بي اشتهايي كودكان وضعيتي است كه برخي از كودكان ممكن است به دلايل مختلفي به آن دچار شوند و يكي از موضوعات نگران كننده براي والدين محسوب ميشود. هر والدي تمايل دارد تا كودك سالمي داشته باشد و به طور عادي ميل به خوردن غذا داشته باشد، از اين جهت ممكن است شيوههاي اشتباهي را براي درمان و رفع مشكل كودك در نظر بگيرند و شرايط را تشديد كنند. علل و روشهاي درماني مختلفي براي بهبود وضعيت بياشتهايي كودك وجود دارد كه آشنايي با اين مسائل براي والديني كه كودك بياشتها دارد ضروري به نظر ميرسد.
منبع : بي اشتهايي كودكان
علت بي اشتهايي كودكان
هر كودكي ممكن است دچار بي اشتهايي شود، اما اين موضوع به عادات تغذيه اي او نيز ارتباط دارد. اگر مدتي است كه با مشكل بدغذايي فرزندتان دست و پنجه نرم ميكنيد، حتما ابتدا به دنبال علل آن باشيد. براي آشنايي با علل و رفع بد غذايي كودك كليك كنيد.
مشكلات زيستي و پزشكي
بياشتهايي در كودكان ميتواند به خاطر مسائل زيستي، رواني و اجتماعي مختلفي رخ دهد. برخي از كودكان به طور زيستي بياشتها هستند و همان مقدار غذايي اندكي كه ميخورند برايشان كافي است. برخي ديگر ممكن است به دليل مشكلات گوارشي ميلي به خوردن غذا نداشته باشند و بياشتها به نظر برسند. در مواردي هم علت بياشتهايي ميتواند كمبود ماده “روي” در بدن باشد. يكي ديگر از مشكلات ناشي از پزشكي براي بياشتهايي كم خوني است، كودكاني كه كم خوني دارند در اكثر مواقع خسته، بيحال و كم اشتها هستند. از اين جهت يكي از علتهاي اساسي بياشتهايي كودكان ميتواند مشكلات زيستي و پزشكي كودك باشد.
بي اشتهايي كودكان و مصرف دارو
در مواردي كودك به دليل مصرف دارويي خاص دچار تغييرات اشتهايي و يا بياشتهايي ميشود. اين مسئله زماني قابل ذكر است كه كودك پس از يك مدت مشخص از مصرف دارو دچار بياشتهايي شده باشد. حتي در مواردي مدتي پس از قطع دارو هم ممكن است اثرات دارو باقي بماند و كودك همچنان بياشتها باشد.
مشكلات روانشناختي
برخي از كودكان به دليل مسائل روانشناختي نظير افسردگي و اضطراب و ساير پريشانيهاي روانشناختي ديگر دچار بياشتهايي ميشوند. يكي از رايجترين اختلالات روانشناختي كه كودك و يا بزرگسالان ممكن است با آن مواجهه شوند اختلالات خوردن است. در صورتي كه بياشتهايي كودكان به علت يك اختلال روانشناختي باشد براي درمان آن، بايد اختلال مورد نظر برطرف شود و مورد درمان قرار بگيرد. همچنين برخي از كودكان ممكن است به دليل عادات غذايي نامناسب دچار بياشتهايي شوند. در نتيجه علت بياشتهايي كودكان ميتواند شامل مسائل گستردهاي باشد كه براي بيان دقيق آن ميتوانيد از يك روانشناس يا پزشك كمك بگيرد.
وضعيت رشدي كودك از علل بي اشتهايي كودكان
بياشتهايي هميشه نشان دهنده يك مشكل نيست، در مواردي علت بياشتهايي ممكن است به دليل دوره رشدي كودك باشد. بطور كلي اشتهاي كودك در ماههاي اوليه به نسبت ماههاي بعد بيشتر است. در نتيجه زمانهايي وجود دارد كه بياشتهايي كودك باتوجه به وضعيت رشدش طبيعي است.
عدم تنوع مواد غذايي
انسان ذاتاً موجودي تنوع طلب است و تكرار مسائل مختلف او را خسته ميكند. برنامه غذايي هم از اين قاعده مستثني نيست. عدم تنوع در رژيم غذايي باعث ميشود تا كودك از اين وضعيت خسته شود و تمايلي به خوردن غذا نداشته باشد. همچنين خوردن برخي مواد غذايي زياد مانند غلات باعث ميشود تا كودك دچار بياشتهايي شود و براي مدتي احساس گرسنگي نكند.
حتما بخوانيد: نيازهاي اوليه و اساسي كودكان
راه هاي مقابله با بي اشتهايي كودكان
1- مصرف غذاهاي متنوع و مغذي
قرار دادن مواد غذايي متنوع و مغذي در برنامه غذايي كودك ميتواند يكي از راههاي افزايش اشتهاي كودك باشد. كودكان تمايل دارند تا طعم و مواد غذايي جديد را تجربه كنند، زيرا اين كار براي آنها هيجان زيادي به همراه دارد. بهتر است از همان ابتدا كودك را با طعمها و چاشنيهاي جديد و مختلف آشنا كنيد تا كودك در سنين بالاتر با لجبازي كمتري غذاهاي مختلف را امتحان كند. همچنين طراحي غذاهاي مختلف و جذاب كردن غذاها، طراحي ظرف غذا و… يكي ديگر راهكارهايي است كه ميتواند باعث افزايش اشتهاي كودك شود.
2- كاهش بي اشتهايي كودكان با فعاليت جسماني
زمانيكه كودكان فعاليت جسماني زيادي نداشته باشند احساس گرسنگي نميكنند، زيرا كالري و انرژي نميسوزانند. براي اينكه كودك ميل به غذا خوردن پيدا كند، بهتر است فعاليت جسماني بيشتري داشته باشد تا احساس گرسنگي كند. به علاوه ورزش كردن فوايد زيادي به همراه دارد و باعث مصرف انرژي بدن ميشود و سوخت و ساز را در بدن افزايش ميدهد. به طور كلي كودكاني كه فعاليت جسماني بيشتري انجام ميدهند به مراتب كمتر دچار بياشتهايي ميشوند.
3- تغذيه همراه با بازي
بازي كردن هميشه براي كودكان جذاب و هيجان انگيز است و هر فعاليتي كه با بازي همراه شود براي كودكان مطلوب به نظر ميرسد. براي افزايش اشتهاي كودك ميتوان او را در فرايند پختن غذا شريك كنيد و با يكديگر همكاري كنيد تا غذاي مورد علاقهاش را بپزيد. بازي فيزيكي و مشاركت ميتواند راهكار مناسبي براي افزايش اشتهاي كودك باشد. اما خوردن غذا هنگام بازي رايانهاي، يا تماشاي تلويزيون تاثير منفي بر اشتهاي كودك دارد و ميتواند باعث افزايش بياشتهايي كودك شود.
4- خوردن مواد غذايي اشتها آور
برخي مواد غذايي ميتواند سبب افزايش اشتهاي كودك شود از جمله اين مواد غذايي ميتوان به آب ليمو، آلو، هلو، ماست و نعنا، تخم كدو، آب هويج، بادام زميني، زنجبيل، زردچوبه، دارچين و… اشاره كرد.
5- طراحي و تزيين غذا
حتي براي بزرگسالان نيز ظاهر غذا تاثير زيادي بر اشتهاي آن ها دارد. كودك با ديدن تزئينات و طراحي هاي علاقه بيشتري براي امتحان هر يك از غذاها پيدا ميكند.
6- مراجعه به متخصص براي رفع بي اشتهايي كودكان
در مواردي ممكن است علت بياشتهايي كودك ناشي از يك مشكل زيستي يا پزشكي باشد، در چنين شرايطي بايد به پزشك مراجعه كنيد و تحت هيچ شرايطي براي كودك از خود درماني استفاده نكنيد. همچنين مشكلات روانشناختي نظير استرس و اضطراب و افسردگي كودك عامل مهمي براي بياشتهايي محسوب ميشوند و تا زماني كه اين مشكلات روانشناختي برطرف نشوند مشكل بياشتهايي كودك هم برطرف نميشود، در چنين شرايطي ميتوانيد از يك روانشناس كمك بگيريد. براي دريافت مشاوره كودك كليك كنيد.
براي دريافت مشاوره در زمينه نوزاد و كودك ميتوانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.
سوالات متداول
آيا اضطراب كودك ميتواند باعث بياشتهايي شود؟
يكي از علتهاي رايج بياشتهايي كودكان مشكلات روانشناختي آنها ميباشد. اگر كودك مشكل پزشكي يا زيستي نداشته باشد در اكثر مواقع به دليل مشكلات روانشناختي دچار بياشتهايي ميشود. در نتيجه مسائلي مانند اضطراب ميتواند يكي از علتهاي بياشتهايي باشد.
منبع : بي اشتهايي كودكان
- یکشنبه ۲۷ تیر ۰۰ ۲۲:۲۷
- ۳۱ بازديد
- ۰ نظر