بهترين سن براي بچه دار شدن

مشاوره روانشناسي ذهن نو

انتخاب بهترين سن براي بچه دار شدن تاثيرات مهمي در سلامت جسمي و رواني فرزندان دارد. از طرفي والدين نيز آمادگي بيشتري براي تربيت فرزند داشته و مي‌توانند ارتباط نزديكي با كودك خود برقرار كنند. با اين حال امروزه سن ازدواج به دلايل مختلفي افزايش پيدا كرده است و از آنجايي كه قدرت باروري و بچه‌دار شدن براي هميشه در انسان وجود ندارد طبيعي است كه با افزايش سن، ميزان قدرت باروري در مردان و زنان تحت تاثير قرار مي‌گيرد. با اين حال سن بسيار پايين براي بچه‌دار شدن هم مي‌تواند گزينه نامناسبي باشد. از اين جهت در اين مقاله سعي شده تا جنبه‌هاي مختلف زمان و سن مناسب براي بچه‌دار شدن مورد بررسي قرار بگيرد تا افرادي كه به دنبال پاسخي براي اين مسئله هستند راحت‌تر بتوانند تصميم گيري كنند.

 

منبع : بهترين سن براي بچه دار شدن

بهترين سن براي بچه دار شدن

تصميم گيري براي باردار شدن و فرزندآوري به عوامل مختلفي نظير آمادگي جسماني، سلامت رواني، وضعيت اقتصادي و… بستگي دارد اما عموماً فقط به وضعيت سلامت جسماني پدر و مادر توجه مي‌شود. معمولا مطالعات مخلتف سن مناسب براي بچه دار شدن در خانم‌ها را بين 23 تا 26 سالگي در نظر گرفته‌اند. در اين سنين معمولا عوارض بارداري كمتر نشان داده مي‌شود و بارداري به صورت طبيعي رخ خواهد داد. همچنين احتمال ابتلاي مادر به بيماري‌هاي مختلف مانند ديابت و فشار خون كمتر است و حتي اختلالاتي مانند ناهنجاري‌هاي جنيني مانند سندرم داون و… هم كمتر رخ مي‌دهد اما به ياد داشته باشيد اين كه سن فردي بالاي 30 يا 40 باشد به معناي اين نيست كه نمي‌تواند فرزندي سالم به دنيا بياورد.

همانطور كه مي‌دانيد تمام تخمك‌هاي يك خانم در هنگام تولد به وجود مي‌آيد و هر ماه يكي از آن‌ تخمك‌ها آزاد مي‌شود و منجر به تخمك‌گذاري و عادت ماهيانه مي‌گردد. مسئله‌اي كه وجود دارد اين است كه هرچقدر سن خانم پايين‌تر باشد، ميزان كيفيت اين تخمك‌ها براي بارور شدن بهتر هستند اما با اين حال نبايد سن كمتر از 18 سال نيز باشد.  براي آشنايي با عوارض بارداري در سن پايين كليك كنيد.

عوارض سن بالا و پايين براي بچه دار شدن

بارداري و فرزندآوري در سن پايين خصوصاً زير 20 سالگي مي‌تواند مشكلات و مسائلي را براي جنين به وجود بياورد. از جمله رايج‌ترين مسائلي كه رخ مي‌دهد مي‌توان به حاملگي خارج رحمي، رشد نارس، تولد زودرس و… اشاره كرد. همچنين معمولاً در سنين زير 20 سال بارداري‌ها بدون برنامه‌ريزي رخ مي‌دهد و اين مسئله مي‌تواند ميزان احتمال سقط جنين را به دلايل مختلفي افزايش دهد. علاوه بر اين ميزان كيفيت پايين اسپرم و تخمك‌ها در سنين زير 20 سال يكي از عوامل رايج سقط جنين در سن پايين محسوب مي‌شود. تخمك‌گذاري در سنين ابتدايي بعد از بلوغ، به صورت نامنظم رخ مي‌دهد و براي مدتي طول مي‌كشد تا عادت ماهانه ريتم طبيعي خود را داشته باشد.

از طرفي بارداري در سنين بالا نيز با مشكلاتي مواجه است. از جمله عوارض و مشكلاتي كه در بارداري با سنين بالا رخ مي‌دهد مي‌توان به افزايش احتمال ناهنجاري‌هاي ژنتيكي و كروموزومي اشاره كرد به طوريكه احتمال ناهنجاري‌هاي كروموزومي حدودا 10 برابر مي‌شود. علاوه بر اين احتمال ديابت و مرگ داخل رحمي جنين، ناهنجاري‌هاي قلبي و… افزايش پيدا مي‌كند.

بهترين سن براي بچه دار شدن | زمان مناسب براي باروري آقايان

همانند خانم‌ها سن دقيقي براي مشخص كردن بهترين وضعيت در آقايان وجود ندارد اما به طور كلي مي‌توان گفت بين 20 تا 30 سالگي و حتي قبل از 40 سالگي سن مناسبي براي باروري مردان محسوب مي‌شود. آقايان محدوديت سني براي باروري ندارند و با افزايش سن فقط قدرت باروري كمتر مي‌شود. آقايان با رعايت اصول تغذيه، ورزش و سلامت جسماني مي‌توانند تا سنين پيري هم قابليت بارور كردن داشته باشند. با اين حال ميزان كاهش هورمون‌هاي مردانه با افزايش سن رخ مي‌دهد كه مي‌تواند يكي از عوامل موثر و تاثير گذار بر قدرت باروري مردان باشد.

عوامل رواني و اجتماعي موثر بر بهترين سن براي بچه دار شدن

ارتباط وضعيت سلامت روان و سن مناسب براي بچه‌دار شدن

متاسفانه در اغلب موارد والدين صرفا به مسائل مرتبط با سلامت جسماني توجه مي‌كنند و براي مسائل روانشناختي ارزش و اهميت كمتري قائل هستند. در حاليكه براي بچه‌دار شدن و پرورش يك فرزند سالم علاوه بر سلامت جسمي والدين نياز است تا سلامت رواني آنان هم مورد توجه قرار بگيرد زيرا ويژگي‌هاي شخصيتي و يا پريشاني‌هاي رواني والدين به راحتي به كودك منتقل مي‌شوند و تاثير منفي بر رشد شخصيت كودك مي‌گذارند.

سلامت رواني مادر

مطالعات نشان داده مادراني كه در دوران بارداري اضطراب و استرس بيشتري دارند فرزندان مضطرب و افسرده بيشتري به دنيا مي‌آورند. اين موضوع نشان دهنده آن است كه وضعيت سلامت رواني مادر در دوران بارداري هم اهميت ويژه‌اي دارد. اين اضطراب و استرس مي‌تواند بر خلق و خوي كودك تاثير منفي داشته باشد و كودك با خلق و خوي دشوارتري به دنيا بيايد. خلق و خوي دشوار باعث مي‌شود تا نوزاد مسائلي نظير گريه بيش از حد، لجبازي بيشتر، پريشاني، بي قراري و ناآرامي از خود نشان بدهد.

سن مناسب براي بچه دار شدن | سلامت رواني پدر

اهميت توجه به سلامت روان صرفا محدود به مادر نيست. سلامت روان پدران هم مي‌تواند به طور غير مستقيم بر وضعيت سلامت روان همسر و فرزندش تاثير منفي بگذارد. به عنوان مثال پدري كه مضطرب يا افسرده باشد مي‌تواند با انجام كارهايي منجر به اضطراب و افسردگي بيشتر همسر باردار خودش شود و همين مسئله بر كودك هم اثر مي‌گذارد. والديني كه در سن مناسب براي بچه دار شدن نباشند و به اصطلاح آمادگي مناسبي براي فرزندآوري نداشته باشند اين اضطراب‌ها و پريشاني‌هاي رواني را بيشتر تجربه مي‌كنند.

اهميت تفاوت سن والدين با فرزند

امروزه بنا به دلايل اجتماعي و اقتصادي سن ازدواج افزايش پيدا كرده است و به دنبال همين اتفاق، سن بچه‌دار شدن هم افزايش يافته است. همه افراد مي‌دانند كه سن بالا براي بچه‌دار شدن مي‌تواند احتمال به دنيا آوردن فرزند ناسالم را افزايش دهد. با اينحال يكي ديگر از مشكلاتي كه براي بچه دار شدن در سنين بالا رخ مي‌دهد ميزان تفاوت فرهنگ و سبك زندگي بين فرزند و والدين است. اين اختلاف سن مي‌تواند بر وضعيت ارتباط عاطفي و فرزندپروري و درك دنياي كودك تاثير منفي بگذارد. مطالعات مختلف نشان داده‌اند كه بهتر است اين اختلاف سني كمتر از 20 سال و بيشتر از 40 سال نباشد. براي اطلاع بيشتر درباره بارداري در سن بالا كليك كنيد.

وضعيت مالي و اقتصادي

امروزه توجه به وضعيت مالي و اقتصادي يكي از مسائل اساسي براي داشتن يك زندگي رضايت بخش محسوب مي‎‌شود. والدين در هنگام تصميم براي بچه‌دار شدن بايد بتوانند حداقل امكانات رفتاري، تفريحي، تغذيه مناسب و… را براي فرزند خود فراهم كنند. برخي والدين بدون در نظر گرفتن اين مسئله تصميم به دنيا آوردن بچه مي‌گيرند، عدم توجه به اين موضوع مي‌تواند باعث آسيب به وضعيت رواني و يا حتي جسماني كودك مي‌شود.

زمان كافي

اكثر والدين امروزه شاغل هستند و بيشتر وقت خود را در محيط‌هاي شغلي مي‌گذرانند. والدين بايد انرژي و زمان كافي براي فرزند خود داشته باشند. بچه براي اينكه رشد سالم و ايمني داشته باشد نياز به توجه و مراقبت دائمي دارد و پرستار و مهدكودك به تنهايي نمي‌توانند جاي محبت و روابط والد و كودك را پر كنند.

سن مناسب براي بچه دار شدن | مهارت فرزندپروري

مهارت فرزندپروري مهم‌ترين پيش‌بين براي رشد و تربيت يك فرزند سالم و با شخصيت پخته است. فرزندپروري مسئله‌اي است كه نياز به كسب مهارت و آموزش دارد. امروزه به دليل شرايط اجتماعي، محيطي كه كودك در جامعه با آن مواجه مي‌شود با محيطي كه پدر و مادر در دوران كودكي خود تجربه كرده‌اند متفاوت است. والدين نبايد بر اساس حدسيات و فرضيات خودشان فرزندشان را تربيت كنند. از اين جهت يكي از نيازهاي اساسي براي بچه‌دار شدن كسب مهارت‌هاي فرزندپروري است كه مي‌تواند قبل از دوران بارداري و پس از تولد نوزاد ادامه داشته باشد. براي كسب مهارت فرزندپروري مي‌توانيد به يك روانشناس متخصص در زمينه كودك مراجعه كنيد. براي اطلاع از روند دريافت مشاوره كودك كليك كنيد.

براي دريافت مشاوره در زمينه كودك مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

 

 

سوالات متداول

آيا امكان ذخيره سازي تخمك‌ها براي فرزندآوري وجود دارد؟

امروزه به دليل پيشرفت‌هايي كه در علم پزشكي انجام شده است امكان ذخيره سازي و فريز كردن تخمك‌ها وجود دارد. با اين روش بسياري از خانم‌ها حتي در سنين بالا و بعد از 35 سالگي هم مي‌توانند فرزندي سالم به دنيا بياورند.

 

 

 

منبع : بهترين سن براي بچه دار شدن

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.