استرس و ناباروری آیا واقعا بر یکدیگر تاثیر می‌گذارند؟ این مسئله که استرس می تواند بر شانس باردار شدن افراد تأثیر بگذارد خیلی مورد بحث می باشد. اما تا چه اندازه این موضوع صحت دارد؟ شواهدی وجود دارد که نشان می دهد زنان و مردانی که تولید هورمون پایینی دارند، سطوح بالاتری از استرس و هورمون کورتیزول را تجربه می کنند که می تواند بر توانایی آن ها در آزادسازی تخمک تأثیر بگذارد. با این وجود، ما از سطوح غیر عادی استرس صحبت می کنیم، حتی شاید استرس مزمن. نه استرس روزانه ای که ممکن است به خاطر مصاحبه کاری یا تأخیر در ارائه پروژه تجربه کنیم. در این مقاله درباره ارتباط استرس و ناباروری صحبت خواهیم کرد.

منبع: استرس و ناباروری | آیا استرس مانع لانه گزینی می شود؟​​​​​​​

استرس چیست و با بدن چه می کند؟

مشکلات خانوادگی، امتحانات، مصاحبه شغلی و… همه این ها می‌توانند موجب استرس بشوند. استرس یک چیز فردی است. چراکه فقط شخص شما را تحت فشار قرار می‌دهد و دیگران احساس شما را نخواهند داشت. با این حال، حتی اگر علت استرس چیز شخصی باشد، بدن ما به آن واکنش نشان می‌دهد. زمانی که استرس دارید، بدنتان دچار مشکلاتی مشابه زیر می شود.

  • تغییرات هورمونی ( ازجمله افزایش کورتیزول)
  • تغییرات تنفسی ( ممکن است متوجه تنفس نامنظم بشوید)
  • قلبی عروقی ( مانند ضربان قلب نامنظم)
  • تغییرات سیستم عصبی ( برخی افراد در لحظه تجربه استرس، لرزش یا عرق کردن را گزارش می دهند)

این روش بدن ما برای موقعیت های چالش برانگیز، مانند تجربه استرس است. اما سطوح بالای استرس، به ویژه استرس مزمن خوب نیست و جنبه منفی دارد.

استرس و ناباروری

استرس عامل مهمی است که بر وضعیت جسمی و روانی یک فرد تأثیر می گذارد و هموستاز بدن را مختل می کند. درحالی که بعید است استرس و ناباروری ارتباط مستقیم داشته باشند، اما می تواند در توانایی زن یا مرد برای باردار شدن اختلال ایجاد کند. استرس روانی می تواند با هدف قرار دادن سطح تخمدان، فولیکول و تخمک، بر بیولوژی تولید مثل زنان تأثیر منفی بگذارد.

بدیهی است که بیماران نابارور، پریشانی، افسردگی، اضطراب و کاهش کیفیت زندگی را تجربه می کنند. تحقیقاتی نشان داده که زنان با سابقه افسردگی، دو برابر بیشتر از سایر افراد در معرض ناباروری هستند. استرس و اضطراب همچنین می توانند زمان لازم برای رسیدن به بارداری را طولانی کنند. بنابراین نمی توان ارتباط استرس و ناباروری را به طور کل نادیده گرفت.

استرس و ناباروری چگونه از یکدیگر تاثیر می پذیرند؟

در حقیقت، کمی استرس در طول بارداری بر باروری هیچ خانمی تأثیر منفی نمی گذارد. اما ارتباطی بین سطوح شدید استرس مزمن و ناباروری وجود دارد. هنگامی که استرس مزمن شدید دارید، دو اتفاق می افتد که روند بارداری را مختل می کند: 1_ کاهش میل جنسی 2_ عدم تخمک گذاری. در واقع استرس و ناباروری از طریق سایر هورمون ها از هم تاثیر می پذیرند.

کاهش میل جنسی می تواند ناراحت کننده باشد، به خصوص اگر برای بچه دار شدن تلاش می کنید و یک دلیل واضح وجود دارد آن هم این است که شما در حال و هوای رابطه جنسی نیستید. بنابراین به اندازه ای که لازم است برای باردار شدن رابطه برقرار نمی کنید.

از سوی دیگر، عدم تخمک گذاری زمانی که شما یک تخمک را رها نمی کنید، پیچیده تر است.

تخمک گذاری به دو هورمون بستگی دارد که در غده هیپوفیز تولید می شوند: 1_ هورمون محرک فولیکول 2_ هورمون لوتئینیزه کننده. استرس بیش از حد فیزیکی یا احساسی، بر غده هیپوفیز تأثیر می گذارد و تولید این هورمون ها را مختل می کند. بنابراین تخمکی آزاد نخواهد شد. استرس و ناباروری جدا از زندگی شخصی و کاری زوجین نیز نیست. پس در این وضعیت دریافت مشاوره های خانواده و ازدواج ضرورت بیشتری پیدا می کنند.

چگونه با استرس ناشی از ناباروری مقابله کنیم؟

تلاش برای باردار شدن در نهایت می تواند برای بسیاری از زوج ها استرس زا باشد و این استرس به احتمال زیاد ناشی از عدم بارداری پس از چندین اقدام است. برخی از زوج ها و به خصوص زنان، خود را برای باردار شدن تحت فشار زیادی قرار می دهند. ناباروری تأثیرات مستقیمی بر وضعیت روحی خانم و حتی آقا دارد و می تواند بر روابط آن ها با یکدیگر، خانواده و حتی دوستانشان تأثیر بگذارد.

استرس و ناباروری می تواند موجب جدایی زن و شوهر نیز بشود. پس اگر می خواهید با استرس ناشی از ناباروری خود مقابله کنید، در ادامه ما راه هایی را به شما پیشنهاد داده ایم تا ارتباط استرس و ناباروری را از بین ببرید.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.