پيدا كردن درمان قطعي براي اختلال دوقطبي يكي از اولويت هاي زندگي اين بيماران و خانوادههاي آنهاست. اختلال دوقطبي يكي از انواع اختلالات خلقي است كه طي آن بيمار دورههايي از تغييرات شديد خلقي را تجربه ميكند. در يك فاز اين بيماري كه مانيا نام دارد فرد دچار خلق بسيار بالا ميشود و دست خوش علائمي نظير تكانشگري، افزايش انرژي و كاهش نياز به خواب ميگردد. در كنار اين فاز ممكن است دورههايي از افسردگي اساسي نيز بروز پيدا كنند. متخصصان براي بهبود اين وضعيت معمولا تركيبي از درمانهاي روانشناختي و دارويي را به كار ميبرند. بدون دريافت دارو كنترل بيماري دشوار است، اما هر چه بيمار درمان هاي غير دارويي را جديتر پيش بگيرد، مهارت بيشتري در كنترل بيماري بدون دارو خواهد داشت. براي اطلاع از جديدترين روشهاي دمران اختلال دوقطبي و نقاط قوت و ضعف هر روش با ما همراه باشيد.
منبع : درمان اختلال دوقطبي به طور قطعي
درمان اختلال دوقطبي با توجه به تعريف بيماري
اختلال دو قطبي يكي از انوع اختلالات روان شناختي است كه مشخصه اصلي آن ايجاد تغييرات خلقي شديد است. كساني كه مبتلا به اين اختلال هستند دورههايي از خلق بسيار بالا، افزايش انرژي، احساس سرخوشي مفرط، تحريك پذيري، افزايش اشتها و كاهش نياز به خواب را گزارش ميدهند.
همه اين علائم تحت عنوان فاز مانيا در اختلال دوقطبي شناخته ميشوند و به كسي كه در اين دوره قرار دارد اصطلاحا مانيك گفته ميشود. مبتلايان به اختلال دوقطبي ممكن است دورههايي از افسردگي اساسي را هم در كنار فاز مانيا تجربه كنند. از جمله مهمترين و بارزترين علائم افسردگي اساسي از دست دادن علائق و تجربه خلق غمگين در بيشتر اوقات روز است. در كنار اينها علائم ديگري نظير مشكلات خواب و اشتها، از دست دادن تمركز، بروز مشكلاتي در حافظه، درگيري با احساس گناه و دچار شدن به افكار مرگ و خودكشي نيز از جمله ديگر علائمي هستند كه در فاز افسردگي اختلال دوقطبي ديده ميشوند. با درمان اختلال دوقطبي ميتوان شدت علائم را كاهش داد و مهارتهاي لازم براي مقابله با تغييرات خلقي را به كار برد. براي آشنايي بيشتر با علائم و علل ابتلا به بيماري دوقطبي كليك كنيد.
انواع روش هاي درمان اختلال دوقطبي
براي درمان اختلال دوقطبي ابتدا بايد به متخصصي در حوزه سلامت روان نظير روانپزشك يا روانشناس مراجعه كنيد. متخصص با انجام ارزيابيهاي دقيق در مورد ابتلا يا عدم ابتلا به اين بيماري به شما آگاهي ميدهد. در نظر داشته باشيد كه تنها اطلاع از علائم اختلال هاي رواني براي تشخيص و درمان اختلال دو قطبي كافي نيستند و متخصصان براي اظهار نظر قطعي ملاكهاي گوناگوني را در نظر ميگيرند.
در نتيجه هرگز صرف وجود چند علامت از يك بيماري به خودتان يا ديگران برچسب اختلال رواني نزنيد و از درمانهاي غير تخصصي يا خودسرانه استفاده نكنيد. در ادامه به مهم ترين روشهاي درماني كه براي بهبود اختلال دو قطبي به كار گرفته ميشود اشاره كردهايم.
1- درمان هاي دارويي اختلال دوقطبي
در بسياري از موارد درمانگران براي درمان اختلال دوقطبي استفاده از داروهاي اعصاب و روان را توصيه ميكنند. از جمله داروهايي كه در اين شرايط توسط متخصصان تجويز ميشوند ميتوان به داروهاي تثبيت كننده خلقي نظير دپاكين، داروهاي ضد افسردگي نظير فلوكستين و سيتالوپرام و داروهاي آنتي سايكوتيك نظير الانزاپين اشاره كرد.
البته در نظر داشته باشيد كه داروها به تنهايي براي درمان اختلال دو قطبي كافي نيستند، هرچند در برخي موارد ممكن است مصرفشان ضرورت داشته باشد. طبق پژوهشهاي تحقيقاتي در مورد اثرات درمانهاي مختلف بر روي اختلالات رواني مشخص شد كه اگر دارو درماني در تركيب با روان درماني قرار بگيرد، اثرات مضاعفي در بهبودي از خود نشان ميدهد. در همين راستا كساني كه از دارو درماني و روان درماني در كنار يكديگر استفاده ميكنند اغلب بيشترين ميزان بهبودي را از خود نشان دادند.
2- درمان هاي طولاني مدت اختلال دوقطبي
اختلال دوقطبي اغلب مشكلات روان شناختي مزمني را براي فرد ايجاد ميكند و باعث مي شود كه او در مراحل مختلف زندگي با چالشهاي گوناگوني رو به رو شود. اين وضعيت به خصوص در كساني كه اختلالشان با دورههاي عود بيشتري همراه است بيشتر ديده ميشود.
در اين شرايط بيمار بايد به طور بلند مدت تحت نظر متخصصيني نظير روانشناس و روانپزشك قرار داشته باشند. حتي زماني كه علائم بهبودي ديده شد، بايد درمان اختلال دو قطبي ادامه پيدا كند. چرا كه در اين شرايط بيمار بايد براي دورههاي عود بعدي آماده گردد تا در صورت بروزآنها كمترين آسيب را تجربه نمايد.
3- درمان هاي متمركز بر ترك اعتياد در بيماران اختلال دوقطبي
يكي از بخشهاي مهم درمان اختلال دوقطبي ، از بين بردن پيامدهاي اعمالي است كه در دوره مانيا بيمار انجام ميدهد. چرا كه در فاز مانياي بيماري خود دچار تكانشگري زيادي ميشوند؛ به اين معنا كه نميتوانند عواقب كارهاي خود را در نظر بگيرند. از همين رو خود را در فعاليتهاي پرخطري مثل سوءمصرف مواد، الكل و برقراري روابط جنسي محافظت نشده درگير ميسازند.
به همين خاطر بسياري از مبتلايان به اختلال دو قطبي، دچار اعتياد نيز ميشوند و براي بهبودي كامل نيازمند دريافت درمانهايي در اين زمينه نيز هستند. امروزه روشهاي متنوعي براي ترك اعتياد به انواع مواد ابداع شده كه از جمله مهمترين آنها ميتوان به درمانهاي دارويي، روان درماني فردي، خانواده درماني و گروه درماني اشاره كرد. براي انتخاب بهترين روش بايد پيش از هرچيز از مشاوره ترك اعتياد كمك بگيريد.
4- بستري در بيمارستان هاي روان پزشكي
گاه براي درمان بيماران اختلال دوقطبي بستري كردن ضرورت پيدا ميكند. براي مثال بيماراني كه دچار رفتارهاي خود آسيب رسان نظير خودزني و خودكشي ميشوند يا به دليل تحريك پذيري بالا پرخاشگري زيادي از خود نشان ميدهند، از جمله بيماراني هستند كه متخصصين ممكن است دستور بستري آنها را بدهند. دورههاي بستري اكثرا موقتي بوده و بعد از فروكشي دوره حاد بيماري و رسيدن به يك شرايط رواني باثبات بيمارمرخص مي شود.
براي دريافت مشاوره در زمينه اضطراب و افسردگي ميتوانيد در ساعت از روز براي مشاوره افسردگي از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو تماس حاصل نماييد.
سوالات متداول
داروي دپاكين در درمان اختلال دوقطبي چه تاثيري دارد؟
داروي دپاكين يكي از انواع داروهاي تثبيت كننده خلقي است كه از تغييرات شديد خلقي پيشگيري ميكند. از اين دارو معمولا در كنار داروهاي ضد افسردگي براي درمان اختلال دوقطبي استفاده مي كنند.
براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد
آخرين تحقيقات علمي روانشناسي
ورود به صفحه
سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد
تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل
سراسر كشور :9099070354 استان تهران :9092301539
جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري
شماره تماس با موبايل : 09397993559
منبع : درمان اختلال دوقطبي به طور قطعي
- سه شنبه ۰۲ شهریور ۰۰ ۰۹:۱۴
- ۴۷ بازديد
- ۰ نظر