شب خوري يا سندروم خوردن شبانه (غذا خوردن در نيمه شب) يك وضعيت روانشناختي خاص است كه باعث ميشود طي آن افراد بعد از صرف شام همچنان تمايل زيادي به خوردن غذا داشته باشند و حجم زيادي غذا را در طول شب بخورند. اين مسئله اغلب منجر به پريشانيهاي زيادي در خواب ميشود. براي مثال تجربه كابوس شبانه يا بيخوابي از جمله عوارض رايج اين سندروم است. معمولا غذا خوردن در نيمههاي شب منجر به چاقي بيش از حد شده و با مراجعه به متخصص تغذيه مشخص ميشود كه البته با دريافت برنامههاي غذايي تا حدودي از آن جلوگيري ميشود، اما زماني كه علت شبخوري ريشه رواني داشته باشد، بدون رواندرماني نميتوان با آن مقابله كرد.
منبع : شب خوري يا غذا خوردن در نيمه شب
علائم شب خوري يا سندروم خوردن شبانه
شب خوري يا سندروم خوردن شبانه به نوعي وضعيت روانشناختي خاص گفته ميشود كه طي آن فرد در اواخر شب ميل زيادي به خوردن غذا پيدا ميكند و پس از صرف شام حداقل به اندازه يك چهارم كل كالري دريافتي روز خود غذا ميخورد. اگر به شب خوري مبتلا باشيد دست كم دو بار در هفته در طول شب از خواب بيدار ميشويد تا سراغ يخچال رفته و چيزي بخوريد. از جمله ديگر علائمي كه در سندروم خوردن شبانه تجربه ميشوند بايد به موارد زير اشاره كرد:
- كمبود اشتها هنگام صبح
- تمايل شديد براي خوردن غذا در فاصله بين شام تا رفتن به رختخواب
- تجربه چهار يا پنج شب بي خوابي در طول هفته
- اعتقاد داشتن به اين كه غذا خوردن براي به خواب رفتن يا تداوم خواب ضروري است
- دچار شدن به خلق غميگن و افسرده كه معمولا هنگام عصر تشديد ميشود.
علت دچار شدن به شب خوري | علل غذا خوردن در نيمه شب
متخصصان هنوز به طور دقيق علت دچار شدن به سندروم خوردن شبانه را درنيافتهاند. اما به طور كل بر اين باورند كه اين مسئله ميتواند ناشي از يك اختلال در چرخه خواب و بيداري يا نوسانات هورموني باشد. همچنين دچار بودن به اضافه وزن و يا درگيري با يكي از اختلالات خوردن نظير پراشتهايي يا بياشتهايي عصبي ريسك بروز شب خوري را افزايش ميدهند. لازم به ذكر است كه سابقه افسردگي، اختلالات اضطرابي و سوء مصرف مواد در مبتلايان به سندروم خوردن شبانه بيش از ديگران ديده ميشود. براي آشنايي با ساير اختلالات خوردن كليك كنيد.
ميزان شيوع شب خوري
سندروم خوردن به طور كل در جمعيت عمومي از 1درصد شيوع برخوردار است. اما اگر شما اضافه وزن داشته و چاق باشيد، امكان ابتلا به اين مشكل چيزي در حدود 10درصد خواهد بود. از همين رو گفته ميشود كه چاقي رابطه تنگاتنگي با اين اختلال دارد و تلاش براي كاهش وزن ميتواند از سندروم خوردن شبانه نيز پيشگيري نمايد.
عوارض شب خوري
يكي از عوارض مهم شب خوري چاقي است. البته در مورد رابطه بين چاقي و سندروم خوردن شبانه هنوز ابهام وجود دارد. در واقع متخصصان نميدانند كه آيا چاقي علت شب خوري است يا پيامد ناشي از آن؟ با اين حال ميتوان به طور كل گفت كه شب خوري تلاش افراد براي كاهش وزن را با دشواري رو به رو ميسازد. از ديگر عوارض واضح دچار بودن به اين سندروم ميتوان به درگيري با مشكلات خواب نظير بيخوابي اشاره كرد. پژوهشها نشان ميدهند كه اختلال خواب نيز به نوبه خود ريسك بروز اضافه وزن و چاقي را افزايش ميدهند.
درمان سندروم خوردن شبانه | جلوگيري از غذا خوردن در نيمه شب
براي درمان شب خوري اغلب بايد همزمان تحت نظر روانشناس و روانپزشك قرار بگيريد. زيرا مطالعات نشان ميدهند كه داروهايي نظير ضدافسردگيها يا ملاتوينن در كنار درمانهاي روانشناختي مثل درمان شناختي رفتاري تاثير بسزايي در بهبود اين مشكل دارند. همچنين كمك گرفتن از تكنيكهاي ريلكسيشن نيز ميتوانند تا حد زيادي در كنترل احساس ولع نسبت به غذا موثر باشند. با اين حال هنوز به پژوهشهاي بيشتري در زمينه درمانهاي موثر براي كنترل شب خوري نياز است و درمان قطعي براي آن مشخص نشده است.
براي دريافت مشاوره در زمينه اضطراب و افسردگي ميتوانيد در ساعت از روز براي مشاوره تلفني از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو تماس حاصل نماييد.
سوالات متداول
از كجا بفهمم دچار سندروم خوردن شبانه هستم؟
بارزترين علامت ابتلا به اين سندروم ميل زياد به غذا در فاصله بين خوردن شام و رفتن به رختخواب است. با اين حال براي تشخيص قطعي وضعيت خود بايد به يك متخصص روانشناس يا روانپزشك مراجعه نماييد.
آيا عوامل ژنتيكي در بروز شب خوري تاثيرگذار هستند؟
بله برخي تحقيقات از نقش ژنتيك در بروز سندروم خوردن شبانه حمايت ميكنند. در واقع آنها ژني به نام PER1 كه مسئول تنظيم سيكل خواب است را در ابتلا به اين مشكل دخيل ميدانند.
براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد
آخرين تحقيقات علمي روانشناسي
ورود به صفحه
سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد
تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل
سراسر كشور :9099070354 استان تهران :9092301539
جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري
شماره تماس با موبايل : 66419012-021
- سه شنبه ۲۶ مرداد ۰۰ ۱۲:۴۶
- ۴۲ بازديد
- ۰ نظر