دوران نوجوانی چگونه می گذرد؟

مشاوره روانشناسي ذهن نو

دوران نوجوانی را می‌توان یکی از بحرانی‌ترین دوره‌های سنی در زندگی همه دانست. در این دوره فرزندتان در حال ورود به بزرگ‌سالی است و پس فشارهای روانی زیادی را باید تحمل کند که او را تا حدودی پرخاشگر یا افسرده می‌کنند. به همین خاطر برقراری ارتباط با نوجوان و تربیت او یکی از مهم‌ترین مسائلی است که والدین باید در نظر بگیرند. فشارهای روانی که در این دوران برای نوجوان پیش می‌آیند می‌تواند احتمال بروز برخی بیماری‌های روحی به‌خصوص اضطراب، افسردگی یا حتی خودکشی را افزایش دهد. به همین خاطر بهتر است که والدین و تمامی افرادی که با نوجوانان سروکار دارند، اطلاعات خود را راجع به این دوره سنی افزایش دهند.

منبع: دوران نوجوانی چگونه می گذرد؟

دوران نوجوانی

دوران نوجوانی مرحله گذار رشد فیزیکی و روانی انسان است. که بین کودکی و نوجوانی رخ می‌دهد. در این دوران تغییرات زیستی، روان شناختی، اجتماعی و جنسی اتفاق می‌افتد. دوران نوجوانی هرچه با دقت بیشتری پیش برود، آینده بهتری خواهند داشت. نوجوانی به 3 دسته اوایل نوجوانی که سن 10 تا 13 سالگی است، اواسط نوجوانی که سن 14 تا 17 سالگی است و اواخر نوجوانی که 18 تا 20 سالگی است تقسیم می‌شود.

والدین در دوران نوجوانی باید برای تربیت فرزندان خود وقت بیشتری بگذارند. و در هر دوره با آگاهی بیشتری باید با دوران رشد نوجوان روبرو شوند. نوجوانان در این دوران تحولاتی را دچار می‌شوند. بهتر است والدین با نوجوانان خود ارتباط خوبی برقرار کنند تا برای پاسخ به سوالات فرزندان اولین نفر باشند.

دوران نوجوانی در کدام سنین اتفاق می‌افتد؟

دوران نوجوانی به بازه سنی بین 11 یا 12 سالگی تا 20 سالگی گفته می‌شود که فرزند شما را از یک کودک وابسته به بزرگ‌سالی مستقل تبدیل می‌کند. به همین خاطر نوجوانان در حال تغییر در تمامی ابعاد جسمی، ذهنی، اجتماعی و شخصیتی هستند.

قرار گرفتن بیشتر و مستقل‌تر در محیط‌های اجتماعی باعث می‌شود تا بسیاری از مواقع نوجوانان با چالش‌هایی مواجه شوند که راه درست حل کردن آن‌ها را نمی‌دانند. و این می‌تواند باعث بروز مشکلات و انحرافات بسیاری برای نوجوان باشد. به عبارتی می‌توان گفت دوران نوجوانی زمانی است که فرزند شما در حال آماده شدن برای بزرگ‌سالی است، اما به دلیل تجربه کمی که دارد خطرات بسیاری مانند اعتیاد به مواد مخدر یا انحرافات رفتاری نیز او را تهدید می‌کنند و به همین خاطر والدین می‌بایست با بالا بردن آگاهی از این دوره رابطه خود را با نوجوان بهبود ببخشند تا بتوانند برای پیشگیری از بروز مشکلات به او کمک کنند.

مراحل گذر از دوران نوجوانی

دوران نوجوانی در حدود 12 سالگی شروع شده و با رسیدن به سنین 20 یا 21سالگی، هنگامی‌که فرد تا حد زیادی آماده استقلال از والدین شده تمام می‌شود. اما همین بازه سنی نیز به چند قسمت تقسیم می‌شود که در هر یک از آن‌ها اتفاقات متفاوتی برای نوجوان پیش خواهد آمد. این دوره‌ها عبارتند از:

1️⃣مراحل ابتدایی دوره نوجوانی

این دوره که از ابتدای نوجوانی تا حدود 13 سالگی ادامه دارد، بیش از هر چیز با بلوغ و تغییرات جسمی و جنسی شناخته می‌شود. تغییراتی که در ظاهر نوجوان ایجاد می‌شود باعث خواهد شد آن‌ها تا حد زیادی نسبت به خود حساسیت داشته باشند. و به عبارتی می‌توان گفت در این دوره نوجوان بیش از هر چیز با خود و ظاهر خود سرگرم می‌شود. تحولات ذهنی و شخصیتی اگرچه از این زمان شروع می‌شوند، اما در مقایسه با بلوغ اهمیت چندانی ندارند. در این دوران نوجوانی گاهی اوقات تغییرات هورمونی و شرایط جدید نوجوان باعث می‌شود آن‌ها تحریک‌پذیر یا پرخاشگر شوند.

2️⃣مراحل میانی نوجوانی

مرحله میانی را می‌توان اصلی‌ترین و مهم‌ترین دوران نوجوانی دانست که از حدود 14 سالگی شروع‌شده و تا 17 سالگی ادامه پیدا می‌کند. در این دوره تغییرات جسمی و جنسی مربوط به بلوغ همچنان ادامه پیدا می‌کند اما آنچه اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد این است که نوجوان در ابعاد ذهنی و روانی نیز در حال تغییر کردن است.

از این دوران نوجوانی به بعد میل جنسی و کنجکاوی نسبت به جنس مخالف شروع می‌شود و به همین خاطر ممکن است گاهی اوقات رابطه عاطفی یا عاشق شدن برای نوجوان پیش بیاید. علاوه بر این آن‌ها تلاش برای دستیابی به یک هویت ثابت و مستقل از والدین را شروع می‌کنند.

به همین خاطر شاید در این دوران احساس کنید فرزندتان با هر چیزی مخالفت می‌کند و یا راجع به مسائل مختلف از شما سؤال می‌پرسد. این رفتارها شاید شما را کلافه کنند اما بهتر است به خاطر داشته باشید که این‌ها بخشی از فرایند بزرگ شدن فرزندتان است و بهتر است با کمک گرفتن از مشاورین به تربیت نوجوان به‌خصوص در این بازه سنی توجه داشته باشید. 

3️⃣مراحل پایانی نوجوانی

این دوران نوجوانی که از 18 سالگی شروع‌شده و در حدود 21 سالگی به پایان می‌رسد هنگامی است که فرزند شما در حال تثبیت تغییراتی است که در دوره‌های گذشته داشته است. اتفاق جدیدی در این دوره رخ نخواهد داد و تنها آنچه از گذشته بوده متعادل‌تر و پخته‌تر خواهد شد. به همین خاطر احتمال بروز درگیری و اختلاف و همین‌طور بحران‌های روحی در این زمان کمتر است، اما احتمال ورود به یک رابطه عاطفی و عاشق شدن بیشتر خواهد شد.

تحولات مربوط به دوران نوجوانی

در طی دوران نوجوانی فرزند شما از کودک تبدیل به بزرگ‌سال می‌شود و این به معنای آن است که آن‌ها در تمامی ابعاد ظاهری و شخصیتی در حال تغییراتی هستند که نوجوان را آماده ورود به دوره بزرگ‌سالی می‌کند. شناخت این تغییرات و پیامدهای هریک از آن‌ها به شما کمک می‌کند با نگرانی و بحران کمتری از سنین نوجوانی عبور کنید.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.