دلبستگی واکنشی یا RAD به شرایطی گفته میشود که در آن نوزاد یا کودک اعتماد کافی به والدین خود ندارد و در کنار آنها احساس امنیت نمیکند. شکل گیری دلبستگی در کودکان، یکی از مراحل مهم رشد است که بستگی زیادی به والدین دارد. دلبستگی زمانی در کودک ایجاد میشود که در کنار والد دائمی خود احساس آرامش کند. برخی از نوزادانی که بعد از تولد مدام به افراد مختلف سپرده میشوند و یا مادران سرد و یخچالی دارند؛ دلبستگی ناایمن را تجربه میکنند. این وضعیت در آینده آنان بسیار موثر است و تاثیرات منفی دارد. البته برخی از شرایط کودکان را بیشتر مستعد ابتلا به این حالت میکند. اما به طور کلی مادران قبل از به دنیا آمدن کودک باید در این مورد اطلاعاتی داشته و مراقبت های لازم را از فرزند خود انجام دهند.
برای دریافت مشاوره در زمینه دلبستگی واکنشی میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
منبع: دلبستگی واکنشی | درمان اختلال دلبستگی واکنشی
دلبستگی واکنشی
دلبستگی زمانی ایجاد میشود که نیاز کودکان به سرعت برطرف شده و به آنان اهمیت داده شود. معمولا بعد از پنج سالگی دیگر شاهد بروز رفتار های دلبستگی واکنشی نیستیم. اما اثرات نهان آن احتمالا تا مدت زمان زیادی باقی خواهد ماند. این یکی از اختلالات نادر در دوران کودکی است که از نه ماهگی تا 5 سالگی ظاهر میشود.
همچنین در چنین شرایطی کودک قادر به برقراری ارتباط موثر با اطرافیان خود نیست. در صورتی که تشخیص به موقع صورت گیرد؛ درمان این اختلال امکانپذیر است. کودکان بسیار انعطاف پذیر هستند و به راحتی میتوان اثرات مشکلات گذشته را در آنها از بین برد.
نشانه های اختلال دلبستگی واکنشی
نشانه های اختلال دلبستگی واکنشی، طیف وسیعی داشته و نشانه های زیادی را با شدت های متفاوت در بر میگیرد. برخی از نشانه های این اختلال در کودکان، شامل موارد زیر میشود.
عدم ارتباط موثر با اطرافیان
اجتناب از لمس و تماس فیزیکی
تحریک پذیری و عصبانیت بیش از حد
عدم برقراری تماس چشمی
عدم بروز احساس گناه، پشیمانی و عذاب وجدان
گوشه گیری و انزوا
سرپیچی از اوامر والدین
عدم علاقه و ترس از مراقبان دائمی
انواع دلبستگی واکنشی
با بزرگ شدن کودک و بعد از پنج سالگی، اگر دلبستگی واکنشی درمان نشود؛ خود را به شکل دو نوع از این اختلال نشان میدهد.
دلبستگی واکنشی مهار شده: که در آن کودک از دنیای اطراف خود آگاه است؛ اما به صورت ارادی هیچ پاسخی نمیدهد. آنها هیچ محبتی به والدین و مراقبان خود نمیکنند و گوشه گیر و منزوی هستند.
دلبستگی واکنشی مهار نشده: در این وضعیت کودکان با افراد غریبه بیش از اندازه صمیمی شده و به آنها محبت میکنند. حتی ممکن است غریبه ها را به والدین خود ترجیح دهند. در این نوع کودکان محبت و رفع نیازهای خود را به شیوه ی نادرست و در افرا اشتباه جستجو میکنند.
علت بروز دلبستگی واکنشی
به طور کلی نمیتوان علت قطعی برای بروز دلبستگی واکنشی در کودکان ذکر کرد. اما براساس تحقیقات انجام شده در این زمینه کودکانی که در معرض چالش های رفتاری مختلف، تاثیر اعتیاد مادر به مواد مخدر و الکل و سابقه خانوادگی بوده اند؛ بیشتر احتمال دارد که این بیماری را بروز دهند. در این قسمت به توضیح برخی از دلایل این اختلال میپردازیم.
- جمعه ۲۱ مهر ۰۲ ۱۹:۰۲
- ۲۱ بازديد
- ۰ نظر