تربيت و كنترل كودكان بيش فعال همواره براي پدر و مادرها با چالشهاي زيادي همراه است. بسياري از والدين در اين شرايط نميدانند در برابر پرتحركي كودك بايد چگونه واكنش نشان دهند و ممكن است تا حد زيادي از سربه هوايي فرزندشان خسته شوند. اين مسئله به خودي خود ميتواند واكنشهاي نامناسبي نظير پرخاشگري كلامي و فيزيكي را به همراه بياورد كه با ايجاد اثرات منفي روي كودك به پيچيدگي هرچه بيشتر اوضاع ميانجامد. اگر فرزندتان مبتلا به اختلال بيش فعالي است و نميدانيد چگونه بايد با او رفتار كنيد در ادامه توصيههايي در مورد تربيت و كنترل كودكان بيش فعال ارائه كردهايم كه ميتوانند در اين زمينه به شما كمك نمايند. در صورت وجود هر سوال براي دريافت مشاوره كودك كليك كنيد.
منبع : تربيت كودكان بيش فعال با 7 اصل
تربيت و كنترل كودكان بيش فعال بر اساس ويژگي هاي آن ها
اختلال بيش فعالي يا ADHD يكي از اختلالات عصبي رشدي است كه اغلب در سنين كودكي بروز مييابد. كودكان بيش فعال دو نقص عمده دارند كه كم توجهي و تحرك بيش از حد را شامل ميشود. از جمله علائمي كه در تربيت و كنترل كودكان بيش فعال بايد مد نظر قرار داد، به شرح زير هستند. براي اشنايي بيشتر با علائم و علل اختلال بيش فعالي در كودكان كليك كنيد.
- كودكان بيش فعال توجه چنداني به جزئيات ندارند.
- آنها در حين انجام تكاليف نميتوانند تمركز خود را حفظ كنند.
- دائما حواسشان جاي ديگري است و هنگام مكالمه توجه كمي به فرد مقابل دارند.
- در به پايان رساندن وظايف و تكاليفشان با مشكل مواجه هستند.
- معمولا از انجام تكاليفي كه نيازمند فعاليت ذهني هستند متنفرند.
- در اكثر اوقات وسايل خود را گم ميكنند.
- به راحتي حواسشان با محركهاي خارجي پرت ميشود.
- دائما كارهاي روزمره خود را فراموش ميكنند.
- دائما روي صندلي وول ميخورند يا هنگامي كه نشستهاند دست و پاي خود را تكان ميدهند.
- نميتوانند به مدت طولاني روي صندلي بنشينند.
- معمولا در مكانهايي كه مناسبتي ندارد ميدوند يا از در و ديوار بالا ميروند!
- فعاليتهايشان با سر و صداي زياد همراه است.
- دائما در حال حركت هستند.
- بيش از حد حرف ميزنند.
- وسط حرف ديگران ميپرند.
- اگر از آنها سوال بپرسند معمولا قبل از اتمام پرسش پاسخ را ميپرانند.
- انتظار كشيدن در موقعيتهايي نظير ماندن در صف برايشان بسيار دشوار است.
توصيه هايي براي تربيت كودكان بيش فعال
با توجه به علائم گفته شده در مورد اختلال ADHD تعامل با اين كودكان اغلب بسيار دشوار است. از همين رو والدين در تربيت آنها با چالشهاي بيشتري رو به رو ميشوند. براي اينكه بتوانيد بر اين چالشها غلبه نماييد علاوه بر پيگيري درمانهاي تخصصي از طريق روانشناس و روانپزشك در نظر گرفتن توصيههاي زير به شما كمك مينمايد.
[box type=”shadow”]
بيشتر بخوانيد : كودكان استثنايي [/box]
1- نگرش مثبتي نسبت به فرزندتان داشته باشيد و آن را حفظ نماييد
به عنوان پدر و مادر بهترين راه تربيت و كنترل كودكان بيش فعال داشتن نگرش مثبت نسبت به آنها است. چراكه برخي از والدين در اين شرايط دائما به فرزند خود برچسبهاي زننده ميزنند و او را با الفاظي نظير “خنگ”، “سر به هوا”، “احمق” و … خطاب ميكنند.
اين كار با ايجاد تاثيرات منفي روي اعتماد به نفس كودك علاوه بر مشكلات مرتبط با بيش فعالي منجر به بروز مشكلات روانشناختي ديگري نيز ميشود كه تعاملات بين فردي را بيش از پيش سخت ميسازد. در نتيجه همواره به فرزندتان نشان دهيد شرايط او را درك ميكنيد و در كنارش هستيد تا مشكلات رفتارياش بهبود يابند.
2- تربيت كودكان بيش فعال | رفتارهاي مخرب را در بافت اختلال نگاه كنيد
همواره به ياد داشته باشيد كه بسياري از رفتارهاي مخرب كودك بيش فعال عمدي نيستند. در نتيجه براي تربيت و كنترل كودكان بيش فعال بايد اطلاعات خود را از علائم رفتاري ADHD بالا ببريد و به ياد داشته باشيد اينها جزئي از مشكل كودك هستند كه بايد براي رفع آنها تلاش كرد. پس سرزنش بيش از حد خود يا فرزندتان نميتواند به بهبود اوضاع كمكي نمايد.
3- انتظارات خود را با توانمنديهاي كودك هماهنگ نماييد
براي تربيت كودكان بيش فعال بايد ضعفهايشان را بشناسيد و در آن موارد انتظارات خود را كمي تعديل نماييد. براي مثال مبتلايان به ADHD هنگام گوش دادن به يك سخنراني بلند يا انجام تكاليف زمانبر بارها دچار حواسپرتي ميشوند. پس نميتوانيد به مدت طولاني از آنها بخواهيد به حرفهايتان گوش دهند يا تكاليف مدرسهشان را يك جا انجام دهند. در عوض ميتوانيد تكاليف را به چند بخش كوتاه مدت تقسيم كنيد تا فرزندتان بتواند در زمانهاي مختلف به آنها بپردازد.
4- تربيت كودكان بيش فعال | به توانمندي هاي فرزندتان باور داشته باشيد
اينكه كودكتان مبتلا به بيش فعالي باشد به معناي اين نيست كه نميتواند در هيچ زمينهاي پيشرفت كند يا توانمندي خاصي ندارد. براي تربيت و كنترل كودكان بيش فعال خود بهتر است تواناييها و قابليتهاي منحصر به فرد فرزندتان را كشف كرده و همواره در مورد آنها به او بازخورد بدهيد. همچنين در مورد رفتارهاي مشكل ساز نيز دائما به كودك يادآور شويد كه ميتواند اين مشكلات را اصلاح كند و به مرور زمان اعمال بالغانهتري را از خود نشان دهد.
5- يك روتين خاص را براي كارهاي مختلف كودك در نظر بگيريد
در زندگي كوكان مبتلا به بيش فعالي برخورداري از ثبات از اهميت بسزايي برخوردار است. از همين رو بهتر است برنامه روزانه و هفتگي متداولي براي آنها در نظر بگيريد. به طوري كه آنها هر روز به طور منظم در ساعت خاصي از خواب بيدار شوند، در زمان مشخصي وعدههاي غذاييشان را بخورند و در نهايت شب در ساعتي مشخص به رختخواب بروند.
براي موفقيت آميز بودن روش تربيت و كنترل كودكان بيش فعال حتما اين نظم در اكثر فعاليتهاي روزمره رعايت شود. براي مثال اگر فرزندتان به مدرسه ميرود همواره شب قبل به او كمك كنيد تا وسايلش را آماده كند و زمانهاي مشخصي را به انجام تكاليفش اختصاص دهد.
6- تربيت و كنترل كودكان بيش فعال | براي انجام تكاليف محيط آرامي در اختيار كودك قرار دهيد
در نظر داشته باشيد كه حواسپرتي به وسيله محركهاي خارجي يكي از علائم اصلي اختلال ADHD است. در نتيجه اگر از فرزندتان ميخواهيد يك تكليف خاص را انجام دهد، بايد فضاي آرامي در اختيار او بگذاريد و عوامل حواسپرتي را تا جاي ممكن به حداقل برسانيد تا كودك بتواند عملكرد بالاتري داشته باشد.
7- مراقب نوع تغذيه كودك باشيد
بررسيها نشان ميدهد كه سبك غذا خوردن مبتلايان به بيش فعالي بايد از ويژگيهاي خاصي برخوردار باشد. براي مثال آنها نبايد بيش از 3ساعت گرسنه بمانند. چرا كه افت قندخون در افزايش تحريك پذيري و مشكلات تمركز موثر است. در نتيجه سعي كنيد ميان وعدههاي كودك را افزايش دهيد. همچنين به كمك پزشك و آزمايش خون اطمينان حاصل كنيد كه سطح مناسبي از مواد معدني نظير آهن و منيزيم در بدن فرزندتان وجود دارد. چرا كه كمبود اين مواد نيز ميتواند علائم ADHD را تشديد نمايد.
براي دريافت مشاوره در زمينه كودك ميتوانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.
سوالات متداول
چطور به كودك بيش فعال كمك كنيم اعتماد به نفس بيشتري داشته باشد؟
والدين و ساير بزرگترها به دليل پرتحركي و عدم تمركز كودكان مبتلا به ADHD اغلب بيشتر آنها را دعوا ميكنند كه اين مسئله روي اعتماد به نفس آنها تاثير ميگذارد. همچنين افت عملكرد در مدرسه و عدم پذيرش از جانب همسالان نيز در اين موضوع تاثيرگذار است. پرهيز از اقداماتي نظير برچسب زدن يا پرخاشگري، كمك گرفتن از جلسات رواندرماني و آموزش مهارتهاي اجتماعي از جمله اقداماتي است كه در بهبود اين مشكل تاثير بسزايي دارند.
منبع : تربيت كودكان بيش فعال با 7 اصل
- شنبه ۳۰ مرداد ۰۰ ۰۸:۵۵
- ۷۰ بازديد
- ۰ نظر