انتخاب دوست در نوجوانی مسئله‌ای است که بیش از هر چیز دیگری در این دوران اهمیت دارد و شکل گیری هویت و شخصیت فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. چرا که افراد در این دوران بیشتر از هر کس دیگری با دوستان خود وقت می‌گذارند و اغلب ترجیح می‌دهند از آن‌ها در رفتارها و کارهای خود الگوبرداری کنند. طبیعی است که در این میان اگر فرزند شما گزینه صحیحی در انتخاب دوستان خود نداشته‌باشد و به اصطلاح گیر دوست ناباب بیافتد، آسیب‌های فراوانی را متحمل می‌شود. وظیفه‌ی والدین است تا فرزندان خود را در انتخاب دوست مناسب راهنمایی و هدایت کنند. با آگاهی از اصول تربیت نوجوان و کمک گرفتن از یک فرد متخصص می‌توانید بهترین راهنمای فرزند خود در این دوران باشید. برای دریافت نوبت مشاوره خانواده کلیک کنید.

فهرست مطالب

 

  • اهمیت و تاثیر انتخاب دوست در دوران نوجوانی
  • ویژگی های انتخاب دوست در نوجوانی
  • معیارهای لازم برای انتخاب دوست در نوجوانی
  • نقش والدین در کمک به نوجوان در انتخاب دوست
    • 1. اولین دوست نوجوان خود باشید
    • 2.شناخت و آشنایی با دوستان نوجوان
    • 3.انتخاب دوست در نوجوانی | نه گفتن را به فرزند خود بیاموزید
    • 4. قوانین را مشخص کنید
    • 5. انتخاب دوست در نوجوانی
  • انتخاب دوست در نوجوانی به صورت مجازی
  • مشکلات ناشی از انتخاب دوست در نوجوانی
  • برخی از دغدغه های والدین در زمینه انتخاب دوست در نوجوانی
  • انواع مختلف دوستان در دوران نوجوانی
    • سخن پایانی

برای دریافت مشاوره در زمینه انتخاب دوست در نوجوانی می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

اهمیت و تاثیر انتخاب دوست در دوران نوجوانی

انتخاب دوست مناسب در دوران نوجوانی از آن‌جایی اهمیت دارد که به افزایش امنیت اجتماعی و روانی نوجوان کمک می‌کند و او را در بسیاری از زمینه‌ها رشد می‌دهد. داشتن دوست و عضو بودن در گروه‌های دوستی در نوجوانی به فرد احساس تعلق داشتن می‌دهد و بر اعتماد به نفس او می‌افزاید.

داشتن دوستان سالم باعث می‌شود فرد تجربیات مثبتی در زمینه ارتباطات اجتماعی کسب کند و همین مسئله عبور از بحران‌های بلوغ روانی اجتماعی را برای او آسان‌تر می‌کند. نوجوانان در فرآیند دوست یابی با عقاید و باورهای مختلف و گوناگون مواجه می‌شوند و می‌توانند هویت مستقل خود را شکل دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه ارتباط با نوجوان‌تان حتما مشاوره نوجوان دریافت نمایید.

ویژگی های انتخاب دوست در نوجوانی

در مورد انتخاب دوست در نوجوانی خصیصه هایی وجود دارد که احتمالا در سنین دیگر شاهد آنها نخواهید بود. چرا که شکل گیری این دوستی ها اغلب شدیدتر، صمیمانه تر و حمایت کننده تر هستند. آنها بیشتر احتمال دارد که به دوستان خود وابسته شده و به دلیل نیاز به پذیرفته شدن مسائل بیشتری را بپذیرند. از طرفی امروزه ارتباطات گسترده تر و دسترسی آسان تر به نوجوانان این امکان را می‌دهد که بیشتر با دنیا ارتباط برقرار کنند.

معیارهای لازم برای انتخاب دوست در نوجوانی

از طرفی انتخاب دوست در نوجوانی نیز معیارهایی دارد که نوجوانان معمولا بر اساس آنها دوستان خود را انتخاب می‌کنند. برخی از این معیارها شامل موارد زیر هستند.

  • داشتن ارزش های مشترک با دوستان
  • پشتبانی کردن به صورت معنوی از یکدیگر
  • مسئولیت پذیری در دوران دوستی
  • یادگیری مهارت های اجتماعی در پیدا کردن دوست
  • توسعه شخصی
  • داشتن امنیت و سلامت رفتاری با وجود دوستان
  • توانمند شدن نوجوان در کنترل هیجان و احساسات
  • یادگیری روحیه پذیرش تفاوت ها

نقش والدین در کمک به نوجوان در انتخاب دوست

 

اغلب افراد در دوران نوجوانی تمایل دارند به شیوه‌ی مستقلانه‌ای برای روابط خود وانتخاب اطرافیانشان عمل کنند. اما با این حال هنوز هم به حمایت و راهنمایی‌های والدین در انتخاب دوست در نوجوانی نیاز دارند. در شرایطی که بسیاری از والدین نمی‌دانند چگونه در فرآیند دوست یابی به نوجوان خود کمک کنند، راهکارهای زیر می‌توانند کمک کننده باشند:

1. اولین دوست نوجوان خود باشید

اولین کاری که باید انجام دهید این است که ارتباطات مثبتی با فرزند خود برقرار کنید و اولین دوست صمیمی او باشید؛ چرا که روابط صمیمانه‌ی فرزندان با والدینشان زمینه را برای شکل دهی روابط دوستی سالم‌تر فراهم می‌کند. علاوه بر این اگر رابطه‌ی خوبی با فرزند خود داشته‌باشید، حرف شنوی و پذیرش بیشتری نسبت به راهنمایی‌ها و توصیه‌هایتان خواهد داشت.

در دوران نوجوانی که فرزندتان روحیه حساس‌تری دارد، شما نیز انعطاف‌پذیری خود را در برابر آن‌ها افزایش دهید و سعی کنید روابط نزدیک‌تری با آن‌ها برقرار نمایید. برای حل تعارضات و اختلافات والد و فرزندی و بهبود روابط میان خود می‌توانید از روانشناس نوجوان و یا مشاوره خانواده کمک بگیرید. برای کسب اطلاعات در زمینه روانشناسی نوجوان کلیک کنید.

2.شناخت و آشنایی با دوستان نوجوان

معمولا والدین می‌ترسند که فرزندشان دوستان ناباب پیدا کند و تحت تأثیر رفتارهای ناپسند او قرار بگیرد. به همین دلیل توصیه می‌کنیم بر دوستان فرزند خود نظارت غیرمستقیم داشته‌باشید. سعی کنید دوستان او را کامل بشناسید. برای کمک به انتخاب دوست در نوجوانی فرزندتان یک مهمانی ترتیب دهید و همسالان و همکلاسی‌های او را به خانه‌تان دعوت کنید. با این کار می‌توانید رفتارهای آن‌ها را به دقت بررسی کنید و ببینید آیا دوستان مناسبی برای فرزندتان هستند یا خیر.

3.انتخاب دوست در نوجوانی | نه گفتن را به فرزند خود بیاموزید

برای آنکه فرزند نوجوانتان بتواند در ارتباطات خود با دوستانش بهتر و سالم‌تر عمل کند و در برابر وسوسه‌ها و پیشنهادات نابهنجار برخی از آن‌ها مقاومت کند، باید مهارت نه گفتن و جرأت‌ورزی را به او یاد دهید. این مهارت‌ را با الگوپذیری از شما نیز یاد می‌گیرند، بنابراین سعی کنید الگوی مناسبی برای او باشید. یادگیری این مهارت به فرد کمک می‌کند اعتماد به نفس خود را بالا ببرد و احساس کارآمدی داشته‌باشد. از این رو با حفظ استقلال خویش در برابر دیگران می‌تواند پیشنهادات ناسالم آن‌ها را رد کند. برای آشنایی بیشتر با انواع مشکلات نوجوانی کلیک نمایید.

4. قوانین را مشخص کنید

برای این که فرزند نوجوان تان بتواند دوستان مناسبی انتخاب کند، لازم است قوانینی را برای او در نظر بگیرید. در صورتی که برای فرزند خود چهارچوب‌ها و قوانین را به طور واضح توضیح ‌دهید و خود نیز به آن‌ها عمل کنید، نمی‌تواند خارج از قوانین رفتار کند. میزان صمیمیت در روابط والدین و فرزندان بر اثر بخشی و پیروی از قوانین تأثیر انکارناپذیری دارد. توجه داشته‌باشید که این قوانین نباید خشک باشند.

هنگامی که نوجوان به اعتقادات و ارزش‌های خانوادگی پایبند باشد، در انتخاب دوستان حتی در نوجوانی خود دقت بیشتری به خرج می‌دهد. این موضوع را به او آموزش دهید که دوست هرکس بیانگر نوع شخصیت اوست و باید دوستی برای خود انتخاب کند که بیشترین وجه اشتراک را با ارزش‌های او داشته‌باشد. برای اطلاع از چگونگی تاثیر دوست در نوجوانی کلیک نمایید.

5. انتخاب دوست در نوجوانی

به جای تمرکز کردن بر امور منفی و نبایدهای روابط دوستی فرزندتان، سعی کنید به جنبه‌های مثبت روابط او توجه کنید. با تمرکز کردن بر رفتارهای مثبت فرزند خود می‌توانید به او کمک کنید تا رفتارهای اجتماعی مناسب‌تری را در خود پرورش دهد. او را مدام تشویق کنید و برایش حامی باشید. در مورد روابط امن و رفتارهای مناسب فرزندتان به او بازخوردهای مثبت بدهید و رفتارهایش را با پاداش‌‌های کلامی و یا بغل کردن و خریدن یک چیز جزئی تقویت کنید. این سبک تربیتی به طور خودکار احتمال انتخاب‌های نادرست او را کاهش می‌دهد.

انتخاب دوست در نوجوانی به صورت مجازی

همانطور که پیش تر هم به آن اشاره شد؛ یکی از انواع دوستی هایی که امروزه وجود دارد و در گذشته امکان آن فراهم نبود، انتخاب دوست در نوجوانی به صورت مجازی است. از طرفی گاهی برخی از نوجوانان به دلیل عدم توانایی در برقراری ارتباط با دیگران و یا حضور نیافتن در جمع های مختلف بیشتر تمایل دارند تا از این طریق با دیگران معاشرت کنند. ممکن است این موضوع تا حدی والدین شان را نگران کند. اما باید بدانید که در دنیای مدرن یکی از روش های دوست یابی همین است.

مشکلات ناشی از انتخاب دوست در نوجوانی

 

گاهی در فرایند انتخاب دوست در نوجوانی مشکلات و موانعی وجود دارد که باعث می‌شوند نوجوانان نتوانند به درستی اینکار را انجام دهند و یا حتی تنهایی را ترجیح دهند. برای مثال بیشتر نوجوانان به دلیل مسائلی که تجربه می‌کنند؛ مبتلا به اضطراب اجتماعی هستند و شاید به همین دلیل نتوانند دوستی های بادوام و با کیفیتی با همسالان خود شکل دهند. یکی دیگر از چالش هایی که در مورد دوست یابی در این دوران ایجاد می‌شود؛ نقل مکان و جابه جایی محل زندگی نوجوان است. کم بودن فرصت ها و مشکل در اعتماد کردن به دیگران نیز از موضوعاتی هستند که باید در مورد نوجوانان به آنها توجه داشت.

برخی از دغدغه های والدین در زمینه انتخاب دوست در نوجوانی

در مورد انتخاب دوست در نوجوانی ، احتمالا جملات مشخصی را از والدین می‌شنویم. آنها نگران فرزند نوجوان خود و آینده او بوده و به همین دلیل تا حدی در این مورد حق دارند. اما باید بدانند که هیچ مشکل جدی در مورد فرزندشان وجود نداشته و تا حد زیادی این موضوعات طبیعی هستند.

فرزندم هیچ دوستی ندارد و نمی‌تواند با دیگران ارتباط بگیرد

فرزند نوجوانم با افراد درستی دوست نمی‌شود

نگران تغییر کردن رفتار فرزند نوجوانم هستم

فرزندم با افراد بزرگتر از خود دوست می‌شود

انواع مختلف دوستان در دوران نوجوانی

نوجوانان در این دوران الگوهای مشخصی در دوست یابی دارند. برخی از این انواع دوست یابی شامل موارد زیر هستند.

  • بهترین و صمیمی ترین دوستان
  • آشنایان
  • همکلاسی های نوجوان
  • همکاران آنها
  • هم تیمی در گروه های مختلف
  • روابط عاطفی

سخن پایانی

نقش دوستان در دوران نوجوانی بسیار اساسی و مهم است از این رو نباید از کنار موضوع انتخاب دوست در نوجوانی به راحتی گذشت. والدین و حتی معلمین باید در این مورد آموزش های لازم را به نوجوانان داده و در صورت لزوم به آنها کمک کنند. از طرفی خود نوجوان نیز بهتر است در این زمینه تلاش خود را کرده و حتما از یک روانشناس کمک بگیرد.

برای دریافت مشاوره در زمینه انتخاب دوست در نوجوانی می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

سوالات متداول

چرا انتخاب دوست در نوجوانی از اهمیت بسیاری برخوردار است؟

داشتن روابط گسترده و دوستان سالم امنیت روانی و اجتماعی نوجوان را تأمین می‌کند و منجر به افزایش اعتماد به نفس او می‌شود. در فرآیند دوست یابی فرد با باورها و عقاید مختلف آشنا شده و می‌تواند هویت مستقل خود را پیدا کند.

چگونه می‌توانم فرزندم را از دوستان ناباب دورنگه دارم؟

امر و نهی مستقیم به نوجوان باعث ایجاد نوعی مقاومت در او و در نتیجه سرپیچی کردن از حرف‌هایتان می‌شود. در این وضعیت احتمال بیشتری دارد که به سمت دوست ناباب بروند. بنابراین سعی کنید رابطه خود را با فرزند نوجواناتان صمیمانه‌تر کنید و دوستان فرزند خود و خانواده‌ی آن‌ها را بشناسید.

 

منبع: انتخاب دوست در نوجوانی

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.