ترس از اخراج شدن از محل کار، یکی از ترس های طبیعی است. هیچ کسی دوست ندارد از محل کار اخراج شود. افراد بعد از مدتی به کار خود عادت کرده و مهارت های لازم را برای آن کسب می‌کنند. اما وقتی اخراج می‌شوند دوباره مجبور به پیدا کردن شغلی دیگر و صرف انرژی و زمان برای از سرگیری هستند.

این نوع ترس بر عملکرد فرد در محیط کار تاثیر گذاشته و باعث عدم بروز خلاقیت می‌شود. همچنین سلامت روان آنها را نیز تحت تاثیر قرار داده و استرس زیادی را به آنها تحمیل می‌کند. برای ترس از اخراج دلایل زیادی وجود دارد که افراد را وادار به تفکر وسواس گونه در این مورد می‌کند.

منبع: ترس از اخراج | راه های غلبه بر ترس از اخراج شدن

ترس از اخراج

 

ترس از اخراج یا تعدیل نیرو یک فکر ناراحت کننده است که باعث فرسودگی شغلی نیز خواهد شد. حس بلاتکلیفی و موقت بودن در محیط کار تاثیر بدی خواهد داشت. همچنین این تصور گاهی از طرف کافرماست و گاهی نیز افراد بدون هیچ دلیلی این ذهنیت را دارند. اگر این فکر منطقی نبود و فقط حاصل ترس های شماست؛ باید در جهت رفع آنها تلاش کنید.

دلایل ترس از اخراج

در قدم اول بهتر است دلایل ترس از اخراج خود را شناسایی کنید. برای اینکه ریشه این تفکر را شناسایی کنید می‌توان از روانشناس هم کمک گرفت. اما به طور کلی ترس از اخراج از محل کار تاحدی طبیعی است. اگر ما ترس از دست دادن چیزی را نداشته باشیم؛ برای بهتر شدن در رابطه با آن تلاش نمی‌کنیم. اما اگر این فکر زندگی حرفه ای ما را تحت تاثیر قرار دهد؛ باید برای از بین بردن آن اقدام کرد. برخی از دلایل ترس از اخراج شدن شامل موراد زیر می‌شود.

⭕سابقه اخراج از مشاغل قبلی

وقتی بارها در شغل های مختلف شکست می‌خوریم؛ دیگر اعتماد به نفس خود را از دست داده و مدام نگران تکرار اتفاقات قبلی هستیم. حتی اگر در شغل فعلی مان عملکرد خوبی هم داشته باشیم؛ بازهم در این مورد نگران خواهیم بود. برای مثال اگر به تازگی شاهد اخراج یکی نزدیکانمان بوده ایم؛ این موضوع روی ما هم تاثیرگذاشته و خود را در جایگاه او تصور می‌کنیم. ترس از اخراج در بیشتر موارد یک ترس غیرواقعی بوده و نتیجه تصورات اشتباه ماست.

⭕نشخوار فکری

به طور کلی ابتلا به انواع اضطراب یا نشخوار فکری، بیشتر ما را در معرض ترس از اخراج قرار خواهد داد. در اختلال نشخوار فکری، فرد هیچ دلیل قانع کننده ای برای افکار خود ندارد ولی مدام آنها را در ذهن خود مرور می‌کند. فرد اضطراب فراگیر نیز باعث بروز استرس در هر شرایط و مکانی می‌شود حتی اگر عامل خطرساز خارجی وجود نداشته باشد. فرد بدون دلیل، همیشه نگران از دست دادن شغل خود خواهد بود. 

⭕شرایط سازمانی

گاهی شرایط محل کار به گونه ای است که به افراد ترس از اخراج را القا می‌کند. افراد سازمان وقتی شاهد اخراج همکاران خود بدون دلیل یا به علت قصور کوچک، هستند؛ این احتمال را برای خود نیز در نظر می‌گیرند. سازمانی که امنیت شغلی مناسبی را برای پرسنل خود محیا نمی‌کند؛ نه تنها به خود صدمه زده بلکه کارمندان را نیز می‌ترساند.

برای برطرف کردن ترس از اخراج چه کنیم؟

همانطور که گفته شدن ترس از اخراج برای طولانی مدت، روی عملکرد شما نیز تاثیر خواهد گذاشت. گاهی افراد آنقدر این فکر را برای خود تکرار می‌کنند که به واقعیت تبدیل می‌شود. اما راه هایی برای از بین بردن این تفکر منفی نیز وجود دارد. با بکار بردن آنها، برای افزایش کارایی و بهبود عملکرد خود تلاش کنید.

✅با مدیر خود دراین زمینه صحبت کنید.

اگر ترس از اخراج شما به قدری زیاد شده است که تمرکزتان را از بین برده؛ در این زمینه حتما با مدیر خود صحبت کنید. نمی‌توان به طور مستقیم از مدیر سوال کرد که قصد اخراج شما را دارد یا نه. اما با توضیح شرایط پیش آمده و گفتگو در مورد وضعیت خودتان می‌توان از این موضوع اطمینان حاصل کرد.

از او بخواهید تا صبوری بیشتری در رابطه با شما و دیگران به خرج دهد و به افراد شانس دوباره بدهد. سعی کنید در صحبت با او لحنی آرام و مودبانه داشته باشید و درخواست های خود را در غالب پیشنهاد ارائه دهید. 

✅رزومه خود را تقویت کنید

وقتی شما رزومه قوی داشته و نیرویی فعال و توانمند باشید؛ هیچ سازمان یا مدیری، شما را اخراج نخواهد کرد. با این کار اعتماد به نفس شما نیز افزایش یافته و دیگر ترس از اخراج نخواهید داشت. روی مهارت های خود تمرکز کنید و نگران افراد زیرآب زن در محل کار خود نباشید. گرچه محیط کار در بروز این نوع ترس بسیار موثر است. اما سعی کنید وظیفه خود را به درستی انجام داده و درگیر حواشی نشوید.

✅برنامه ریزی داشته باشید.

همیشه برنامه جایگزینی برای خود داشته باشید. برای مثال بگویید که اگر این شغل را از دست دهم؛ به چه کاری مشغول خواهم شد. اگر با برنامه ریزی جلو بروید ترس از اخراج را با انگیزه برای فعالیت بیشتر جایگزین خواهید کرد. یا حتی می‌توانید بدتریت حالت ممکن را در نظر بگیرید. با اینکار متوجه خواهید شد که حتی با از دست دادن شغل نیز، دنیا به آخر نخواهد رسید و همیشه راه های دیگری برای درآمدزایی و کارکردن، وجود دارند.

✅از مشاور کمک بگیرید

یکی از افرادی که می‌تواند به شما برای غلبه بر ترس از اخراج کمک کند؛ مشاور خواهد بود. روانشناس با تکنیک های شناختی-رفتاری دید شما را نسبت به شغل و حتی اخراج شدن تغییر خواهد داد و کمک می‌کند اضطراب خود را در این زمینه از بین ببرید. روانشناسی صنعتی- سازمانی، یکی از شاخه های روانشاسی است که برای افزایش بهره وری در محیط کار طراحی شده است. در بسیاری از سازمانها این فرد به عنوان بخشی از منابع انسانی، فعالیت کرده که شما می‌توانید از او نیز کمک بگیرید. 

✅داستان افراد موفق را مطالعه کنید.

حتما نام دانشمندانی را شنیده اید که بارها از کار خود اخراج شده یا در زندگی شکست خورده اند. این موضوع ثابت می‌کند که اخراج به معنای شکست نیست. و حتی با وجود ترس از اخراج نیز می‌توان موفق شد. مسائلی که در کنترل ما نیستند؛ شخصیت ما را تعریف نمی‌کنند. به همین دلیل حتی با وجود اخراج شدن از کار نیز نباید دست از تلاش کردن کشید و باید به دنبال کار مناسب بود.

سخن پایانی

ترسیدم از شرایط سخت یکی از واکنش های غریزی ماست. طبیعی است که یک موقعیت را برای خودمان تصور کنیم و مدام درباره آن بیندیشیم. ترس از اخراج نیز باعث می‌شود تلاش بیشتری برای کار و حرفه خود بکنیم. اما اگر از حدی بیشتر شود روان ما را مریض خواهد کرد. نمی‌توان به دلیل ترس از اخراج شدن، کار نکرد. اما باید همیشه احتمالات مختلف را در نظر گرفت و برای بهبود اوضاع تلاش کرد. برای از بین بردن ترسهای خود می‌توانید از یک روانشناس کمک بگیرید.

برای دریافت مشاوره در زمینه ترس از اخراج می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360  و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

 

سوالات متداول

علت ترس از اخراج چیست؟

افراد به دلایل مختلف ترس از اخراج را تجربه می‌کنند. برخی از آنها شامل اخراج از مشاغل قبلی، نشخوارفکری و شرایط سازمانی می‌شود.

منبع: ترس از اخراج | راه های غلبه بر ترس از اخراج شدن

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.