گوشه گيري و انزواطلبي از آن دسته ويژگيهايي است كه علاوه بر خود فرد اطرافيان او را هم آزار ميدهد. شايد شما هم از آن دسته افرادي باشيد كه دوست دارند با ديگران ارتباط برقرار كنند اما خجالت ميكشند يا ممكن است بهطوركلي از رابطه با ديگران منصرف شده باشيد و دلتان بخواهد تنها بمانيد و يا تصور كنيد دلتان ميخواهد به يك مهماني برويد اما همسرتان تمايلي به آمدن ندارد. يا فرزندتان ترجيح ميدهد بيشتر وقتش را بدون شما و بهتنهايي بگذراند. اين شرايط حتماً شما را كسل و خسته خواهد كرد. به همين خاطر درصورتيكه نشانه هاي گوشه گيري را در خود يا هر يك از اطرافيان ميبينيد بهتر است براي تغيير شرايط از يك مشاور كمك بگيريد.
منبع : گوشه گيري و انزوا طلبي چه علل و عوارضي دارد
تعريف گوشه گيري و انزوا طلبي چيست؟
همانطور كه گفتيم آنهايي كه تمايل به گوشه نشيني و انزوا دارند معمولاً از جمعها گريزان هستند. روانشناسان بهطوركلي گوشهنشينها را به دو دسته تقسيم ميكنند:
- آنهايي كه دلشان نميخواهد با ديگران ارتباط داشته باشند.
- آنهايي كه ميخواهند ولي نميتوانند ارتباط برقرار كنند.
تفاوت اين دو گروه بيشتر از همه در جمعهايي است كه شركت ميكنند. گروه اول معمولاً دوستان بسيار محدودي دارند و ترجيح ميدهند هميشه از ديگران دور باشند. اما گروه دوم بهتدريج كه با جمعي آشنا ميشوند دست از گوشهنشيني برميدارند و با ديگران ارتباط برقرار ميكنند. با همه اينها گوشهگيري به هر دليلي باشد ناراحتكننده است و به همين خاطر ميبايست فكري به حال اين رفتار بكنيد.
بيشتر بخوانيد : انواع افسردگي
نشانه هاي گوشه گيري و انزوا طلبي
- اكثر ساعات روز و هفته را بهتنهايي ميگذراند و بودن در ميان جمع برايش ناراحتكننده است.
- اگر مجبور باشد گوشه گيري و انزوا طلبي چه علل و عوارضي دارد در جمعي شركت كند معمولاً تنهاست و در اولين فرصت جمع را ترك ميكند.
- دوستان محدودي دارد
- بهسختي به ديگران اطمينان ميكند
- حساسيت بالايي نسبت به طرد شدن از طرف ديگران دارد
- نسبت به انتقاد يا هر كلامي كه بوي بيمهري بدهد بسيار حساس است
- معمولاً با ديگران ارتباط برقرار نميكند و نسبت به روابط اجتماعي بدبين است.
تفاوت گوشه گيري و درونگرايي
خيليها شخصيتهاي درونگرا را با گوشه گيرها يكي ميدانند. شايد درونگراها تنها بودن را دوست داشته باشند اما گوشه گير نيستند. كساني كه شخصيت درونگرا دارند در برقراري ارتباط با ديگران مشكلي ندارند اما ترجيح ميدهند بيشتر زمانشان را براي خود بگذرانند. درحاليكه گوشهگيرها از اينكه در جمع باشند ناراضي هستند و دلشان ميخواهد هرچه سريعتر از اين شرايط فرار كنند. يك نكته ديگر اين است كه درونگرايي بخشي از شخصيت يك نفر است و او را ناراحت نميكند. اما گوشه گيري در اغلب اوقات همراه با افكار منفي يا اضطراب و نگراني است.
علت و دلايل گوشه گيري
گوشه گيري و انزواطلبي ميتواند دلايل بسياري داشته باشد. گاهي اوقات هم مجموعهاي از دلايل باعث گوشه گيري يك نفر ميشوند. مهمترين اين دلايل عبارتند از:
ارتباط گوشه گيري با افسردگي و اضطراب
يكي از رايجترين دلايل گوشهگير شدن افسردگي و اضطراب است. در اين شرايط هجوم افكار منفي، احساسات ناراحتكننده يا اضطرابآور آنقدر زياد است كه نميتوانيد حضور در يك جمع را تحمل كنيد. اين بيماران ترجيح ميدهند اكثر وقت خود را تنها باشند. زيرا تمام ظرفيت ذهن آنها درگير موضوعاتي است كه به آن فكر ميكنند. اگر در كنار گوشهنشيني نشانههاي ديگري از افسردگي يا اضطراب را هم در خود احساس ميكنيد بهتر است با يك مشاور راجع به اين موضوع صحبت كنيد. براي آشنايي با نشانه هاي افسردگي كليك كنيد.
تجربههاي تلخ
وجود تجربههاي تلخ بهخصوص در دوران كودكي ميتواند دليلي براي گوشه گيري باشد. كساني كه با اين دلايل منزوي شدهاند معمولاً براي مدت طولاني درگير آن خواهند شد. هنگاميكه يك نفر در هر دورهاي از زندگي اعضاي مهم خانواده خود را از دست ميدهد درگير اين باور منفي ميشود كه ديگران براي او باقي نخواهند ماند. اين باور بسياري از مواقع باعث ميشود آنها بخواهند از هر جمعي دوري كنند. زيرا باور كردهاند كه نهايتاً بايد از ديگران جدا شوند. پس عاقلانهتر اين است كه از ابتدا از هر صميميتي دوري كنند.
اعتمادبهنفس پايين
اضطراب اجتماعي، اعتمادبهنفس پايين، خجالت كشيدن از صحبت كردن يا هر چيز ديگري كه اسمش را ميگذاريد ميتواند يكي از دلايل گوشه گيري باشد. كساني كه به اين دليل از ديگران فاصله ميگيرند اتفاقاً به برقراري رابطه با ديگران بسيار علاقه دارند. اما احساس ميكنند ممكن است ديگران آنها را دوست نداشته باشند و مسخرهشان كنند. به همين خاطر سعي ميكنند تا از جمع فاصله بگيرند.
بيماريهاي رواني
يكي از دلايل نادر اما بسيار جدي گوشه گيري بيماريهايي مثل اختلال شخصيت اسكيزوئيد يا اوتيسم است. بيماران درگير با اين بيماريها معمولاً از ارتباط فراري هستند. آنها ترجيح ميدهند تنها باشند و از اين تنهايي لذت ميبرند. بهتر است بدانيد كساني كه درگير اين بيماريها هستند بسيار سخت تغيير ميكنند و حضور در جمع بههيچعنوان براي آنها خوشايند نيست. به همين خاطر شايد بهتر باشد از اصرار كردن به آنها دست بكشيد.
راههاي درمان گوشه گيري
دلايل را تشخيص دهيد
اولين و مهمترين قدم براي از بين بردن هر مشكلي پيدا كردن علت است. آيا افسردگي باعث شده بخواهيد تنها باشيد؟ آيا از بودن در جمع خجالت ميكشيد؟ يا از آن دسته آدمها هستيد كه بعد از يك شكست تصميم گرفتند عطاي رابطه صميمانه را به لقاي آن ببخشند؟ وقتي دليل گوشهگيري را پيدا كرديد ميتوانيد متناسب با آن به دنبال راهكار بگرديد.
قدمبهقدم برنامهريزي كنيد
به خاطر داشته باشيد شما نميتوانيد تصميم بگيريد كه از فردا ديگر گوشهگير نباشيد. اين عادت در شما در طي يك مدت طولاني ايجاد شده و برطرف كردن آن به همان اندازه يا حتي بيشتر زمان ميخواهد. پس بهتر است براي ترك كردن اين عادت قدمبهقدم برنامهريزي كنيد. براي مثال در اولين قدم با يك دوست صميمي قرار بگذاريد. بهتدريج اين جمع را بزرگتر كنيد يا با افراد جديدتر رابطه برقرار كنيد. هر زمان كه احساس كرديد مقداري پيشرفت داشتهايد قدم بعدي را براي تغيير برداريد.
افكار منفي را شناسايي كنيد
گاهي اوقات افكار منفي مثل ترس از طرد شدن، مسخره شدن و يا دوست داشتني نبودن باعث ميشود از جمعها دوري كنيد. بهتر است براي مدتي افكارتان را زير نظر بگيريد و اين باورهاي منفي را شناسايي كنيد. سپس سعي كنيد با خود به اين سؤال پاسخ دهيد كه واقعاً افكارتان تا چه حد واقعي هستند؟ اگر اينها را از زبان يك نفر ديگر ميشنيديد به او چه ميگفتيد؟ سعي كنيد باورهاي جديدي را جايگزين افكار منفي قبلي كنيد.
از يك مشاور كمك بگيريد
خيلي اوقات ما ميدانيم كه رفتارمان اشتباه است اما راهي براي تغيير پيدا نميكنيم. يا نميتوانيم بهتنهايي تغيير كنيم. در اين شرايط بهتر است از يك مشاور كمك بگيريد. مشاور دليل گوشهگيري و مشكلات شما و همينطور راهكارهايي براي تغيير دادن افكار و رفتارتان را به شما آموزش خواهد داد. بعضي از ما نياز داريم تا اصول ارتباط برقرار كردن با ديگران را ياد بگيريم. گاهي متوجه اين نيستيم كه رفتار بد خودمان يا افكار منفي كه در سر داريم باعث شده تا ديگران از ما فاصله بگيرند. در همه اين شرايط مشاورين با بررسي اوضاع پيشآمده دلايل را مشخص ميكنند و بهترين راهكار را به شما آموزش خواهند داد. در ابتدا پيشنهاد ميشود مشاوره افسردگي نيز بگيريد.
براي دريافت مشاوره در زمينه افسردگي مي توانيد در هر زمان از روز براي مشاوره تلفني با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو از طريق شماره 02166419012 تماس بگيريد.
سؤالات متداول
چه دلايلي براي گوشهگيري وجود دارد؟
بيماريهاي روحي، خاطرات تلخ و ترس از برقراري رابطه با ديگران همگي از دلايل گوشهگيري هستند.
چطور ميتوانم براي برقراري رابطه اجتماعي برنامهريزي كنم؟
مهمترين چيز اين است كه يك برنامهريزي داشته باشيد و از سادهترين و كوچكترين رفتارها به سمت رفتارهاي بزرگتر برويد. بهتر است به افكارتان نيز توجه داشته باشيد و افكار منفي را تغيير دهيد.
براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد
آخرين تحقيقات علمي روانشناسي
ورود به صفحه
سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد
تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل
سراسر كشور :9099070354 استان تهران :9092301539
جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري
شماره تماس با موبايل : 09397993559
منبع : گوشه گيري و انزوا طلبي چه علل و عوارضي دارد
- یکشنبه ۱۴ شهریور ۰۰ ۰۹:۵۲
- ۹۸ بازديد
- ۰ نظر