تغذيه مادران شيرده به اندازه تغذيه نوزاد اهميت دارد. قطعا دوران شيردهي يكي از شيرين‌ترين و مهم‌ترين دوران‌ها براي هر مادري است. در اين دوران تغذيه و آرامش مادر از اهميت بالايي برخوردار است، چرا كه اين دو سريعا به كودك منتقل مي‌شوند. اگرتغذيه مادر در دوران شيردهي مناسب نباشد؛ طي اين فرايند دو ساله بدن آسيب‌هاي جدي مي‌بيند و مادر دچار پوكي استخوان و ريزش مو مي‌شود. براي شيردهي با كيفيتي لازم نيست زياد غذا بخوريد و به تناسب اندام خود آسيب بزنيد؛ بلكه بايد غذاهاي مقوي را بشناسيد و به مقدار لازم از آن‌ها مصرف نماييد. رعايت درست تغذيه در دوران شيردهي حتي مي‌تواند سبب كاهش وزن شود.  برخي غذاها در دوران شيردهي براي كودك ايجاد مشكل مي‌كنند. مادران بايد اين نوع غذاها را بشناسند تا بتوانند به سلامت گوارشي كودك خود كمك نمايند. با دريافت مشاوره كودك مي‌توانيد به پاسخ سوالات خود در اين زمينه برسيد. 

 

منبع : تغذيه مادران شيرده و رژيم غذايي مناسب مادر

تغذيه مادران شيرده با توجه به تركيبات شير مادر

شير مادر حاوي تمام مواد مغذي است كه كودك براي رشد شش ماه اول نياز دارد (البته به غير از ويتامين D). ميزان كالري در هر اونس از شير مادر حدود 19 تا 23 كالري است كه با ميزان كالري شير خشك متفاوت مي‌باشد. به طوري كه در اوايل دوران شيردهي ميزان آب موجود در آن بيشتر بوده و رفته رفته غليظ‌تر، چرب‌تر و مغذي‌تر مي‌شود. تغذيه مادر بر روي كيفيت شير او تاثير مستقيم دارد، بنابراين مادر بايد از غذاهاي مغذي مصرف كند تا املاح مورد نياز براي رشد به كودك برسد. براي آشنايي با علل كم بودن شير مادر كليك كنيد.

تغذيه مناسب براي مادران شيرده | بهترين غذاها براي مادران شيرده

تغذيه مناسب در دوران شيردهي از اهميت فوق العاده بالايي برخوردار است. چرا كه عدم تغذيه مناسب مي‌تواند به ضعف مادر و كمبود مواد مغذي براي رشد كودك منجر شود. تغذيه درست پس از زايمان نه تنها باعث شيردهي بهتر مي‌گردد، بلكه روحيه مادر را نيز بهبود مي‌بخشد تا از پس وظيفه مادري بهتر بربيايد. متخصصان اين حقيقت را تاييد كرده‌اند كه تغذيه مناسب در اين دوران حتي مي‌تواند احتمال افسردگي پس از زايمان را كاهش دهد. براي دريافت راهنماي شير دادن به نوزاد كليك كنيد.

نوشيدن آب

حدود 80درصد بدن ما از آب تشكيل شده و به همين دليل ريشه بيشتر مشكلات سلامتي به كم آبي بر مي‌گردد. نوشيدن 8 تا 12 ليوان آب در طول روز براي همه افراد ضروري است به خصوص براي مادران شيرده. مصرف مايعات به مقدار مناسب باعث افزايش شير مادر مي‌شود، خستگي را كاهش مي‌دهد و سلامتي مادر را تضمين مي كند. پس سعي كنيد در طول روز هميشه ليوان آب دم دست داشته باشيد.

تغذيه مادران شيرده | ماهي و غذاهاي دريايي

ماهي پخته شده با روغن زيتون يك غذاي فوق العاده براي مادران شيرده است. چرا كه سرشار ازDHA يا همان چربي امگا 3 مي‌باشد. چربي امگا 3 نوعي چربي غيراشباع است كه در بدن مادر توليد نمي‌شود، به همين دليل بايد توسط تغذيه سالم آن را تامين كنيد. غير از انواع ماهي مانند قزل آلا، ساردين، شير ماهي و … غذاهاي زير نيز سرشار از امگا 3 هستند:

  • جلبك
  • صدف
  • خاويار
  • ميگو
  • دانه چيا
  • شاهدانه
  • دانه كتان
  • گردو
  • لوبيا قرمز

منابع سرشار از آهن

آهن ماده‌اي ضروري براي تمام زنان است. چون زنان طي عادت ماهيانه و زايمان خون زيادي از دست مي‌دهند، بايد مكمل‎‌هاي حاوي آهن مصرف كنند تا كم خوني آن‌ها جبران كند. اگر كم خوني زياد نباشد با تغذيه درست مي‌توان آن را جبران كرد. غذاهاي سرشار از آهن عبارتند از:

  • گوشت قرمز
  • جگر
  • تخم مرغ
  • عدس
  • ماهي
  • آب گوجه
  • سيب زميني با پوست

مصرف غذاهاي سرشار از ويتامين ث مانند پرتقال و يا مكمل ويتامين ث نيز به جذب آهن كمك مي‌كند.

سبزيجات و ميوه ها

بدن همه انسان‌ها به ويتامين نياز دارد. نياز به ويتامين در بدن مادران كه قرار است غذاي دو نفر را تامين كنند بسيار بالاست. سبزيجات و ميوه‌ها بهترين منابع سرشار از ويتامين هستند. مصرف روزانه 5 تا 6 ليوان سبزيجات به صورت پخته يا سالادي و 5 تا 6 واحد ميوه براي مادران ايده آل است. از مصرف ميوه‌ها و سبزيجات نفاخ پرهيز كنيد. ميوه هاي مقوي براي زنان شيرده عبارتند از:

  • زغال اخته
  • پرتقال
  • زردآلو
  • انواع خانواده توت ها

سبزيجات مقوي براي زنان شيرده:

  • ريحان
  • هويج
  • برگ كرفس
  • مارچوبه

برنج و نان

متاسفانه يا خوشبختانه برنج و نان جزو تقريبا حذف نشدني غذاي ما ايراني‌ها هستند. حذف كردن اين مواد پس از زايمان براي كاهش وزن كار غلطي است. چرا كه سبب مشكلات ثانويه مانند ريزش مو مي‌شود، پس بهترين كار جايگزين كردن آنهاست.

برنج قهوه‌اي نسبت به برنج سفيد مفيدتر است و براي بانوان شيرده توصيه مي‌شود. فوايد برنج قهوه اي شامل كمك به بهبود خواب، شيرافزا، حفظ قند خون، نرمال سازي نوسانات خلقي مي‌شود.

نان‌هاي سبوس دار و ماكاروني‌هاي سبوس دار نيز انتخاب خوبي هستند. چرا كه سرشار از اسيدفوليك (لازم براي كودك) هستند.

آجيل و مغزها

آجيل‌ها منابع غني از بيوتين هستند. بيوتين يك ماده مفيد براي مادران و كودكان شيرخوار مي‌باشد. مادراني كه پس از زايمان قصد كاهش وزن اصولي دارند، نبايد از خودن آجيل‌ها غافل شوند. بيوتين موجود در آجيل خاصيتي دارد كه به سوختن كربوهيدرات و چربي كمك مي‌كند به همين دليل باعث كاهش وزن مي‌گردد.

علاوه بر اين بيوتين روي سيستم عصبي نوزاد اثر گذاشته و آن را بهبود مي‌بخشد. پس به خاطر كاهش وزن خودتان و سيستم عصبي فرزندتان آجيل بخوريد ولي در مصرف آن زياده روي نكنيد.

پروتئين و لبنيات

پروتئين ماده‌اي مهم براي ساخت بافت‌هاي بدن است. نوزاد و مادر هر دو براي سلامت خود به پروتئين احتياج دارند. مادراني كه به نوزاد خود شير مي‌دهند به مقدار 15 گرم بيشتر از ديگران بايد پروتئين مصرف كنند. منابع غني پروتئين:

  • تخم مرغ
  •  مرغ بدون پوست
  • بوقلمون
  • شير و پنير
  • گوشت بدون چربي گوسفند
  • ميگو ، ماهي تن و قزل آلا
  • جو دو سر، عدس ولوبيا قرمز

لبنيات نيز براي مادران شيرده مفيدند البته بيشتر بچه‌ها به آن حساسيت نشان مي‌دهند. اگر نوزاد شما هم جزء اين دسته است بهتر است با مشورت پزشك كلسيم مورد نياز را مصرف كنيد.

 

تغذيه مادران شيرده | غذاهايي كه مادر شيرده نبايد مصرف كند

كافئين: كافئين در شكلات، قهوه و چاي وجود دارد. مصرف اين ماده در دوران شيردهي سبب تغيير مزه شير مي‌شود.

غذاهاي نفاخ: از غذاهاي نفاخ، حبوباتي كه نفخ آن گرفته نشده، ميوه‌هاي نفاخ و سبزيجات نفاخ دوري كنيد چرا كه مصرف آن‌ها مساوي مي‌شود با دل پيچه و دل درد شديد فرزند دلبندتان.

ادويه: هرچقدر غذا پر ادويه‌تر باشد ضرر آن براي كودك بيشتر است. به همين دليل توصيه مي‌شود مادران از ليمو براي چاشني غذاهاي خود استفاده كنند نه از فلفل و ديگر ادويه جات.

دم نوش: برخي دم نوش‌ها مانند گل گاو زبان و چاي نعناع اثرات جانبي زيادي دارند و حال كودك را بد مي‌كنند.

ترشي: پزشكان توصيه مي‌كنند مادران شيرده از خوردن ترشي اجتناب نمايند تا مزه شير آن‌ها عوض نشود.

جعفري: جعفري يك سبزي مفيد است اما در دوران شيردهي سبب كم شدن شير مادر مي‌شود.

غذاهايي كه كودك شما به آن حساسيت دارد: ممكن است كودك‌تان به غذاي خاصي حساسيت بدهد مثلا به ماهي و لبنيات كه فوايد زيادي براي او دارند حساس باشد.

براي دريافت مشاوره در زمينه كودك مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

 

 

سوالات متداول

مادري كه به فرزند خود شير مي‌دهد در طول روز به چه ميزان كالري احتياج دارد؟

500 كالري بيشتر از حد معمول، يعني اگر خانمي با توجه به قد و وزن و بي ام آي روزانه به 2000 كالري احتياج داشته باشد، در حالت شيردهي به 2500 كالري احتياج دارد.

كدام مواد غذايي شير را زياد مي‌كنند؟

جو و جو پرك از افزاينده‌هاي شير هستند كه براي مادران مفيدند.

اگر فرزندم به شير مادر حساسيت داد چه كار كنم؟

براي تشخيص حساسيت غذايي نوزاد خود، غذاهايي كه در طول روز مصرف مي‌كنيد را در يك دفترچه يا اپليكيشن ثبت نماييد تا ماده حساسيت دهنده را پيدا كنيد. سپس اين ماده را به طور كامل از رژيم غذايي خود حذف كنيد و به عنوان جايگزين مكمل مصرف نماييد.

 

 

 

 

 

منبع : تغذيه مادران شيرده و رژيم غذايي مناسب مادر

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.