روانكاوي براي چه كساني مفيد است

مشاوره روانشناسي ذهن نو

روانشناسي در معني عام علم تحليل رفتارهاي انساني است كه خود شامل زيرشاخه‌ها و رويكردهاي مختلف است. رويكرد روانكاوي به عنوان اولين رويكرد و سنگ بناي علم روان شناسي است و مجموعه‌اي از تئوري‌هاي روانشناختي و روش‌هاي درماني است كه منشا آن‌ها از كارهاي زيگموند فرويد نشات گرفته شده است. در اين رويكرد فرض اصلي بر اين نكته استوار است كه همه افراد داراي افكار، احساسات، خاطرات و خواسته‌هاي ناخودآگاه هستند. البته امروزه رويكردهاي زيادي در روانشناسي به كار گرفته مي‌شود و در واقع روانكاو كسي است كه از اصول كلاسيك فرويد و يا پيروان او در درمان استفاده مي‌كند. در ادامه اين مقاله به بررسي روانكاوي، ساختار و تكنيك هاي آن مي‌پردازد.

 

منبع :  روانكاوي براي چه كساني مفيد است

روانكاوي چيست و به چه كسي روانكاو مي‌گويند؟

روانكاوي شيوه درماني برگرفته از كارها و تحقيقات زيگموند فرويد است كه به عنوان نخستين رويكرد در علم روانشناسي شناخته مي‌شود و روانكاو متخصص روانشناس و يا روانپزشكي است كه رويكرد درماني روانكاوي را برگزيده است و معتقد است كه اختلالات و مشكلاتي كه مراجع از آن‌ها رنج مي‌برد، تنها پوسته بيماري هستند و دليل اصلي را مربوط به ناخودآگاه فرد و تعارضات آن مي‌داند. عمده تلاش روانكاوان، كاوش در گذشته بيمار و سعي در حل تعارضات آن‌هاست؛ چون معتقدند كه هر كس نسبت يه ناخودآگاه خود، آگاهي ندارد. براي آشنايي بيشتر با ضمير ناخودآگاه كليك كنيد.

تكنيك هاي مربوط به رويكرد روانكاوي

تفسير

تفسير به معني برقرار كردن ارتباط كلامي روانكاو با بيمار و فرضيه ساختن در مورد ذهن ناخودآگاه بيمار است. اصولا در مواقعي كه درمانگر تشخيص مي‌دهد كه تعارضات در ناخودآگاه ذهن بيمار منجر به اختلال در عملكرد ارتباطي بيمار در جلسه شده است؛ از تفسير بهره مي‌برد. به طور معمول تفسير از مكانيسم‌هاي دفاعي ناكارآمد بيمار آغاز مي‌شود.

تداعي آزاد

در اين تكنيك روانكاو از مراجع مي‌خواهد هرچيزي به ذهنش مي‌آيد بدون حذفيات و سانسور بيان كند، حتي اگر محتواي حرف‌ها نامربوط و نامرتبط باشد. روانكاو معتقد است روانكاوي بايد مسير مشخص خودش را طي كند و در نتيجه اجازه دهد صحبت‌هاي بيمار ادامه پيدا كند، روانكاو هيچ گونه جهت دهي انجام نخواهد داد و تنها براي تسريع در روند درمان، مي‌تواند تعداد جلسات هفتگي را افزايش دهد. تداعي آزاد در رويكردهاي جديدتر روانكاوي برخلاف روانكاوي كلاسيك، استفاده چنداني ندارد و تنها در زمان‌هاي خاص استفاده مي شود.

تحليل خواب

در اين تكنيك بيمار درباره خواب‌هاي خود صحبت كرده و روانكاو به خواب‌هاي مراجع معنايي شخصي مي‌بخشد. بديهي است كه فرآيند معنادهي به خواب‌هاي مراجع، تنها در گرو شناخت دقيق از ذهن ناخودآگاه، تفكرات و ترس‌هاي مراجع است. براي آشنايي با برخي تحليل و تعبير خواب به روش روانشناسان كليك كنيد.

انتقال و انتقال متقابل

انتقال در رويكرد روانكاوي به اين معناست كه افراد مشكلات و تعارض‌هاي ذهن ناخوئآگاه خود در دنياي بيرون را در جلسه درمان تكرار مي‌كنند و اگر اين فرآيند براي درمانگر اتفاق بيفتد و وي نيز تعارضات خود در دنياي بيرون را در جلسه درمان دخيل كند انتقال متقابل اتفاق افتاده است و روانكاو با آگاهي نسبت به فرآيند انتقال متقابل بايد از آن جلوگيري كرده تا در فرآيند درمان مشكلي ايجاد نكند. مي توان گفت كه روانكاو با تجزيه و تحليل انتقال، مي‌تواند در مراجع خود تغيير ايجاد كند.

خنثي بودن (نوتراليتي)

تمام تلاش درمانگر بر اين است كه با خنثي بودن در جلسه درماني، افكار و عقايد خود را وارد نكرده و تنها به مراجع بازخورد رفتارهاي خودش را بدهد. خنثي بودن به بينش عقلاني هيجاني بيمار كمك زيادي خواهد كرد و از تداخل تعارضات ناخودآگاه درمانگر و درمانجو جلوگيري خواهد كرد و به نوعي مي‌توان گفت كه انتقال متقابل را به كمترين حد ممكن مي‌رساند.

ساختار ذهن در رويكرد روانكاوي

فرويد ذهن را به سه سطح زيستي ايد (نهاد)، ايگو (من) و سوپرايگو (فرامن) تقسيم كرد كه در ادامه به بررسي آن‌ها مي‌پردازيم:

ايد (نهاد)

پايين ترين سطح روان است كه هيچ ارتباطي با واقعيت ندارد و تنها به ارضا غرايز نيازمند است، كاملا ناخودآگاه بوده و تلاش دارد تا به لذت‌هايش دست پيدا كند و توجهي به واقعيت نمي‌كند. ايد از هر آنچه كه باعث درد و رنج شود دوره مي‌كند و به دنبال برآورده كردن غرايز و به دست آوردن لذت است. ايد سرشار از انرژي است كه هيچ نظام و اراده‌اي بر آن وجود ندارد.

ايگو (من يا خود)

اين سطح در طول رشد شكل مي‌گيرد و بر پايه واقعيت و منطق است و وظيفه مديريت صحيح غرايز را برعهده دارد. ايگو برخلاف نهاد مي‌تواند در ارتباط با واقعيتي اخلاقي يا غير اخلاقي باشد. در واقع ايگو سطح هشيار و منطقي است كه دائم بايد پاسخي به درخواست‌هاي ايد و سوپر ايگو بدهد.

سوپرايگو (فرامن يا فراخود)

اين سطح آخرين سطحي است كه شكل مي‌گيرد و افراد را از ديد اخلاقي تحت كنترل مي‌گيرد. اين سطح كاملا اخلاقي است و در خلال دروني كردن ارزش‌هاي جامعه و آموزه‌هاي والدين در فرد شكل مي‌گيرد. سوپر ايگو به نوعي در حكم وجدان است و به عملكرد فرد در سطح اجتماعي كمك مي‌كند.

هدف از روانكاوي | تعادل ميان ساختارها

با قدرت گرفتن نهاد، لذت جويي در افراد اوج خواهد گرفت و واقعيت جايگاهي نخواهد داشت و شخصيت‌هاي بي بندوبار و ناپخته را شكل خواهد داد. هم چنين در نقطه مقابل قدرت يافتن بيش از حد فرامن، احساس گناه و شرم افراطي ايجاد خواهد كرد و در اين ميان رشد ايگو مي تواند به مديريت تنازعات و كشمكش‌هاي هميشگي نهاد و فرامن كمك كند و تعادل لازم در شخصيت فرد را ايجاد كند. به طور كل مي‌توان گفت كه بسياري از مشكلات از عدم تعادل در اين ساختارها به وجود خواهد آمد و وظيفه روانكاو بررسي اين ساختارها و كمك به برقراري تعادل بين اين سه سطح زيستي است.

براي دريافت مشاوره روانكاوي مي‌توانيد در هر زمان از روز به صورت مشاوره تلفني و حضوري با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو از طريق شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد

آخرين تحقيقات علمي روانشناسي

 

 ورود به صفحه

 

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354 استان تهران :9092301539

 

 

 

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

 شماره تماس با موبايل : 09397993559

 

 

 

منبع :  روانكاوي براي چه كساني مفيد است

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.