رویکرد روانکاوی به عنوان اولین رویکرد و سنگ بنای علم روان شناسی است و مجموعهای از تئوریهای روانشناختی و روشهای درمانی است که منشا آنها از کارهای زیگموند فروید نشات گرفته شده است. روانشناسی در معنی عام علم تحلیل رفتارهای انسانی است که خود شامل زیرشاخهها و رویکردهای مختلف است. در رویکرد روانکاوی فرض اصلی بر این نکته استوار است که همه افراد دارای افکار، احساسات، خاطرات و خواستههای ناخودآگاه هستند. البته امروزه رویکردهای زیادی در روانشناسی به کار گرفته میشود و در واقع روانکاو کسی است که از اصول کلاسیک فروید و یا پیروان او در درمان استفاده میکند. در ادامه این مقاله به بررسی روانکاوی، ساختار و تکنیک های آن میپردازد. برای دریافت مشاوره تلفنی کلیک کنید.
منبع: روانکاوی چیست
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان ها می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره رابطه تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
روانکاوی چیست و به چه کسی روانکاو میگویند؟
روانکاوی شیوه درمانی برگرفته از کارها و تحقیقات زیگموند فروید است که به عنوان نخستین رویکرد در علم روانشناسی شناخته میشود و روانکاو متخصص روانشناس و یا روانپزشکی است که رویکرد درمانی روانکاوی را برگزیده است و معتقد است که اختلالات و مشکلاتی که مراجع از آنها رنج میبرد، تنها پوسته بیماری هستند و دلیل اصلی را مربوط به ناخودآگاه فرد و تعارضات آن میداند. عمده تلاش روانکاوان، کاوش در گذشته بیمار و سعی در حل تعارضات آنهاست؛ چون معتقدند که هر کس نسبت یه ناخودآگاه خود، آگاهی ندارد. برای آشنایی بیشتر با ضمیر ناخودآگاه کلیک کنید.
تکنیک های مربوط به رویکرد روانکاوی
✨تفسیر
تفسیر به معنی برقرار کردن ارتباط کلامی روانکاو با بیمار و فرضیه ساختن در مورد ذهن ناخودآگاه بیمار است. اصولا در مواقعی که درمانگر تشخیص میدهد که تعارضات در ناخودآگاه ذهن بیمار منجر به اختلال در عملکرد ارتباطی بیمار در جلسه شده است؛ از تفسیر بهره میبرد. به طور معمول تفسیر از مکانیسمهای دفاعی ناکارآمد بیمار آغاز میشود.
✨تداعی آزاد
در این تکنیک روانکاو از مراجع میخواهد هرچیزی به ذهنش میآید بدون حذفیات و سانسور بیان کند، حتی اگر محتوای حرفها نامربوط و نامرتبط باشد. روانکاو معتقد است روانکاوی باید مسیر مشخص خودش را طی کند و در نتیجه اجازه دهد صحبتهای بیمار ادامه پیدا کند، روانکاو هیچ گونه جهت دهی انجام نخواهد داد و تنها برای تسریع در روند درمان، میتواند تعداد جلسات هفتگی را افزایش دهد. تداعی آزاد در رویکردهای جدیدتر روانکاوی برخلاف روانکاوی کلاسیک، استفاده چندانی ندارد و تنها در زمانهای خاص استفاده می شود.
✨تحلیل خواب
در این تکنیک بیمار درباره خوابهای خود صحبت کرده و روانکاو به خوابهای مراجع معنایی شخصی میبخشد. بدیهی است که فرآیند معنادهی به خوابهای مراجع از طریق روانکاوی ، تنها در گرو شناخت دقیق از ذهن ناخودآگاه، تفکرات و ترسهای مراجع است. برای آشنایی با برخی تحلیل و تعبیر خواب به روش روانشناسان کلیک کنید.
✨انتقال و انتقال متقابل
انتقال در رویکرد روانکاوی به این معناست که افراد مشکلات و تعارضهای ذهن ناخوئآگاه خود در دنیای بیرون را در جلسه درمان تکرار میکنند و اگر این فرآیند برای درمانگر اتفاق بیفتد و وی نیز تعارضات خود در دنیای بیرون را در جلسه درمان دخیل کند انتقال متقابل اتفاق افتاده است و روانکاو با آگاهی نسبت به فرآیند انتقال متقابل باید از آن جلوگیری کرده تا در فرآیند درمان مشکلی ایجاد نکند. می توان گفت که روانکاو با تجزیه و تحلیل انتقال، میتواند در مراجع خود تغییر ایجاد کند.
✨خنثی بودن (نوترالیتی)
تمام تلاش درمانگر بر این است که با خنثی بودن در جلسه روانکاوی ، افکار و عقاید خود را وارد نکرده و تنها به مراجع بازخورد رفتارهای خودش را بدهد. خنثی بودن به بینش عقلانی هیجانی بیمار کمک زیادی خواهد کرد و از تداخل تعارضات ناخودآگاه درمانگر و درمانجو جلوگیری خواهد کرد و به نوعی میتوان گفت که انتقال متقابل را به کمترین حد ممکن میرساند.
✨مقاومت
یکی از وظایف روانکاوی پیدا کردن علت مقاومت افراد در مقابل صحبت کردن در مورد گذشته و یا مشکلات شان است. در واقع روانکاو متوجه میشود که در حال مخفی کردن چیزی از او هستید. به همین دلیل تلاش میکند تا این موضوع را دریابد.
✨لغزش فرویدی
در برخی موارد دغدغه های ذهنی ما به صورت نابهنجار خواهنی خود را نشان میدهند. این بدان معنی است که زمانی که در حال تلاش هستیم تا چیزی را از دیگران پنهان کنیم دقیقا همان موضوع را به زبان میآوریم. برای مثال افرادی که به صورت ناخودآگاه، اسم شریک عاطفی قبلی خود را در مقابل شریک عاطفی در حال حاضر بیان میکنند. در روانکاوی به این موضوع لغزش فرویدی میگویند.
✨استفاده از تست رورشاخ
یکی دیگر از تکنیک های روانکاوی استفاده از تست رورشاخ است که در آن افراد باید تفسیر خود را از مشاهده لکه های جوهر بر روی کاغذ بیان کنند. تفسیر و حتی اجرای این آزمون بسیار ذشوار است. اما نتایج قابل اطمینانی دارد.
ساختار ذهن در رویکرد روانکاوی
فروید ذهن را به سه سطح زیستی اید (نهاد)، ایگو (من) و سوپرایگو (فرامن) تقسیم کرد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- یکشنبه ۱۲ فروردین ۰۳ ۱۰:۵۰
- ۷۶ بازديد
- ۰ نظر