سندرم توره نوعي مشكل عصبي است كه مشخصه آن بروز تيكهاي غيرارادي و ناگهاني ميباشد. مبتلايان به اختلال توره ممكن است تيكهاي صوتي يا حركتي مختلفي داشته باشند كه به صورت ناگهاني، سريع و برگشتپذير بروز مييابند. اين مشكل معمولا از سالهاي اوليه كودكي آغاز ميشود. از همين رو اگر والدين به موقع آن را در فرزند خود تشخيص دهند و درمانهاي روانشناختي را از سر بگيرند اختلال توره تا حد زيادي قابل كنترل خواهد بود. براي آشنايي با علائم، علل و روشهاي درمان توره در كودكان تا انتهاي اين مطلب همراه ما باشيد.
منبع : سندرم توره يا تورت كودكان
آشنايي با علائم و نشانه هاي سندرم توره
مشخصه و علامت اصلي سندرم توره بروز تيكهاي مختلف است. اين تيكها به صورت صوتي يا حركتي بروز پيدا ميكنند. بررسيها نشان ميدهند كه مبتلايان به اختلال توره اغلب داراي تيكهاي حركتي به خصوص در ناحيه سر و گردن هستند كه در شرايط استرس زا و هيجان انگيز تشديد ميشوند.
علائم اختلال توره معمولا در سنين 5 الي 10 سالگي ظاهر شده و به مرور در سالهاي نوجواني كاهش مييابد؛ به طوري كه ممكن است تا بزرگسالي به طور كامل محو شوند. با اين حال برخي افراد هم هستند كه اختلال توره را در بزرگسالي تجربه ميكنند و با افزايش سن تيكهايشان نيز تشديد ميشود. براي اشنايي بيشتر با اختلالات مرتبط با سندرم توره مقاله اختلالات هماهنگي رشدي را مطالعه كنيد.
انواع تيك كه در سندرم توره بروز مي يابند
همانطور كه گفته شد در سندرم توره انواع مختلفي از تيك ميتواند بروز پيدا كند كه در ادامه به توضيح هريك از آنها پرداختهايم.
1- تيك هاي حركتي
تيكهاي حركتي نوعي حركات سريع، غيرارادي و ناگهاني بدن هستند كه از جمله آنها ميتوان به پلك زدن، بالا انداختن شانهها يا تكان دادن دست، سر و گردن اشاره كرد.
2- تيك هاي صوتي
تيكهاي صوتي صداهايي هستند كه فرد به طور غيرارادي و ناگهاني از خود در ميآورد. صاف كردن گلو، زمزمه كردن برخي اصوات، گفتن غير ارادي برخي كلمات نظير ناسزا و داد زدنهاي ناگهاني همگي نمونهاي از تيكهاي صوتي هستند.
3- تيك هاي ساده
تيكها در اختلال توره ميتوانند به دو شكل ساده يا پيچيده اتفاق بيافتند. در نوع ساده تنها يك بخش خاص از بدن درگير تيك ميشود. براي مثال بيمار در نواحي چشم يا صورت يكسري تيكهاي حركتي را از خود نشان ميدهد.
4- تيك هاي پيچيده
تيكهاي پيچيده معمولاً چندين قسمت مختلف بدن را درگير ميكنند و ميتوانند الگويي خاص داشته باشند. براي مثال بچههايي كه دچار تيك پيچيده هستند ممكن است هنگام حركت دادن دست، سر را به زمين بكوبند و سپس به بالا بپرند.
علل و عوامل خطر بروز سندرم توره
علت دقيق سندرم توره مشخص نيست. متخصصان بر اين باورند كه اين يك اختلال پيچيده است كه احتمالاً از تعامل عوامل وراثتي (ژنتيكي) و محيطي (استرس هاي زندگي) پديد ميآيد. همچنين سطوح غيرطبيعي برخي انتقال دهندههاي عصبي نظير دوپامين و سروتونين هم ميتواند در بروز اين مشكل نقش داشته باشد.
همچنين عوامل خاصي وجود دارند كه ميتوانند ريسك بروز اختلال توره را افزايش دهند. اين عوامل به ريسك فاكتورها مشهور هستند؛ دو عامل اصلي را در بر ميگيرند كه شامل سابقه خانوادگي و جنسيت ميباشد. نقش هريك از اينها در اختلال توره به شرح زير ميباشد.
1- سابقه خانوادگي
مطالعات پژوهشي نشان ميدهند كساني كه سابقه اختلالهاي تيك در خانواده درجه يك آنها وجود دارد، بيش از ديگران در معرض ابتلا به سندرم توره هستند. اين مسئله بر نقش عوامل ژنتيكي و وراثتي تاكيد مي كند.
2- سندرم توره و جنسيت
جنسيت به خودي خود ميتواند خطر ابتلا به اختلال توره را تحت تاثير قرار دهد. در همين راستا مطالعات همه گيرشناسي نشان ميدهند كه مردان 3 الي 4 برابر بيشتر از زنان در برابر اين مشكل آسيبپذير هستند.
درمان سندرم توره
اگرچه هنوز هيچ درمان قطعي براي اختلال توره معرفي نشده، اما روشهاي مختلفي وجود دارد كه به كمك آنها ميتوان شدت اين مشكل را تا حد زيادي تحت كنترل درآورد. اگر تيكها منجر به بروز مشكلاتي در عملكرد روزانه بيمار شدهاند، مراجعه به متخصصيني نظير روانپزشك و روانشناس تا حد زيادي ميتواند كمك كننده باشد.
روانپزشكان معمولا از دارو براي كاهش سطح اضطرابهاي مراجع استفاده ميكنند. همچنين روانشناسان در اين شرايط از تكنيكهاي رفتار درماني و آموزش مهارتهاي كنترل استرس بهره ميگيرند. پيگيري درمان به خصوص در سالهاي اوليه كودكي به فرزندتان كمك ميكند تا در مدرسه و محيط خانه عملكرد بالاتري داشته باشد و بتواند با وجود مشكلاتي كه دارد روابط بين فردي مناسبي برقرار نمايد. براي شروع درمان ميتوانيد مشاوره كودك دريافت نماييد.
براي دريافت مشاوره در زمينه كودك ميتوانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.
سوالات متداول
چه زماني براي درمان سندرم توره در كودك بايد به متخصص مراجعه كرد؟
در صورت مشاهده هرگونه حركات يا صداهاي غيرارادي، ناگهاني و تكراري در فرزند خود لازم است كه به يك متخصص مراجعه نماييد. البته همه تيكها نشان دهنده اختلال توره نيستند به طوري كه برخي از آنها با گذشت چند هفته به خودي خود برطرف ميشوند. با اين حال بسيار اهميت دارد كه علت اين مشكل بررسي شده و اقدامات لازم براي درمان و كنترل علائم انجام شوند.
منبع : سندرم توره يا تورت كودكان
- سه شنبه ۰۲ شهریور ۰۰ ۰۹:۱۷
- ۲۸ بازديد
- ۰ نظر