سندرم خستگي مزمن اختلالي روانشناختي است كه مشخصه آن فقدان انرژي و خستگي مفرط است به طوري كه اين خستگي با گذشت زمان و استراحت نيز برطرف نميشود. متخصصان هنوز علت دقيق بروز اين مشكل را پيدا نكردهاند اما براين باورند كه سندروم خستگي مزمن ميتواند از تعامل فاكتورهاي زيستي و رواني مختلف ايجاد شود. در اكثر موارد فشارهاي شغلي، درگيري با بيماريهاي مزمن و تجربه استرسهاي طولاني مدت در بروز اين سندروم نقش دارند. در ادامه علائم، علل و روش هاي درمان خستگيمزمن را مورد بررسي قرار دادهايم. براي كسب اطلاعات بيشتر تا انتها همراه ما باشيد. براي آشنايي با انواع اختلالات خواب و عوارض آن كليك كنيد.
منبع : سندرم خستگي مزمن
آشنايي با علائم و نشانه هاي سندروم خستگي مزمن
سندروم خستگي مزمن نوعي مشكل روانشناختي است كه مشخصه اصلي آن احساس خستگي مفرط و فقدان انرژي است. زماني تشخيص خستگي مزمن از جانب متخصصان مطرح ميشود كه مشكل بيمار از مسائل طبي نظير كم خوني يا فقر آهن نشات نگرفته باشد. همچنين خستگي مزمن با خستگيهايي كه در ساير شرايط اتفاق ميافتند متفاوت است. به طوري كه تحت تاثير مشكلات جسماني بدتر ميشود اما با استراحت بهبود نمييابد. ساير علائمي كه در اين سندرم مشاهده ميشود موارد زير را در برميگيرد.
- بروز مشكلاتي در حافظه
- از دست دادن تمركز
- سردردهاي مكرر
- گلو درد
- بزرگ شدن غدد لنفاوي در ناحيه زير بغل يا گردن
- تجربه دردهاي عضلاني و مفصلي بدون دليل
- سرگيجهاي كه با حركت از حالت خوابيده يا نشسته به حالت ايستاده بدتر ميشود
- عدم احساس سرزندگي پس از بيدار شدن از خواب (با وجود ساعات خواب كافي)
- احساس خستگي بيش از حد بعد از فعاليتهاي بدني
علل بروز سندرم خستگي مزمن
علت دقيق بروز سندرم خستگي مزمن مشخص نيست با اين حال متخصصان براي مفهوم پردازي اين مشكل علل و عوامل مختلفي را دخيل ميدانند كه از جمله آنها ميتوان به ويروسها، ضعيف بودن سيستم ايمني، مشكلات هورموني، درگيري با استرسهاي مزمن يا شديد را مثال زد. همچنين ممكن است برخي افراد از نظر ژنتيكي در برابر خستگي مزمن آسيب پذيرتر باشند. در اكثر موارد اين سندروم در اثر تعامل فاكتورهاي زيستي و روانشناختي مختلف پديد ميآيد.
بيشتر بخوانيد : علت بي خوابي
عوامل خطر بروز سندرم خستگي مزمن
وجود برخي عوامل دروني ميتواند ريسك بروز سندروم خستگيمزمن را تا حد زيادي افزايش دهد كه از جمله مهمترين آنها ميتوان به سن و جنسيت اشاره كرد. در واقع پژوهشها نشان ميدهند كه زنان، به خصوص در سنين جواني تا ميانسالي بيش از ديگران احتمال دارد كه درگير سندروم خستگي مزمن شوند.
روش هاي درمان سندرم خستگي مزمن
تاكنون يك درمان خاص براي درمان قطعي سندروم خستگي مزمن پيشنهاد نشده است. در عوض متخصصين بر اين باورند كه بايد براي هر بيمار متناسب با نيازهاي منحصر به فردي كه دارد يك برنامه درماني در نظر گرفت. از جمله اقداماتي كه به طور كل براي بهبود علائم خستگي مزمن پيشنهاد ميشوند بايد به موارد زير اشاره كرد.
1- ايجاد تغييراتي در سبك زندگي
براي درمان فقدان انرژي اگر يك مشكل جسمي يا روانشناختي خاص نظير افسردگي وجود نداشته باشد، درمانگران پيش از هرچيز بر اصلاح سبك زندگي تاكيد ميكنند. براي مثال در اين شرايط بسيار اهميت دارد كه ميزان استفاده از كافئين خود را كاهش دهيد و از مصرف نيكوتين و الكل خودداري نماييد.
همچنين از چرت زدن در طول روز بپرهيزيد چرا كه اين كار ميتواند باعث بي خوابي شده و در طي روز انرژي شما را بگيرد. گنجاندن ورزشهاي سبك در برنامه روتين نيز از جمله ديگر اقداماتي است كه ميتواند در كنترل علائم خستگي مزمن موثر باشد. براي بررسي علت خواب آلودگي در طول روز كليك كنيد.
2- دارو درماني
بسياري از كساني كه به خستگي مزمن مبتلا هستند بيش از هرچيز دنبال يك درمان دارويي سريع براي رفع مشكل خود ميگردند. اين در حالي است كه هيچ داروي خاصي تا به حال براي درمان اين وضعيت پيشنهاد نشده است. توجه به اين مسئله بسيار حائز اهميت است كه اين سندروم وضعيتي مزمن دارد و براي بهبودي به زمان، صبر و شكيبايي نياز دارد.
متاسفانه بسياري از افراد سودجو در اين شرايط داروهاي محرك سيستم عصبي نظير شيشه و كوكائين را به بيماران توصيه ميكنند كه اين در نهايت با ايجاد اعتياد و عوارض مرتبط با آن به پيچيدگي هرچه بيشتر اوضاع ميانجامد. در نتيجه هرگز به طور سرخود ازهيچ گونه دارو يا موادي استفاده نكنيد و اگر نيازمند دريافت كمك هستيد به روانشناس يا روانپزشك مراجعه نماييد. متخصصان در برخي موارد ممكن است تجويز داروهاي ضدافسردگي را به صلاح بيمار ببينند و از آنها براي تسريع روند بهبودي كمك بگيرند.
3- روان درماني
در روان درماني روانشناسان تلاش ميكنند تا دريابند خستگي مزمن در پاسخ به چه موقعيتي ايجاد شده است. از آنجايي كه در بسياري از موارد اين مشكل با استرس و فشارهاي مزمن در ارتباط است درمانگران استفاده از تكنيكهاي آرام سازي نظير ريلكسيشن، فنون تنفسي و ذهن آگاهي را در دستور كار خود قرار ميدهند. فراگيري اين تكنيكها به بيمار كمك ميكند تا بتوانند با محيط خود سازگاري بالاتري پيدا كنند و از نظر جسمي و رواني انرژي بالاتري داشته باشند.
براي دريافت مشاوره در زمينه روانشناسي ميتوانيد در هر زمان از روز براي مشاوره تلفني با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو از طريق شماره 02166419012 تماس بگيريد.
سوالات متداول
آيا خستگي مزمن به طور خود به خود بهبود مييابد يا بايد حتما براي درمان آن از متخصص كمك گرفت؟
خستگي مزمن همان طور كه از نامش پيداست اگر تحت درمان قرار نگيرد ميتواند براي مدت طولاني شما را درگير خود كرده و عملكردتان را كاهش دهد. در نتيجه براي مديريت بهتر اين اوضاع بايد به يك رواشناس يا روان پزشك مراجعه نماييد.
براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد
آخرين تحقيقات علمي روانشناسي
ورود به صفحه
سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد
تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل
سراسر كشور :9099070354 استان تهران :9092301539
جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري
شماره تماس با موبايل : 09397993559
منبع : سندرم خستگي مزمن
- پنجشنبه ۱۱ شهریور ۰۰ ۱۱:۴۷
- ۳۷ بازديد
- ۰ نظر