فنتانیل یک مسکن بسیار قوی است که با تاثیر مستقیم بر مغز منجر به کاهش احساس درد میشود. این دارو به شکل قرص و آمپول مورد استفاده قرار میگیرد. اما افراد نمیتوانند بدون نسخه آن را از داروخانه ها تهیه نمایند. چرا که گفته میشود اثر این دارو چند برابر مخدر هروئین است و حتی در گذشته به عنوان دارویی برای بیهوشی در اتاق عمل از آن استفاده میشده. اما امروزه با دوز کمتر به عنوان یک مسکن تجویز میگردد؛ که تنها در موارد خاص و بیماری های سخت متخصصین مصرف آن را توصیه میکنند. به همین دلیل از مصرف خودسرانه آن به شدت پرهیز کرده و در این مورد حتما با متخصص مشورت نمایید. برای دریافت مشاوره تلفنی کلیک کنید.
فهرست مطالب
- موارد مصرف فنتانیل
- اشکال دارویی
- مقدار و روش مصرف فنتانیل
- مکانیسم اثر Fentanyl
- عوارض جانبی فنتانیل
- مواد منع مصرف Fentanyl
- موارد احتیاط در مورد فنتانیل
- تداخل دارویی فنتانیل با داروهای دیگر
- شرایط نگهداری فنتانیل
- سخن پایانی
برای دریافت مشاوره در زمینه فنتانیل میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی یا حضوری از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در کلینیک مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
موارد مصرف فنتانیل
فنتانیل اولین بار در سال 1960 با قدرت اثر ضد درد چند برابر هروئین به عنوان داروی هوشبری با تزریق به سیاهرگ معرفی شد. کاربرد اصلی آن در ابتدا پیش دارو و آرام بخش پیش از بیهوشی بود. امروزه هم از آن به عنوان داروی بیهوشی استفاده میشود اما کاربرد اصلی آن تسکین درد است که در موارد خاص برای بیماران با دوز کمر تجویز میشود. چرا که خاصیت این دارو چند برابر هروئین است اما برخلاف مخدرهایی مثل تریاک، مورفین و هروئین ریشه گیاهی و طبیعی ندارد و کاملا در آزمایشگاه تولید میشود.
همچنین با سرعتی بیشتر از مورفین و هروئین نیز از پوسته محافظ مغز و نخاع عبور کرده و قدرت زیادی بر روی گیرنده های مورفینی مغز دارد. برای آشنایی بیشتر با انواع داروهای اعتیادآور کلیک نمایید.
اشکال دارویی
فنتانیل را میتوان به صورت تزریقی، قرص زیر زبانی، قرص معمولی، اسپری معمولی و پچ معمولی با دوزهای مختلف استفاده کرد. مصرف هریک از این اشکال دارویی بستگی به وضعیت جسمانی و نوع بیماری فرد دارد. از این رو افراد نمیتوانند خودسرانه در این مورد تصمیم گیری نمایند.
مقدار و روش مصرف فنتانیل
برای اطلاع از چگونگی مصرف فنتانیل در ابتدا بروشور دارویی داخل بسته این دارو را به طور کامل مطالعه کرده تا اطلاعات جامعی در مورد دارو و عوارض جانبی آن کسب کنید. همچنین اگر در این مورد با سوالی روبرو شدید؛ حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
از طرفی این متخصص است که باید دوز مصرفی دارو را برای شما با توجه به وضعیتت تان تعیین کند. حتما مطابق با دستور پزشک این دارو را مصرف کرده و از کم و زیاد کردن آن به صورت ناگهانی پرهیز نمایید. برای آشنایی با انواع داروهای اعصاب و روان کلیک نمایید.
مکانیسم اثر Fentanyl
فنتانیل با اتصال به برخی از مناطق کوچک در مغز و نخاع به نام اپیوئیدی کار میکند. این دارو به این صورت منجر به کاهش درد در افراد میشود. در واقع این دارو به همان قسمت از مغز و نخاع متصل میشود که مواد مخدر متصل میشوند. از این رو میتوان نتیجه گرفت که این دارو اعتیادآور بوده و ممکن است که بعد از مدتی افراد نسبت به آن وابستگی پیدا کنند. با این تفاوت که تاثیر این مسکن از بسیاری از مخدرهای طبیعی بیشتر است و همین موضوع برخی از افراد را در مورد مصرف آن نگران میکند. برای آشنایی با علائم اعتیاد به هروئین کلیک نمایید.
عوارض جانبی فنتانیل
همه داروهای شیمیایی عوارض جانبی دارند. اما برخی از افراد بعد از مصرف آنها بروز هیچ مشکلی را گزارش نمیکنند. اما به هرحال باید در مورد مصرف آنها این موارد را در نظر داشت. همچنین این عوارض معمولا با پایان دوره درمان به صورت خود به خود از بین میروند. اما در صورتی که عوارض جانبی حتی بعد از قطع مصرف نیز ادامه یافت؛ افراد حتما باید در این زمینه با متخصص مشورت نمایند. برخی از عوارض جانبی ناشی از مصرف فنتانیل ، شامل موارد زیر است.
- خواب آلودگی و بروز مشکلات خواب
- خستگی
- سردرد و سرگیجه
- ابتلا به مشکلات تنفسی
- بروز درد در ناحیه قفسه سینه
- تغییر کردن خلق و خو
- خشکی و درد در دهان
- حالت تهوع و استفراغ
- تعریق
- کاهش فشار خون
- درد در ناحیه شکم
- بروز بثورات خارش دار
مواد منع مصرف Fentanyl
در ابتدا حتما به تاریخ انقضای فنتانیل توجه کرده در مرحله بعدی اگر واجد هریک از شرایط زیر هستید؛ حتما با متخصص مشورت کرده سپس مصرف این دارو را آغاز کنید.
????حساسیت به داروهای مختلف
????بارداری و شیردهی
????سابقه تشنج
????ابتلا به تومور مغزی
????آسیب شدید به سر
????ابتلا به مشکلات تنفسی
????فشار خون پایین
????مشکلات تیروئیدی
????ابتلا مشکلات کبدی
????مشکلات کلیوی
????دیابت
????اعتیاد به الکل یا مواد مخدر
????مشکلات آدرنال
????داشتن مشکل پروستات یا اختلال در دفع ادرار
موارد احتیاط در مورد فنتانیل
این نکته را در نظر داشته باشید که مصرف فنتانیل منجر به احساس منگی، خواب آلودگی، سرگیجه و تاری دید میشود. به همین دلیل اگر میخواهید کار حساسی انجام دهید؛ قبل از آن از خوردن این دارو پرهیز کنید.
همچنین در مدت زمان مصرف این دارو، جدا از مصرف الکل پرهیز کنید.
تداخل دارویی فنتانیل با داروهای دیگر
تداخل دارویی فنتانیل با داروهای دیگر منجر به تشدید عوارض جانبی این دارو و یا داروهای دیگر میگردد. به همین دلیل در صورتی که هرگونه داروی دیگری مصرف میکنید؛ حتی داروهای گیاهی، پزشک خود را در جریان این موضوع قرار دهید. این دارو با برخی دیگر از داروها به طور جدی تداخل دارد که شامل موارد زیر هستند.
بنزودیازپین ها
داروهای تضعیف کننده سیستم عصبی مرکزی
داروهای مهارکننده آنزیم های کبدی
داروهای ضدافسردگی
شرایط نگهداری فنتانیل
از آنجایی که این دارو عوارض جانبی زیادی داشته و یکی از مسکن های قوی محسوب میشود؛ در صورت داشتن آن در خانه و حضور دیگران باید بسیار احتیاط کنید. این دارو را به هر شکلی که هست؛ در جایی خشک و خنک و به دور از دسترس کودکان و حیوانات قرار دهید. همچنین این دارو نباید در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار گیرد.
حتما بروشور داخل جعبه این دارو را مطالعه کرده و در مورد نحوه نگهداری و مصرف آن نیز با متخصص یا داروساز مشورت نمایید.
سخن پایانی
امروزه مسکن های زیادی در بازار موجود است که اثربخشی خوبی داشته و عوارض کمی نیز دارند. اما به طور کلی بهتر است که افراد برای استفاده از آنها به صورت خودسرانه عمل نکنند. البته که از برخی از مسکن ها به طور کلی نمیتوان بدون تجویز پزشک استفاده کرد. فنتانیل نیز از این دست مسکن هاست که با اینکه اثربخشی بالایی دارد؛ اما به دلیل عوارض جانبی جدی که ایجاد میکند؛ بهتر است افراد به هیچ وجه آن را به صورت سرخود مصرف نکنند. بهتر است حتما در این مورد با متخصص مشورت نمایند.
برای دریافت مشاوره در زمینه فنتانیل میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی یا حضوری از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در کلینیک مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
فنتانیل چیست؟
مسکن بسیار قوی است که بیشتر برای اتاق بیهوشی به کار می رفته است. اما امروزه برخی آن را سوء مصرف می کنند.
- سه شنبه ۱۰ مهر ۰۳ ۱۵:۵۰
- ۱۳ بازديد
- ۰ نظر