اختلال پرخوري عصبي يا بوليميا

مشاوره روانشناسي ذهن نو

اختلال پرخوري عصبي يكي از انواع اختلالات روانشناختي است كه در عصر حاضر شيوع بيشتري پيدا كرده است. ناتواني در كنترل استرس‌هاي روزمره به شيوه‌اي سالم از يك طرف و تبليغ بيش از حد در مورد لاغري و تناسب اندام از طرف ديگر باعث شده كه بسياري از زنان و مردان در شرايط تنش‌زا كنترل چنداني روي حجم غذايي مصرفي‌شان نداشته باشد و پس از صرف وعده‌هاي خود دچار احساسات منفي شده و در نهايت دست به اقدامات جبراني نظير تلاش براي استفراغ مي‌زنند. دچار بودن به پرخوري عصبي عوارض جسماني و رواني مختلفي دارد كه از جمله آن‌ها مي توان به قطع پريود در خانم‌ها، افزايش يا كاهش وزن شديد و آريتمي قلبي اشاره كرد. در ادامه اين مقاله در مورد علائم، علل و روش هاي درمان اختلال پرخوري عصبي توضيحات بيشتري ارائه كرده ايم.

 

 

منبع : اختلال پرخوري عصبي يا بوليميا

علائم و نشانه هاي اختلال پرخوري عصبي

اختلال پرخوري عصبي يكي از انواع اختلال‌هاي خوردن است كه در راهنماي آماري و تشخيصي اختلالات رواني به عنوان يك وضعيت روانپزشكي مشخص شده است (براي آشنايي با ساير اختلالات خوردن كليك كنيد). مبتلايان به پرخوري عصبي يا همان بوليميا در طي اين بيماري علائم زير را بروز مي‌دهند:

  1. A. بروز دوره‌هاي مكرر پرخوري كه مي‌تواند با حالات زير مشخص شود:
  • فرد در يك بازه زماني خاص به مقدار قابل توجهي بيشتر از عموم مردم غذا مي‌خورد. براي مثال هر 2 ساعت يك بار حجم زيادي غذا مي‌خورد كه ديگران در اين زمان و تحت همان شرايط نمي‌توانند اين كار را انجام دهند.
  • بيمار در اين دوره در زمينه كنترل غذا خوردن خود احساس ناتواني مي‌كند.
  1. B. بيمار رفتارهاي جبراني نامتناسب و مكرري به منظور جلوگيري از افزايش وزن انجام مي‌دهد. از جمله اين رفتارها مي‌توان به استفراغ عمدي، مصرف نابه جاي مسهل‌ها، تنقيه، استفاده از داروها، روزه‌داري و ورزش مفرط اشاره كرد.
  2. C. پرخوري و رفتارهاي جبراني نامتناسب، هردو به طور متوسط حداقل يك بار در هفته و به مدت 3 روز بروز مي‌يابند.
  3. D. ارزيابي فرد از خود به شكل افراطي تحت تاثير شكل و وزن بدنش قرار دارد.
  4. E. دوره‌هاي پرخوري عصبي در طول اختلال بي‌اشتهايي‌عصبي بروز نمي‌يابد.

عوارض ابتلا به اختلال پرخوري عصبي

مبتلايان به اختلال پرخوري عصبي به دليل رفتارهاي تغذيه‌اي نامناسب اغلب دچار كاهش يا افزايش وزن مي‌شوند. همچنين قطع پريود در خانم‌ها و اختلالات آبو الكتروليلت ناشي از اقدامات پاكسازي از جمله عوارض رايج ناشي از اختلال پرخوري عصبي هستند.

بوليميا مي‌تواند عوارض شديدتر و نادرتري نيز داشته باشد كه از جمله آن‌ها بايد به پارگي مري، پاره شدن معده و آريتمي قلبي اشاره كرد كه مي‌توانند تهديدي جدي براي حيات فرد نيز محسوب شوند. همچنين كساني كه به طور طولاني مدت به مصرف مسهل‌ها (مليم‌ها) مي‌پردازند ممكن است به آن‌ها وابسته شوند. همچنين مشكلات گوارشي و پرولاپس ركتوم به وفور در اين بيماران ديده مي‌شود.

ميزان شيوع اختلال پرخوري عصبي

طبق گزارشات پنجمين ويراست راهنماي تشخيصي و آماري اختلالات رواني شيوع دوازده ماهه اختلال پرخوري در زنان جوان چيزي بين 1 تا 1/5درصد است. در مقابل ميزان شيوع اين اختلال در مردان به طور دقيق مشخص نيست، اما به طور واضح مي‌توان گفت كه بوليميا در افراد مذكر شيوع بسيار كمتري نسبت به خانم‌ها دارد. اوج شيوع اين اختلال نيز در بين نوجوانان بزرگ‌تر و بزرگسالان جوان تخمين زده مي‌شود.

علل ابتلا به اختلال پرخوري عصبي

متخصصان در مورد علل و عوامل زيربنايي بروز اختلال بوليميا فاكتورهاي مختلفي را دخيل مي‌دانند كه در ادامه به مهم‌ترين آن‌ها اشاره كرده‌ايم:

1- عوامل مزاجي و وابسته به خلق و خو

نگراني در مورد وزن، عدم اعتماد به نفس كافي، دچار بودن به اختلالات خلقي نظير افسردگي، درگيري با اختلالات اضطرابي نظير اضطراب اجتماعي يا اضطراب فراگير دوران كودكي از جمله عوامل مرتبط با خلق و خو محسوب مي‌شوند كه افراد را در برابر ابتلا به بي اشتهايي عصبي آسيب پذير مي‌كنند.

2- عوامل محيطي

در دنياي مدرن تبليغات زيادي در مورد لاغري و تناسب اندام مي‌شود. به نظر مي‌رسد اين مسئله باعث افزايش نگراني‌ها در مورد اضافه وزن شده كه اين مسئله به نوبه خود ريسك ابتلا به اختلال بوليميا را افزايش مي‌دهد. همچنين بررسي‌ها نشان مي‌دهند آن‌هايي كه در كودكي سابقه مواجهه با سوء استفاده‌هاي جسمي يا جنسي را داشته‌اند بيش از ديگران ابتلا به پرخوري عصبي را گزارش مي‌دهند.

3- عوامل ژنتيكي و فيزيولوژيكي

دچار بودن به چاقي و اضافه وزن به خصوص در دوران كودكي و اوايل بلوغ عامل خطر مهمي براي ابتلا به بوليميا است. همچنين امكان انتقال خانوادگي و آسيب پذيري ژنتيكي نيز براي اين اختلال مطرح مي‌شود.

درمان اختلال پرخوري عصبي

براي درمان اختلال پرخوري عصبي هم زمان بايد تحت نظر پزشك، متخصص تغذيه و روانشناس قرار داشته باشيد. پزشك در ابتدا ارزيابي‌هاي لازم در مورد پيامدهاي بدني اختلال پرخوري عصبي را انجام داده و درمان‌هاي ضروري را فورا شروع مي‌كند. همچنين ممكن است براي كنترل اضطراب‌ها نياز به دريافت داروهاي اعصاب نيز وجود داشته باشد كه روانپزشك در اين باره نظر خواهد داد. متخصص تغذيه نيز به كمك مي‌كند يك رژيم غذايي سالم را در اختيار داشته باشيد و براساس يك راهنما پيش برويد. در كنار همه اين‌ها مراجعه به روانشناس و شركت در جلسات روان درماني از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.

چرا بايد براي درمان به روانشناس مراجعه كرد؟

چرا كه در بسياري از موارد بيمار مبتلا به پراشتهايي عصبي از مهارت كمي در خودكنترلي برخوردار است. به علاوه بيماري از خودانگاره تحريف شده در باره بدن نشات مي‌گيرد. درمانگر كمك مي‌كند تا بتوانيد شناخت‌هاي زيربنايي مرتبط با اين اختلال را شناسايي كرده و مهارت‌هاي رفتاري جديدي براي كنترل تنش‌ها و استرس ها پيدا كنيد. اين تغييرات در درمان اختلال بوليميا در بلند مدت تاثير بسزايي خواهد داشت.

براي دريافت مشاوره در زمينه اضطراب و افسردگي مي‌توانيد در ساعت از روز براي مشاوره تلفني از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو تماس حاصل نماييد.

 

 

سوالات متداول

آيا اختلال پرخوري عصبي تنها در زنان اتفاق مي افتد؟

خير اين اختلال به جنسيت خاصي محدود نمي‌شود. با اين حال گزارش‌هاي همه گير شناسي نشان مي‌دهند كه مردان به نسبت زنان به ميزان بسيار كمتري به بوليميا مبتلا مي‌شوند.

 

براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد

آخرين تحقيقات علمي روانشناسي

 

 ورود به صفحه

 

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354 استان تهران :9092301539

 

 

 

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

 شماره تماس با موبايل : 66419012-021

 

 

 

 

 

 

منبع : اختلال پرخوري عصبي يا بوليميا

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.