخصوصا دستگاه تولید مثل شما نیاز به مراقبت بیشتری داشته و باید نکات بهداشتی بیشتری را رعایت کنید.
بهترین سن بروز اولین پربود
حتی در صورتی که نوجوان دختر وارد دوران بلوغ شود؛ اما بازهم ممکن است پریود نشده و دیرتر چرخه قاعدگی او آغاز شود. به طور طبیعی باید تقریبا پس از دو سال از شروع بروز نشانه های بلوغ در دختران، اولین پریود هم اتفاق بیوفتد. امروزه سن اولین قاعدگی بین 12 تا 13 سال است که عوامل مختلفی میتواند روی آن تاثیر داشته باشد.
با اولین پریود می توان باردار شد؟
این موضوع را در نظر داشته باشید که اولین پریود؛ لزوما به این معنا نیست که دختر قدرت باروری دارد. باروری تنها به تخمک گذاری بستگی دارد که ممکن است از دو ماه تا دو سال بعد از اولین پریود هم اتفاق نیوفتد.
آمنوره یا پریود نشدن
دو نوع آمنوره اولیه و ثانویه داریم. در آمنوره اولیه دختر تا سن 15 سالگی هنوز پریود نشده است و در آمنوره ثانویه، اولین پریود اتفاق افتاده اما بعد از آن به مدت سه ماه یا بیشتر پریود اتفاق نیوفتاده است. دلایلی که باعث بروز چنین حالتی میشوند؛ شامل استفاده از داروهای هورمونی، داروهای اعصاب و روان یا آلرژی، کمبود وزن، بیش از حد ورزش کردن، استرس زیاد و ابتلا به بیماری هایی مثل سندرم تخمدان پلی کیستیک است.
سخن پایانی
قطعا اولین پریود ، هرچقدر هم که دختران در مورد آن آگاه بوده و اطلاعاتی داشته باشند؛ بازهم تجربه گیج کننده ای است. چرا که دختران وارد مرحله جدید شده و ممکن است تا مدتی با این موضوع راحت نباشند. به همین دلیل بهتر است در این دوران در کنار آنها بوده و به آنها در مسائل مختلف کمک کنید. حتی برای راهنمایی آنها میتوانید از یک مشاوره جنسی نیز کمک دریافت کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اولین قاعدگی میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره جنسی تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
آیا پس از اولین تجربه پریود امکان بارداری وجود دارد؟
در اکثر موارد امکان بارداری پس از اولین تجربه پریود وجود ندارد زیرا در دورههای اولیه معمولا پریود به صورت نامنظم رخ میدهد. برای مسئله بارداری آنچه بیشتر اهمیت دارد فعال بودن وضعیت هورمونها است، یک دختر در صورت داشتن رابطه جنسی حتی بدون تجربه اولین پریود هم میتواند باردار شود به شرطی که هورمونهای زنانهاش فعال شده باشند.
چگونه میتوان درد ناشی از پریود را کاهش داد؟
درد در دوران پریودی یک واکنش طبیعی است در این دوران گرفتگی و انقباض در قسمت پایینی شکم وجود دارد. حتی برخی افراد ممکن است دچار سردرد و سرگیجه شوند. برای کاهش درد ناشی از پریود میتوان از قرصهای مسکن، درمانهای روانشناختی و کیسه آب گرم استفاده کرد.
آیا همه افراد به طور منظم پریود میشوند؟
به طور کلی همه دختران و زنان پس از سن بلوغ پریود میشوند اما در سالهای اولیه دوره پریود ممکن است کمی نامنظم باشد و این یک مسئله طبیعی است. عواملی نظیر استرس، اضطراب و بیماریهای زنانه میتواند باعث بینظمی پریود در سالهای بعد زندگی باشند.
منبع: تجربه اولین پریود
- سه شنبه ۲۵ دی ۰۳ ۱۲:۰۴
- ۱ بازديد
- ۰ نظر