بازگشت افسردگي را چطور تشخيص دهيم

مشاوره روانشناسي ذهن نو

عود و بازگشت افسردگي براي هر كسي كه حداقل يكبار دچار افسردگي شده، مي‌تواند اتفاق بيافتد. خيلي اوقات بيمار خودش مي‌داند كه اين دوره‌ها بازگشت دارند و ممكن است كه مجدد آن‌ها را تجربه نمايد، اما با اين حال توجهي نكرده و علائم را پيش پا افتاده مي‌پندارد. اما هر بار كه افسردگي بازگشت مي‌كند، خرابي‌هايي را به وجود مي‌آورد، با عدم توجه به اين خرابي‌ها هيچ چيز درست نمي‌شودف بنابراين لازم است كه به دنبال راهي براي بازسازي و درمان باشيد. در ادامه علائم هشدار دهنده عود و بازگشت افسردگي را آورده‌ايم.

 

 

منبع : بازگشت افسردگي را چطور تشخيص دهيم

آشنايي با اختلال افسردگي و عود يا بازگشت آن

افسردگي يكي از اختلالات روانپزشكي است كه با غم و اندوه طبيعي كه در زندگي هركسي تجربه مي‌شوند فرق دارد. افسردگي يك اختلال ناتوان كننده است كه علاوه بر احساس غمگيني منجر به بروز علائم ديگري نيز مي‌شود كه از دست دادن علايق، كندي رواني حركتي، فقدان انرژي، بروز تغييراتي در خواب و اشتها، ناتواني در تمركز، احساس بي‌ارزشي و نااميدي، دچار شدن به افكار مرتبط با مرگ و خودكشي را شامل مي‌شود. نكته قابل توجه اينجاست كه حداقل 4 مورد از اين علائم بايد به مدت دو هفته در فرد پايدار بمانند تا تشخيص افسردگي از جانب متخصصان مطرح شود.

افسردگي معمولا يك اختلال دوره‌اي و برگشت پذير است. در واقع اكثر كساني كه يك دوره از اين اختلال را تجربه مي‌كنند در آينده نيز ممكن است با آن دست و پنجه نرم كنند. براي مثال بازگشت مجدد افسردگي، 2 ماه پس از قطع درمان‌هاي رايج در بيشتر بيماران ديده مي‌شود. همچنين ممكن است درگيري با استرس‌هاي محيطي به عنوان يك عامل محرك عمل كرده و در آينده منجر به بروز دوباره علائم افسردگي شود. براي آشنايي با نشانه هاي افسردگي كليك كنيد.

علائم عود و بازگشت افسردگي

عود و بازگشت افسردگي موضوعي است كه مي‌توان از آن پيشگيري كرد يا حداقل تا حد زيادي آن را تحت كنترل درآورد. براي اين كار پيش از هرچيز بايد علائم عود و بازگشت افسردگي را بشناسيد. در ادامه به مهم‌ترين آن‌ها اشاره كرده‌ايم:

1- بروز تغييرات خلقي

يكي از مهم‌ترين علائم عود و بازگشت افسردگي تغييرات خلقي است. در اين شرايط ممكن است مجددا در اكثر اوقات روز احساس غمگيني داشته باشيد يا سطح اضطراب‌تان از حالت عادي بالاتر برود. در نتيجه خلق افسرده و مضطرب اولين علائمي هستند كه در مورد بروز دوباره افسردگي به شما هشدار مي‌دهند.

2- فقدان لذت

فقدان لذت يا همان از دست دادن علاقه نسبت به موضوعاتي كه قبلا براي شما جذاب بوده‌اند از جمله ديگر علائمي است كه براي پيشگيري از بازگشت افسردگي بايد آن را بسيار جدي بگيريد. كساني كه دچار فقدان لذت مي‌شوند ممكن است حتي نسبت به رابطه جنسي نيز دلزده شوند و هيچ چيز آن‌ها را به اندازه كافي به وجد نياورد.

3- انزواي اجتماعي

شروع افسردگي معمولا با كاهش تمايل نسبت به فعاليت‌هاي اجتماعي همراه است. در نتيجه با بازگشت افسردگي ممكن است دائما تنهايي را ترجيح بدهيد و حتي از بودن با گروه‌هاي دوستان يا نزديكاني كه قبلا با آن‌ها وقت زيادي مي‌گذرانديد احساس لذت نكنيد.

4- احساس خستگي مفرط

يكي ديگر از علائمي كه مي‌تواند در مورد بازگشت افسردگي به شما هشدار بدهد، فقدان انرژي و خستگي مفرط است. براي مثال ممكن است كه به يكباره احساس كنيد كه انجام فعاليت‌هاي روزمره و عادي نظير شستن ظرف‌ها يا حتي رسيدگي به كارهاي شخصي براي‌تان بسيار سخت شده و انرژي زيادي از شما مي‌گيرد. اين موضوع معمولا باعث مي‌شود كه سطح فعاليت‌هايتان را كاهش دهيد يا زمان زيادي براي انجام كارهاي معمولي صرف كنيد.

5- احساس بي قراري

بسياري از افراد قبل از عود و بازگشت افسردگي دچار احساس بي قراري و سرآسيمگي مي‌شوند. براي مثال ممكن است بي هيچ دليلي دائما مضطرب باشيد و نتوانيد به راحتي آرام بگيريد. در اين شرايط بايد در مورد احتمال بازگشت افسردگي آگاه بوده و از يك درمانگر براي مديريت اوضاع كمك بگيريد.

6- بازگشت افسردگي با تغييراتي در الگوي خواب

تغيير در الگوي خواب به دو شكل كاملا متفاوت ظهور مي‌كند. به طوري كه برخي افراد افسردگي را با دوره‌هاي بي خوابي شديد تجربه مي‌كنند، اما برخي ديگر دچار پرخوابي شده و اكثر اوقات روز خود را به خواب مي‌گذرانند. در نتيجه اگر پس از يك دوره بهبودي مجددا دچار مشكلات خواب شديد، بايد احتمال بازگست افسردگي را در نظر داشته باشيد.

7- بروز تغييراتي در الگوي اشتها

تغييرات اشتها نيز همانند خواب با دوالگوي كاملا متفاوت در مبتلايان به افسردگي ظهور پيدا مي‌كنند. به طوري كه برخي دچار بي‌اشتهايي مفرط شده و در مقابل برخي از بيماران پراشتهايي و پرخوري را تجربه مي‌كنند. در نتيجه هرگونه تغيير چشم گير در وزن به عنوان پيش درآمد يا علامتي از بازگشت افسردگي تعبير مي‌شود.

8- بروز مشكلاتي در حافظه و تمركز

اكثر مبتلايان به افسردگي دچار مشكلات شناختي مي‌شوند. به طوري كه اغلب به سختي مي‌توانند روي يك موضوع تمركز كنند و يا ممكن است نسبت به قبل فراموشكار شوند. مشكل عدم تمركز در كنار ساير علائم، در واقع زنگ خطري براي بازگشت افسردگي هستند.

9- افزايش تحريك پذيري

اغلب آدم‌ها هنگام عود و بازگشت افسردگي تا حد زيادي تحريك پذير مي‌شوند. به اين معني كه آستانه تحمل‌شان كاهش پيدا مي‌كند و ممكن است نسبت به موضوعات كوچك واكنش‌هاي بسيار شديدي نشان دهند.

10- بازگشت افسردگي و بروز درد و مشكلات جسمي

بروز دردها و مشكلات بدني كه منشا زيستي مشخصي ندارند، در مبتلايان به افسردگي بيشتر ديده مي‌شود. از همين رو سردردهاي مكرر، دردهاي عضلاني و دل درد نيز به عنوان نشانه‌هايي از بازگشت افسردگي قلمداد مي‌شوند.

11- احساس گناه و بي ارزشي

هنگام افسردگي ممكن است خودتان را در برابر هر رويدادي مسئول ببينيد و بابت هر خطا و اشتباهي احساس گناه كنيد. اين موضوع در نهايت فشار رواني زيادي را به ذهنتان وارد مي‌كند و مي‌تواند منجر به احساس بي ارزشي در زندگي شود.

12- مشغوليت ذهني با موضوعات مرتبط با مرگ

مشغوليت ذهني با موضوعات مرتبط با مرگ و خودكشي مي‌تواند پيش درآمد شروع يك دوره افسردگي شديد باشد. در اين شرايط مداخله در بحران و كمك گرفتن زودهنگام از روانشناس و روانپزشك از ضرورت بيشتري برخوردار است.

عوامل محرك عود و بازگشت افسردگي

كساني كه سابقه يك دوره افسردگي دارند، ممكن است تحت تاثير عوامل مختلفي دوره‌هاي مجدد افسردگي اساسي را تجربه كنند. از جمله مهم‌ترين عوامل محرك عود و بازگشت افسردگي مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

1- رويدادهاي استرس زا در زندگي

رويدادهاي استرس زايي كه در طول دوره افسردگي يا پس از آن اتفاق مي‌افتند عامل محركي براي عود يا بازگشت اين اختلال هستند. از جمله رويدادهاي استرس زاي مهم مي‌توان به تعارضات خانوادگي، از دست دادن عزيزان و بروز تغييراتي در روابط بين فردي اشاره كرد.

2- بازگشت افسردگي درمان نشده

دوره‌هاي افسردگي مجدد مي‌توانند نشان دهنده كامل نشدن دوره درمان در اپيزودهاي قبلي بيماري باشند. در نتيجه بايد تحت درمان با دارو يا جلسات مشاوره قرار بگيريد و همچنين روند بهبودي را نيمه كاره رها نكنيد، چرا كه اين كار در نهايت منجر به تشديد مشكل مي‌شود.

3- قطع زودهنگام درمان

بسيار اهميت دارد كه بدانيد افسردگي سريعا درمان نمي‌شود. بررسي‌ها نشان مي دهند كساني كه 6 ماه يا بيشتر درمان خود را ادامه مي‌دهند به ميزان بسيار كمتري درگير فرايند عود و بازگشت افسردگي مي‌شوند. براي آشنايي با جديدترين روش‌هاي درمان افسردگي شديد كليك كنيد.

4- بازگشت افسردگي به خاطر مشكلات پزشكي

برخي از مشكلات پزشكي نظير دچار بودن چاقي، ديابت و مشكلات قلبي- عروقي ريسك ابتلاي مجدد و بازگشت افسردگي اساسي را بالا مي‌برند. در نتيجه اگر به اين بيماري‌ها مبتلا هستيد حتما به درمانگر خود در اين باره اطلاع بدهيد.

براي دريافت مشاوره در زمينه افسردگي مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره افسردگي از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو تماس حاصل نماييد.

 

 

سوالات متداول

براي پيشگيري از عود و بازگشت افسردگي بايد چه كار كنيم؟

مهم ترين كار، آشنايي با علائمي است كه از شروع مجدد افسردگي خبر مي‌دهند، اگر با اين علائم آشنا باشيد مي‌توانيد به موقع براي دريافت درمان‌هاي مناسب از روانشناس يا روانپزشك كمك بگيريد. همچنين ادامه دادن به فرايند درمان و نيمه كاره رها نكردن آن نيز در پيشگيري از عود نقش بسزايي خواهد داشت.

 

براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد

آخرين تحقيقات علمي روانشناسي

 

 ورود به صفحه

 

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354 استان تهران :9092301539

 

 

 

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

 شماره تماس با موبايل : 09397993559

 

 

 

 

منبع : بازگشت افسردگي را چطور تشخيص دهيم

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.