اختلال شخصیت مرزی یکی از انواع اختلالات شخصیت است که ویژگی اصلی آن بیثباتی در رفتارها و روابط بین فردی است و این بیثباتی یکی از دلایل نامگذاری این اختلال بهعنوان (مرزی) میباشد. درست همانند سایر اختلالات شخصیت این بیماران نیز بینشی نسبت به وضعیت خود ندارند و معمولاً این اطرافیان هستند که دچار مشکلات روحی بسیاری خواهند شد.
با اینحال ویژگیهای این اختلال میتواند مشکلات بسیاری را در زندگی فرد ایجاد کرده و او را مستعد بروز بیماریهایی نظیر افسردگی یا حتی آسیب زدن به خود نماید. ما در این مطلب راجع به اختلال شخصیت مرزی و ویژگیهای آن صحبت خواهیم کرد. درصورتیکه در اطراف شما فردی نشانههای این اختلال را نشان میدهد و یا برخی از این نشانهها را در خود احساس میکنید بهتر است هرچه سریعتر از یک متخصص کمک بگیرید.
منبع: اختلال شخصیت مرزی | علل و نشانه های اختلال شخصیت مرزی
اختلال شخیصت مرزی چیست؟
اختلال شخصیت مرزی (Borderline personality disorder) نیز یکی از انواع اختلالات شخصیت است که مشخصه اصلی آن بیثباتی، رفتارهای تکانهای و نداشتن اصول مشخص در زندگی است. تاکنون مطالعهای در ارتباط با شیوع دقیق این اختلال نشده است. اما تخمین زده میشود که نسبت ابتلا در زنان دو برابر مردان است.
بهطورکلی اختلالات شخصیت به معنای برخی ویژگیهای رفتاری هستند که از آنچه جامعه بهعنوان معیار تعیین میکند فاصله دارند اما خود فرد بینش و آگاهی نسبت به رفتار نامناسبش نداشته و اطرافیان را مقصر اصلی مشکلات خود میداند.
ویژگیهای شخصیتی نامناسب در این افراد باعث خواهد شد که آنها مشکلات بسیاری ازجمله طرد در روابط عاطفی را تجربه کنند. علاوه بر این بهطور میانگین افرادی که دارای اختلال شخصیت مرزی هستند نسبت به جمعیت عمومی به میزان بیشتری به مصرف الکل و مواد مخدر روی میآورند و میزان ابتلا به افسردگی در این افراد هم به نسبت جمعیت عمومی بالاتر است. با توجه به این مسائل و همینطور مشکلات روحی که برای اطرافیان افراد مبتلا به این اختلال پیش میآید بهتر است هرچه سریعتر اقدامات درمانی برای فرد و نزدیکان وی شروع شود.
علل اختلال شخصیت مرزی
همانند سایر اختلالات روانی، ایجاد اختلال شخصیت مرزی هم با عوامل زیستی-روانی و اجتماعی ارتباط دارد. مطالعاتی که روی دوقلوها انجام شده نشان میدهد که این اختلال میتواند به ارث برده شود. همچنین برخی مطالعات تغییراتی را در بخشهایی از مغز شخصیتهای مرزی مشاهده کردهاند که مسئول تنظیم هیجان و پرخاشگری هستند.
همچنین برخی تحقیقات از عملکرد نادرست برخی انتقالدهندههای عصبی مانند سروتونین صحبت میکنند. بااینحال علاوه بر آمادگیهای زیستی برخی عوامل محیطی و فردی مانند کودکی پرتنش، سوء استفاده جنسی و یا تفکراتی مانند ترس از تنهایی و طرد شدن با اختلال شخصیت مرزی ارتباط دارد. طلاق والدین، دلبستگی ناایمن در کودکی، درگیری های شدید بین والدین و… برخی از عوامل موثر در شکل گیری اختلال شخصیت مرزی هستند
نشانه های اختلال شخصیت مرزی
برخی نشانههای رفتاری دائماً در زندگی شخصیتهای مرزی تکرار خواهد شد و شما میتوانید این نشانهها را بهعنوان هشداری برای بررسیهای بیشتر در نظر بگیرید. البته به این موضوع توجه داشته باشید که تشخیص گذاری دقیق این اختلال صرفاً میبایست زیر نظر روانشناس متخصص و با استفاده از آزمونهای روانشناختی و مشاهدات بالینی صورت بگیرد. نشانههای رفتاری این اختلال به شرح زیر است.
- چهارشنبه ۲۸ تیر ۰۲ ۰۰:۱۹
- ۲۷ بازديد
- ۰ نظر