سينه خيز رفتن نوزاد يكي از اولين حركات نوزادان است كه نشاندهنده رشد سالم آنان ميباشد. اولين جست و خيز كودك براي كشف محيط اطرافش با وارونه شدن به سمت شكم و تكان دادن دست و پاها همراه است. در ابتدا كودك نسبت به حركت خويش اختيار چنداني ندارد و به طور غير ارادي اقدام به تكان دادنشان ميكند. اما كم كم نسبت به حركات خود كنترل بيشتري اعمال كرده و قادر به حفظ تعادل خود خواهد بود. برخي از مادران نسبت به سينه خيز رفتن نوزاد خود حساس هستند و اگر كوچكترين وقفه زماني رخ دهد و سينه خيز رفتن نوزاد با تاخير انجام گيرد، دچار نگراني ميشوند. با آگاهي از علل به تعويق افتادن و راههاي تشويق كودك ميتوانيد به فرزند خود در سينه خيز رفتن كمك كنيد.
منبع : سينه خيز رفتن نوزاد
زمان شروع سينه خيز رفتن نوزاد
به طور معمول كودكان از 2 تا 3 ماهگي ياد ميگيرند كه روي زمين غلط بزنند. اين غلط زدن در 5 ماهگي پيشرفتهتر شده و باعث ميشود نوزاد به شكم خوابيده و شكم خود را روز زمين بكشاند. در واقع غلط زدن پيش نياز حركت سينه خيز در نوزاد است. با گذشت ماه پنجم و آغاز ماه ششم، بازوهاي كودك توان بيشتري پيدا كرده و او قادر است دستهاي خود را به عنوان تكيه گاه قرار دهد و شكم خود را از سطح زمين بالاتر قرار دهد.
بيشتر بخوانيد: نشانه هاي سلامت نوزاد
علل تاخير در سينه خيز رفتن كودك
تاخير در سينه خيز رفتن كودك به دلايل مختلفي اتفاق ميافتد كه برخي از آنها به شرح زير هستند:
1. گذاشتن كودك در گهواره و روروك ربراي مدت زمان طولاني
براي اينكه كودك بتواند عضلههاي مقاومتري داشته باشد بايد به اندازه كافي فضا براي حركت دست و پا فراهم باشد. وقتي كودك در گهواره قرار دارد، نميتواند به آساني دست و پاي خود را حركت دهد و براي كشف كردن محيط اطراف حركات آزادانهاي داشته باشد.
2. سينه خيز رفتن نوزاد | در آغوش گرفتن بيش از اندازه نوزاد
به صرف اينكه نوزاد نميتواند حركت كند و اين طرف و آن طرف برود، نبايد مداوم او را بغل كرد. زيرا در آغوش كشيدن بيش از اندازه، روند رشد حركتي او را كاهش ميدهد و عضلهايش ضعيف ميمانند.
3. ترس والدين
برخي والدين به خصوص پدر و مادرهاي جوان نسبت به اينكه نوزاد به حالت دمر بخوابد، ترس شديدي دارند و فكر ميكنند اين حالت باعث خفگي نوزاد ميشود. به همين دليل سريعا نوزاد را به حالت عادي بر ميگردانند. با اين اقدام والدين، نوزاد از يادگيري مهارتهاي حركتي مناسب مانند سينه خيز رفتن باز ميماند. براي كاهش ترس خود در اين زمينه ميتوانيد از مشاوره كودك كمك بگيريد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه مشاوره كودك كليك كنيد.
4. سينه خيز رفتن نوزاد | كف پاي صاف
اگر كودك داراي كف پاي صاف باشد هنگام سينه خيز رفتن به طور نا خودآگاه مچ پاي خود را در حالت خميده قرار ميدهد. به همين دليل سينه خيز رفتن و حركات چهار دست و پا براي او سخت ميشود.
بيشتر بخوانيد: رشد كودك يك ساله
راههاي كمك به كودك براي سينه خيز رفتن
قبل از اينكه روشهاي ساده و خانگي كمك به سينه خيز رفتن نوزادتان را فرا بگيريد، بهتر است در نظر داشته باشيد اين روشها بيشتر براي كودكاني كاربرد دارند كه دچار بيماريهاي زمينهاي نيستند و مشكلات جسمي در آنها ديده نميشود. در صورت وجود مشكلات جسمي و بيماريهاي خاص در نوزاد خود حتما از كادر درماني كمك بگيريد. در ادامه به روشهاي مختلف جهت كمك به سينه خيز كردن كودك اشاره ميكنيم:
1. بلند كردن سر كودك
يك راه بسيار ساده براي ترغيب كودك به سينه خيز رفتن اين است كه در حالي كه كودك بر روي شكم خوابيده، سر او را به سمت بالا بگيريد. با اين حركت دست و پاها در ارتفاع بيشتري از كف زمين قرار ميگيرند و ميتوانند حركات آزادانهاي داشته باشند.
2. سينه خيز رفتن نوزاد | ايجاد انگيزه
براي اين منظور ميتوانيد چند اسباب بازي رنگي در فاصله كمي از كودك بگذاريد و او را به سمت شكم بچرخانيد. به نحوي كه روبه روي اسباب بازيهاي رنگي قرار بگيرد و سعي در گرفتن آنها نمايد. اين اقدام به ويژه زماني كه اسباب بازي متحرك باشد، نتيجه بخشتر خواهد بود.
3. كاهش مدت زمان قرار گرفتن نوزاد در روروك
وقتي كودك در طولاني مدت از روروك استفاده كند و به جهات مختلف حركت نمايد، در فعاليتهاي زميني مانند سينه خيز رفتن، رشد حركتي لازم را به دست نميآورد. غلت زدن روي زمين كمك زيادي به رشد ماهيچههاي حركتي نوزاد ميكند و روند سينه خيز رفتن را تسريع ميبخشد.
4. شيب ملايم
يك روش بسيار ساده ديگر براي كمك به نوزاداني كه دچار تاخير در سينه خيز رفتن هستند، اين است كه آنها را روي يك شيب ملايم قرار دهيد. به اين ترتيب كودك به سمت پايين سر ميخورد و دست و پاي خود را حركت ميدهد (دقت داشته باشيد كه شيب بايد بسيار ملايم و حداقل 20 سانتي متر ارتفاع داشته باشد.)
5. سينه خيز رفتن نوزاد | تمرينات ورزشي سبك
براي اينكه كودك فرايند سينه خيز رفتن را ياد بگيرد، بهتر است ماهيچههاي حركتي او را از طريق تمرينات ورزشي سبك تقويت كنيد. براي اينكار بهتر است دست و پاهاي مخالف را به طور همزمان حركت دهيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه كودك ميتوانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.
سوالات متداول
آيا ممكن است تاخير در سينه خيز رفتن كودك به دليل مشكلات جسماني باشد؟
بله؛ كف پاي صاف، عضلات ضعيف و تاخير در مراحل رشدي از دلايل جسماني سينه خ
منبع : سينه خيز رفتن نوزاد
- جمعه ۰۱ مرداد ۰۰ ۲۲:۴۴
- ۲۵ بازديد
- ۰ نظر