جنون بعد از زايمان يكي از مسائلي است كه ترس و نگراني زيادي را براي مادران باردار ايجاد ميكند. در واقع اكثر مادران ميخواهند بدانند كه اين مشكل چه علتي دارد و چگونه ميتوان از آن پيشگيري كرد. زايمان يكي از رويدادهاي مهم زندگي زنان است كه منجر به بروز نوساناتي در خلق و روحيه ميشود. در اين ميان برخي افراد اين نوسانات را به شدت بيشتري تجربه ميكنند و دچار علائمي نظير توهم و هذيان نيز ميشوند كه ميتواند براي آنها ترسناك باشد. فاكتورهاي زيادي در بروز جنون بعد از زايمان نقش دارند كه از جمله مهمترين آنها ميتوان به آمادگي زيستي و زمينه خانوادگي اشاره كرد. در ادامه اين مقاله توضيحات بيشتري در مورد علائم، علل و روش هاي درمان جنون بعد از زايمان ارائه كردهايم.
منبع : جنون بعد از زايمان چه نشانه هايي دارد
جنون بعد از زايمان چيست؟
زايمان چه از نظر جسمي و چه از نظر رواني يك رويداد مهم براي بانوان محسوب ميشود. در نتيجه متخصصان بر اين باورند طبيعي است كه مادران اندكي بعد از به دنيا آمدن فرزندشان احساساتي نظير غم، ترس و اضطراب را تجربه كنند. اما برخي از مادران پس از زايمان دچار مشكلات روحي بسيار شديدتري ميشوند كه با عوارض روحي زايمان يا حتي افسردگي پس از زايمان نيز قابل توجيه نيست و به عنوان جنون بعد از زايمان تعريف ميشود. براي آشنايي با نشانههاي افسردگي بعد از زايمان كليك كنيد.
در جنون بعد از زايمان بيمار تماس خود را با واقعيت از دست ميدهد و علائمي نظير توهم و هذيان را تجربه ميكند. توهم زماني اتفاق ميافتد كه مادر چيزهايي ميبيند يا ميشنود كه در واقعيت وجود ندارند. همچنين هذيان به شرايطي گفته ميشود كه نوعي اعتقادات راسخ غلط در فرد شكل ميگيرند كه با هيچ گونه استدلالي تغيير نميكنند. براي آشنايي با ساير انواع جنون كليك كنيد.
علائم اختلال جنون بعد از زايمان
علائم اختلال جنون بعد از زايمان تا حد زيادي به فاز مانياي اختلال دو قطبي شبيه است. به طوري كه اين مشكل نيز اغلب با احساس بيقراري، كم خوابي و افزايش تحريك پذيري شروع ميشود كه اينها به مرور جاي خود را به علائم شديدتري ميدهند. از جمله اين علائم بايد به موارد زير اشاره كرد:
- توهمهاي شنيداري (يك توهم رايج شنيدن صداهايي است كه به مادر دستور ميدهند به خود يا به كودك آسيب برساند)
- داشتن باورهاي هذياني نظير اينكه “عدهاي مي خواهند به فرزند من آسيب جدي برسانند”
- از دست دادن جهت يابي و گم كردن زمان و مكان
- نشان دادن رفتارهاي غير عادي و عجيب و غريب
- نوسانات خلقي سريع از خلق شاد به افسرده و بالعكس
- داشتن افكار خودكشي
- داشتن افكار خشونت آميز نظير تمايل به آسيب زدن به كودك
ميزان شيوع بيماري هاي رواني بعد از زايمان
بسياري از بانوان وقتي در مورد وضعيت جنون بعد از زايمان چيزي ميشوند بسيار نگران ميشوند و ميترسند كه پس از تولد فرزند خود به اين وضعيت دچار شوند، اما خوشبختانه جنون بعد از زايمان اختلالي نادر است كه از هر 1000 زن 1 تا 2 نفر را درگير خود ميكند و معمولا 2 الي 3 روز پس از زايمان خود را نشان ميدهد.
علل و عوامل خطرساز براي جنون بعد از زايمان
متخصصان تاكنون عوامل مختلفي را شناسايي كردهاند كه ميتوانند ريسك بروز جنون بعد از زايمان را افزايش دهد، از جمله اين عوامل بايد به موارد زير اشاره كرد:
- داشتن سابقه اختلال دو قطبي
- داشتن سابقه دچار شدن به جنون بعد از زايمان در زايمانهاي قبلي
- داشتن سابقه اختلالات سايكوتيك نظير اسكيزوفرنيا يا اسكيزوافكتيو
- وجود سابقه بروز جنون بعد از زايمان يا اختلال دوقطبي در خانواده نزديك
- قطع ناگهاني داروهاي روان پزشكي در دوران بارداري
- اولين بارداري
به طور كل بايد گفت كه علت بروز جنون بعد از زايمان هنوز به طور دقيق مشخص نيست. متخصصان بر اين باورند كه برخي بانوان نسبت به نوسانات هورموني كه در طول بارداري و زايمان اتفاق ميافتد (نظير نوسانات هورمون استروژن، پروژسترون و تيروئيد) حساسيت بيشتري دارند كه اين مسئله عوارض رواني ناشي از اين مسئله را افزايش ميدهد. در اين ميان فاكتورهاي بسياري ميتوانند نقش ايفا كنند كه از جمله آنها ميتوان به عوامل ژنتيكي، استرسهاي محيطي، عوامل فرهنگي، مسائل زيستي و وجود مشكلاتي نظير محروميت از خواب اشاره كرد.
درمان جنون بعد از زايمان
از آنجايي كه جنون بعد از زايمان ميتواند تهديد حياتي بسيار جدي براي مادر و نوزاد به همراه داشته باشد، در صورت مشاهده علائم لازم است كه هرچه زودتر به بيمار كمك كنيد تا به يك متخصص مراجعه كند. در اين شرايط مادران بايد تحت نظر يك روانپزشك و روانشناس قرار بگيرند. دريافت داروهاي آنتي سايكوتيك يا همان ضدروانپريشي و داروهاي ضدافسردگي از جمله درمانهاي ضروري در اين وضعيت محسوب ميشود.
هم چنين روانشناس در جلسات روان درماني به مادر كمك ميكند تا بينش بيشتري نسبت به علائم خود داشته باشد، از نظر شناختي به وضعيت مطلوبتري برسد و زودتر عملكرد طبيعي خود را بازيابد. در مواردي كه خطر اقدامات خودآسيب رسان نظير خودكشي يا اقدامات خشونت آميز نظير آسيب رساندن به كودك وجود دارد؛ در اكثر موارد بستري در بيمارستان اعصاب در دستور كار قرار ميگيرد. همچنين در بيماراني كه به درمانهاي دارويي و روانشناختي پاسخ لازم را نميدهند و در اصطلاح مقاوم به درمان هستند، ممكن است استفاده از روش هايي نظير شوك الكتريكي نيز توصيه شود.
براي دريافت مشاوره در زمينه كودك و وظايف مادرانه ميتوانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02166419012 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.
سوالات متداول
افكار خودكشي به تنهايي بيانگر اختلال جنون بعد از زايمان نيستند. چرا كه اين مسئله در افسردگي پس از زايمان نيز ديده ميشود. آنچه جنون بعد از زايمان را با وضعيتهاي ديگر متمايز مي كند قطع ارتباط با واقعيت و تجربه توهم و هذيان است.
منبع : جنون بعد از زايمان چه نشانه هايي دارد
- پنجشنبه ۲۱ مرداد ۰۰ ۱۲:۳۷
- ۳۴ بازديد
- ۰ نظر